Bakanlığın yazılımının sahtesini üretip yüz binlerce kişinin bilgilerini çaldılar

Bakanlık sisteminin sahte kopyasını üreten dolandırıcılar yüz binlerce kişinin bilgilerini çaldılar.

Sağlık Bakanlığı’nın Merkezi Hastane Randevu Sistemi’nin (MRHS) sahtesini yaptılar. Vatandaş sahte programlara kimlik bilgilerini girdi. Binlerce vatandaşın bilgileri dolandırıcıların eline geçti.

Sözcüı'den Bora Erdin'in haberine göre Android işletim sistemine sahip olan cihazlardaki Google Play'den indirilebilen sahte beş hastane randevu programı bulunuyor. Yaklaşık 100 bin kişinin indirdiği bu programların açılış sayfası Sağlık Bakanlığı'nın MRHS yani Merkezi Hastane Randevu Sistemi'nin (MRHS) aynısı gibi görünüyor.

Ara yüz yani programa girilince çıkan sayfalar MRHS'nin birebir aynısı olarak tasarlanmış. Sisteme girilince vatandaşlık numarası, telefon numarası ve kritik kimlik bilgileri giriliyor. Ancak sistem daha sonra hata veriyor. Böylece vatandaşım bilgileri dolandırıcıların eline geçiyor.

300 BİN KİŞİ SAHTE PROGRAM İNDİRMİŞ

Toplamda beş program 300 bin kişi tarafından yüklenmiş. Bu sahte programlara girildiğinde Sağlık Bakanlığı'nın resmi programında talep etmediği “anne kızlık soyadı” gibi bilgiler talep ediliyor. Daha sonra program kendisini kapatıyor.

Öte yandan Google üzerinden indirilen yine MRHS'nin sahtesi olan program indirildiğinde cep telefonuna bir kısa mesaj gönderiyor.

Telefona gelen şifreyi vatandaş hastaneden randevu alacağını zannederek ilgili alana giriyor.

Küçük yazı karakteri ile yazılan kısımda ise bu şifrenin girilmesi durumunda 56 TL'nin faturaya yansıtılacağı bilgisi yazıyor.

Sağlık Bakanlığı'nın programı her hangi bir para tahsilatı yapmıyor.