Aydınlanma Hareketi’nden sert suçlama: Müfredat parti programı olsaydı, parti kapatılırdı

Yeni eğitim öğretim yılında yürürlüğe giren ilk ve orta öğretim müfredatının iptali için dava açan Aydınlanma Hareketinin bugün düzenlenen basın açıklamasında dikkat çekici bir suçlama vardı.

soL - İstanbul

AKP’nin yeni müfredatta Cumhuriyet düşmanlığı ile yetinmeyip, monarşi ve şeriat özlemini açık ettiğini söyleyen Aydınlanma Hareketi, müfredatı hazırlayanların meşruti monarşiyi bile hedefe yerleştirebildiğini öne sürdü. 

Katılanların söylediği “Yaşasın Cumhuriyet, Yaşasın Sosyalizm” sloganının damga vurduğu basın açıklamasında “Şunu açıkça söylemek durumundayız, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2017-2018 eğitim öğretim müfredatı olarak duyurduğu metinler bir parti programı olarak yayınlansaydı, o partinin Anayasa’yla aykırılıkları nedeniyle kapatılması gerekirdi” sözlerine yer verilirken, İstanbul’daki açıklamada söz alarak katkıda bulunan akademisyen Barış Zeren yeni müfredatta 1909’un darbe olarak tanıtılmasına sert tepki gösterdi.

Bu tarihin İstanbul’daki gerici kalkışmayı bastıran Hareket Ordusu’nun Abdülhamit’i de tahttan indirdiği tarih olduğunu hatırlatan Zeren, “O ordunun içinde Mustafa Kemal Paşa vardı, İsmet Paşa vardı, Enver Paşa vardı” diye konuştu ve bu isimleri darbeci olarak damgalayanları Mahmut Şevket Paşa’nın Abdülhamit’i tanımlarken kullandığı ifadeyle “Yıldız Sarayı’ndaki baykuşlar” olarak niteledi.

Açıklamada, müfredatın anayasa ve insanlık suçu işlediği öne sürülürken, okullardaki uygulama ile ilgili söylenen şu sözler dikkat çekti:

“Çocuklarımıza Osmanlıcı hayal ve halüsinasyonları değil, evrensel gerçekleri taşımanın yollarını bulmalıyız. Öğretmenlerimize bir kez daha hatırlatmalıyız ve onları suç işlememeleri için teşvik etmeliyiz: Çocuklara yalan söylemek suçtur!”