‘Barış akademisyenleri’ yargılanıyor

Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifinin bildirisine imza attıkları için “Terör örgütü propagandası yapmak” iddiası ile suçlanan akademisyenlerin yargılanmasına devam ediliyor.

Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifinin “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza atanlar arasında olan, 23’ü İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve 13’ü Galatasaray Üniversitesi'nden (GSÜ) 36 akademisyen “Terör örgütü propagandası yapmak” iddiası ile suçlanıyor.

İÜ ve GSÜ’den 36 akademisyenin her biri için ayrı duruşma yapılacak. 

İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde İstanbul Üniversitesi’nden sekiz, Galatasaray Üniversitesi üç akademisyen olmak üzere 11 akademisyen, 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde İstanbul Üniversitesi’nden sekiz, Galatasaray Üniversitesi’nden dört akademisyen olmak üzere 12 akademisyen; 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde İstanbul Üniversitesi’nden altı, Galatasaray Üniversitesi’nden altı akademisyen olmak üzere 12 akademisyen yargılanacak. 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ise İstanbul Üniversitesi’nden bir akademisyen yargılanacak.

Barış İçin Akademisyenler’in düzenlediği basın açıklamasında Türk Tabibler Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası (SES) temsilcileri de destek açıklamalarını yaptı. 

MAHKEME BAŞKANINDAN AVUKATLARA KISITLAMA

Mahkeme başkanı sanıklara avukat sınırlaması getirdi. “3 avukat dışında kimse kalırsa dışarı çıkarırım” diyen mahkeme başkanı, sanık müdafilerin "zabıt" talebini de "Neyin zapta geçip neyin geçmeyeceğine ben karar veririm” diyerek reddetti. 

Sanık müdafiler meslektaşlarının müdafilik için ayrılan yere almalarını talep ederek “657 sayılı KHK ile savunma hakkına sınırlandırılma getirilmesi Anayasa’ya ve Uluslararası Sözleşmelere aykırıdır” dedi. Savcılık avukatların hepsinin müdafilik bölüme alınmasının “nahoş” bir görüntü olacağını belirterek talebin reddini istedi. İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti "Salonun 25 kişilik izleyici kontenjanında çok sayıda avukatın cübbeli olarak bulunması nedeniyle sanık müdafilerinin talebi reddedilmiştir" açıklamasını yaptı. Sanık müdafinin "Derhal beraat kararı verilmesini talep ederim. Suçun unsurları oluşmamıştır" sözlerinden sonra, Mahkeme Heyeti Başkanı, "Siz suçun unsurlarının oluşup oluşmadığı tespitiniz usule ilişkin değildir. Böyle esasa ilişkin savunma yapamazsınız" dedi.

Sanık avukatları "Her defasında sözümüzü kesiyorsunuz. Adil olarak yargılandığımızı bize görünür kılmanız lazım. Derhal beraat talebimizi nasıl gerekçelendireceğimize siz karışamazsınız. Bu sürekli müdahalenizin zapta geçirilmesini talep ederiz" dedi.

Sanık müdafilerinin sözleri üzerine hakimden "usule ilişkin kuralları sizden öğrenecek değilim" yanıtı geldi. 

DAVALARI BİRLEŞTİRME TALEBİ

Sanık müdafileri ve Mahkeme heyeti arasındaki tartışma sona erdi. Sanık müdafileri, "Mahkemenin tavrı nedeniyle usulü itirazlarımızı yapamıyoruz" diyerek davaları birleştirme talebinde bulundu.