Bakanlıktan camekanda sergilenen Serval kedisi yanıtı: Mevzuata aykırı değil

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ankara’da Nata Vega AVM’de camekan bir bölmede sergilenen Serval kedisi için yanıtladığı soru önergesinde, 'Mevzuata aykırı durum yok' dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ankara’da, Nata Vega AVM’de camekan bir bölmede sergilenen Serval kedisi için yanıtladığı soru önergesinde, “Mevzuata aykırı durum yok” dedi.

Bakanlık, söz konusu cam kafeslerin bulunduğu katın hayvanat bahçesi olduğunu belirterek, “Aqua Vega Hayvanat Bahçesi 10 Nisan 2012 tarihinde Bakanlığın 9. Bölge Müdürlüğü’nce ruhsatlandırılmış olup işletmenin ruhsat süresi 23 Kasım 2022 yılına kadardır" dedi.

Bakanlıktan gelen yazıda, hayvanat bahçesinin A grubu olarak ruhsatlandırıldığı, içinde 75 türden 1.673 birey olduğu, en son 20 Kasım 2017’de denetlendiği belirtilerek, “Denetimde mevzuata aykırı bir durum tespit edilmemiştir. Bulunan türlerin yasal yollardan elde edildiğini gösterir evraklar kayıtlarda mevcuttur" ifadesi kullanıldı.

AVM’nin internet sitesinde ise hayvanat bahçesi ibaresi yer almadığı aktarıldı.

HDP Ağrı milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, önergesine verilen yanıtı şöyle değerlendirdi:

“Gelen yanıt, pek çok açıdan ilginç bir örnek oluşturuyor. Söz konusu işletme, hayvanat bahçeleri ile ilgili Yönetmelikte sıralanan koşullar göz önünde bulundurulduğunda ‘ev ve süs hayvanı’ bulunduran işletmeler kapsamında olmasına karşın, Bakanlık işletmenin hayvanat bahçesi olduğunu ve ilgili yönetmelikteki koşulları karşıladığını iddia etmiştir. Buna göre ilgili işletme, Serval kedisini bir camekânda sergileyerek, Yönetmelikteki ifade ile ‘yabani hayvanların doğal yaşam ortamındaki yaşam koşullarını’ koruma altına almış mı oluyor? Hükümet hayvanıyla, insanıyla, doğasıyla yaşamı bizzat istila etmeye, bu istilaya hamilik yapmaya devam ediyor.”