Bakanlığın hasta fişlemesine Danıştay'dan engel

Sağlık Bakanlığı'nın eczaneler üzerinden hastalara ait kişisel bilgilere ulaşmasını sağlayan yönetmelik Danıştay tarafından iptal edildi.

Sağlık Bakanlığı'nın eczaneler üzerinden hastaların kişisel bilgilerinin ulaşımına olanak sağlayan yönetmeliğin Danıştay tarafından iptal edildiği belirtildi.

Evrensel 'in haberine göre, Danıştay 15. Dairesi oy çokluğuyla,  Kişisel Verileri Koruma Kurulunun kontrol ve denetiminden geçirilmeksizin hazırlanan yönetmeliğin mevzuata ve hukuka uygun olmadığı gerekçesi ile yürütmeyi durdurdu.

Davayı açan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Eczacı Saydan, “Hastalara ait bilgilerin kayıtlı olması dahil, bu bilgilerle ilgili birçok konuda hak kaybı ve mağduriyet yaşamamıza neden olabilecek düzenlemelerin yürütmesinin durdurulması kararı verilmesi memnuniyet verici. Eczacılar, tabi oldukları özel mevzuat gereği ilaç satışlarını İlaç Takip Sistemi’ne bildirmekte ve ilaçla ilgili kişisel sağlık verilerini senede iki defa yapılan denetlemelerde göstermek üzere eczanelerindeki bilgisayarlara kaydetmektedirler. Kişisel sağlık verilerinin mahremiyeti sağlanmaya çalışılırken, eczacılar özel mevzuatları ile çelişen ve uygulanması fiilen imkansız bir yükümlülük altına sokulmuşlardı. Sendikamız yürütmenin durdurulması talep etti, Danıştay da yürütmeyi durdurma kararı verdi” açıklamasında bulundu.