Bankalara kötü haber: ABD'deki Rıza Sarraf soruşturması Türk bankalarına uzandı

ABD'de tutuklu bulunan 17 Aralık operasyonunun kilit ismi Rıza Sarraf soruşturmasının Türk bankalarına da uzandığı belirtiliyor.

Rıza Sarraf soruşturmasını yürüten Savcı Bharara'nın soruşturma dosyasına Türk bankaları da girdi. Haberdar'dan İlhan Tanır'ın haberine göre, soruşturma dosyasına giren bankaların sayısı en az altı. Bu rakamın bir düzineye yakın olduğu belirtiliyor.

Tanır'ın konuyla ilgili haberinden bir bölüm: 

Türkiye’de artık ev ismi haline gelen, New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara’nın bu hafta içinde Reza Zarrab’ın kefaletle serbest kalma talebine red verilmesi yönündeki 29 sayfalık görüşü, içinde bizzat Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı da işaret eder şekilde yayınlandı. Şimdiye kadar eğer Zarrab davasında bildiğimiz tek şey varsa, o da davanın her basamağının beklentileri aşması, şaşırtması oldu. 30 Mart tarihinde yayınlanan Bharara’nın ön iddianamesi, derinliği, detayları ve suçlamaların ağırlığı ile şaşırtmıştı. 19 Mayıs tarihindeki Zarrab’ın kefalet paketi olarak takdim edilen raporlarda da liste halinde bizzat First Lady Emine Erdoğan’ın kurucu, yengesinin başkan, Egemen Bağış’ın eşinin de asil üye olduğu Togemder’e verdiği milyon dolarlık ‘bağışları’ gördük. Bu hafta ise Bharara, yazdığı 'karşı görüş' yazısında, birden ülkenin liderini, hem de Zarrab ile ilişkili, yolsuzluk işlerine bulaşmış yetkili olarak saydı.

Daha bismillah demeden ortaya saçılan bu yeni bilgiler sonrası Türkiye’ye yöneldi bütün gözler.  Cumhurbaşkanı, bakanlar, hükümet sözcüleri ne diyecekti bu ağır suçlamalara? Bu Amerika’nın ‘’küstah’’ başsavcısının haddi bildirilmeli değil miydi? Kimseden bir tepki gelmedi. Onun yerine yıllardır Erdoğan ailesinin övündüğü Togemder hayır derneğinin websayfası apar topar kaldırıldı. Dernekten bir açıklama yapılmadı. Birçok gazeteci uğraşmasına rağmen yorum yapmadılar. Şimdi Google araması yapıldığında dahi Togemder’in artık arama listesine girmediği görülüyor.

 

Zarrab’ın Türkiye ile ilişkilerinde daha önce bahsettiğimiz gibi Türkiye’nin siyaset dünyası, bürokrasi dünyası, iş dünyası ve spor dünyasından isimler var. Şimdiye kadar bahsetmediğimiz bir de bankacılık sektörü var. Edinilen bilgiye göre soruşturma dosyasına en az 6 Türk bankası girdi. Bu rakamın yarım düzineden fazla, bir düzineden az olduğu belirtiliyor. Kaynaklarımın bildirdiğine göre, bazı bankalarda 2010 ama özellikle 2011’den itibaren hummalı bir şekilde para aklama mekanizması yürümüş. Sadece bazı kamu bankaları değil, bazı özel bankalarda da bu işlerle uğraşmış. Kaynağımın dediğine göre; bu bankalar uluslararası alanda illegal işler için  ‘çiftlik gibi' kullanılmış. Bankaların sayısına gelince: bu bankaların yarım düzineden fazla, bir düzineden az sayıda olduğunu duydum.