Barış Derneği: NATO ve ABD'ye ait nükleer silahlar sınır dışına çıkarılsın!

Barış Derneği, darbe girişimi sonrası yeniden gündeme gelen Türkiye sınırları içindeki nükleer silahların yarattığı tehlikeye dikkat çekti. Yapılan açıklamada, "Ülkemizde NATO'ya ve ABD'ye ait nükleer silahların envanteri derhal açıklanmalı. Var olan nükleer silahlar derhal ülkemizin sınırları dışına çıkarılmalıdır" denildi.

Haber Merkezi

Barış Derneği, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yeniden gündeme gelen Türkiye sınırları içindeki nükleer silahlar ve yarattığı tehlikeler konusunda bir açıklama yaptı. 

Açıklamada, Ülkemizde NATO'ya ve ABD'ye ait nükleer silahların envanteri derhal açıklanmalı. Var olan nükleer silahlar derhal ülkemizin sınırları dışına çıkarılmalıdır" denildi. 

İŞTE O AÇIKLAMA 

Barış Derneği'nden yapılan açıklamanın tamamı şöyle: 

"Son günlerde ülkemizdeki nükleer silahlar gündeme girmeye başladı. ABD merkezli düşünce kuruluşu Stimson Center, 'İncirlik’teki 50 nükleer silahın güvende olmadığı' şeklinde bir rapor yayınladı. Raporda 15 Temmuz darbe girişimi sonrası meydana gelen kaos ortamında İncirlik’teki 50 nükleer silahın 'terörist grupların' veya 'düşman unsurların' eline geçebileceğinden söz ediliyordu. Daha sonra yayımlanan bazı haberlerde de ABD'nin Türkiye'deki nükleer silahları Romanya'ya taşımaya başladığı iddia edildi.

Türkiye bir nükleer güç değil, ama ülkemizde ABD'ye ait çok sayıda nükleer silah bulunuyor. 1950'li yıllardan bu yana ülkemiz, ABD emperyalizmi tarafından bir nükleer silah deposuna dönüştürülmüş durumda. Ancak nerede, kaç adet nükleer silahın bulunduğu belirsizliğini koruyor.

Konu gündeme geldikten sonra açıklama yapan bir ABD'li yetkili, İncirlik'te 50 adet hidrojen bombası bulunduğunu söyledi. İddiaya göre İncirlik’teki 50 B61 hidrojen bombası, NATO’nun Avrupa'daki nükleer silah kapasitesinin yüzde 25’i düzeyinde.

Bu durum, ülkemizi çok büyük bir tehlike altına sokuyor. ABD'nin yerleştirdiği nükleer silahlar nedeniyle ülkemiz nükleer saldırıya açık hale gelmiş durumda. Türkiye'nin kendi kontrolü dışında kendi topraklarından ateşlenecek nükleer füzeler, doğal olarak nükleer karşılık görebilir. Bu da milyonlarca yurttaşımızın yaşamını tehlikede olması demek.

Ülkemizde NATO'ya ya da ABD'ye ait olan nükleer silahların envanteri derhal açıklanmalıdır. Var olan nükleer silahlar derhal ülkemizin sınırları dışına çıkarılmalıdır. İncirlik başta olmak üzere yabancı silahlı güçlerin kullanımındaki askeri tesislerden bu yabancı güçler derhal çekilmelidir.

Türkiye, dünya halklarına düşman bir askeri suç örgütü olduğu defalarca kanıtlanmış olan NATO'dan derhal çıkmalıdır.

Dünya çapında savaş tehlikesinin giderek arttığı günümüzde nükleer savaşın ne denli korkunç sonuçlara yol açacağı ortadadır. Bir felaketin önlenmesi için dünya çapında nükleer silahlanmaya son verilmeli, var olan nükleer silahların yok edilmesi için gerekli adımlar bir an önce atılmalıdır."