Aydınlanma Hareketi'nden imam hatipleştirilen okulları geri almak için eylem çağrısı

Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi'nce düzenlenen "Eğitim Emekçileri Aydınlanmaya Çağırıyor" başlıklı etkinlik, imam hatipleşmeyle mücadelede gelinen noktayı ve bundan sonraki yol haritasını masaya yatırdı. 13 Haziran'da Şişli, 14 Haziran'da Acıbadem, 15 Haziran'da Zeytinburnu'nda imam hatipleştirilen okullarda, mahalle halkı ve velilerin gerçekleştireceği…

Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi tarafından düzenlenen "Eğitim Emekçileri Aydınlanma'ya Çağırıyor" başlıklı etkinlik, Gazeteci Barış Terkoğlu, soL Portal yazarı Alpaslan Savaş, Öğretmen Zelal Özgür Durmuş ve eğitim emekçilerinin katılımıyla Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlendi.

Etkinlik, Barış Terkoğlu'nun Aydınlanma Hareketi'nin amacı ve hedeflerini anlattığı bölümle başladı. Aydınlanma Hareketi'nin, AKP iktidarının toplumsal yaşamı her yönden dinselleştirmesine karşı, konuşmak ve anlatmaktan daha fazla şey yapmak isteyenler ve toplumsal mücadele verilmesi gerektiğini düşünenler tarafından kurulduğunu anlatan Terkoğlu, laikliğin, kadın-erkek eşitliği, sınıfsal mücadele ve modern toplum arayışında anlamını bulduğunu ifade etti.

"DİNSELLEŞMEYE DİNSEL REFERANSLARLA MUHALEFET ETME DÖNEMİ KAPANDI"

AKP'nin toplumu dinselleştirme politikasına, halkın dini değerlerini referans göstererek muhalefet etmeye çalışmanın AKP döneminde tükendiğini, bunun AKP'yi durdurmak yerine daha da meşrulaştırdığını anlatan Terkoğlu, Aydınlanma Hareketi'nin temel hedefinin dinin kamusal yaşamdan tamamen çıkarılması olduğunu ifade etti. Hareketin somut işinin, şu an için ülke genelinde laikliğe aykırı tüm kamu idarelerinin ve ona eş kurumların uygulama ve etkinliklerine karşılık vermek, anında deşifre etmek ve engellemek olduğunu aktardı.

"TÜM MESLEK GRUPLARINDA İMAM HATİPLİLERİN HAKİM KONUMA GETİRİLMESİ AMAÇLANIYOR"

İmam hatip okullarının durumuna da değinen Terkoğlu, her yıl ortalama 167 bin öğrencinin imam hatip mezunu olduğu, şu an toplamda 1 milyonu aşkın imam hatiplinin okumaya devam ettiği bilgisini verdi. Terkoğlu, imam hatipli sayısının bunca artırılmasındaki somut amacın, tüm meslek gruplarında imam hatip kökenlilerin hakim konuma getirilmesi olduğunu, imam hatiplilerle sağlanacak büyük toplumsal dönüşüm ile toplumsal yaşamın kökten biçimde dini referanslara hapsolmasının hedeflendiğini söyledi. Terkoğlu, "İmam yetiştirmeyen imam hatipler kapatılsın" sloganı ile hareketin güncel somut hedeflerinden ilkinin ifade edildiğini belirterek, ilk hedefin dönüştürülen imam hatip okullarının kapatılması ve normal statülerine geri döndürülmesi olduğunu söyledi.

"DİNSELLEŞTİRME, SERMAYE SINIFINA KAZANÇ SAĞLIYOR"

Etkinlikte ikinci sözü Alpaslan Savaş aldı. Savaş, imam hatipleştirme ve toplumsal yaşamın dinselleştirilmesi sürecinde sermaye sınıfının nasıl kazanç sağladığı konusu üzerinden, işçi sınıfı mücadelesinin dinsel referanslar ile boğulmaya çalışıldığını anlattı. Sermaye gruplarının, işçilerin hak mücadelelerini sadaka ve hayırseverlik ile boğmaya çalıştığını, devletin ise sermaye sınıfına bu yolda tam destek verdiğini aktaran Savaş, Zonguldak Kilimli'deki madenci grevinde yaşananların bu konuya en güncel örneği oluşturduğunu söyledi.

Savaş, AKP döneminde çalışma yaşamının da dinsel uygulamalara göre dönüştürüldüğünü vurgulayan Savaş, Cuma genelgesi örneğinde olduğu gibi kamu idarelerinde dahi dinsel referansların esas olduğu bir gericilik döneminde olduğumuzu anlattı. Savaş, Eesnek ve güvencesiz çalışma koşullarının yasalaştırılmasıyla sermaye sınıfına alan açan AKP iktidarının, hayırseverlik ve sadaka kültürüyle işçi sınıfının sömürülmesini dinci örgütlenmeler üzerinden ördüğünü ifade etti. Aydınlanma Hareketinin başarısının, laiklik kavramının sermaye sınıfından kopuşuyla mümkün olduğunu aktaran Savaş, solun Aydınlanma Hareketi ve mücadelesi üzerinden laikliği arayan kitleye ulaşmasının şart olduğunu söyledi.

"ÇOCUĞA SOYUT DİNSEL EĞİTİM VERMEK, ÇOCUK HAKKI GASPIDIR VE BİLİM DIŞIDIR"  

Etkinlikte son olarak eğitimbilimci Zelal Özgür Durmuş bir konuşma yaptı. Laikliğin ancak işçi sınıfının bu mücadeleyi sahiplenmesiyle kazanılacağını, çocuklarını imam hatiplerden kurtarmak için özel okula göndermenin bireysel kurtuluş fikrine yol açtığını ama bireysel kurtuluşun dinselleştirilerek dönüştürülen toplumsal yaşamda hiçbir işe yaramayacağını anlatan Durmuş, bireysel çabalar yerine örgütlü mücadele ile toplumda dinselleşmenin kökten durdurulmasının şart olduğunu anlattı. Çocuklara 12 yaşında soyut dini eğitimin verilmesinin çocuk haklarının gasp edilmesi olarak aktaran Durmuş, pedagojik açıdan dini eğitimin küçük yaşlarda verilmesinin bilim dışı olduğunu aktardı. 

"İMAM HATİPLEŞTİRMEYE KARŞI MÜCADELE SİYASAL BİR MÜCADELEDİR"

İmam hatipleştirmenin, AKP'nin toplumun dinselleştirilmesi hedefinin merkezinde olduğunu ifade eden Durmuş, imam hatipleştirilen okulların AKP kadrolarının toplanma yerleri olduğu bilgisini aktardı. İşte bu yüzden, Aydınlanma Hareketi çalışmalarının merkezinde İmam hatiplerin olduğunu, bu okullara karşı verilecek mücadelenin merkezde olması gerektiğini, imam hatipleştirmeye karşı mücadelenin siyasal mücadele ile eş olduğunu anlatarak, mücadelenin sadece yerelliklerde izole olmayacağını, ülke çapındaki siyasal mücadele ile birleştirileceğini aktardı. 

"MAHALLE SAKİNLERİ VE VELİLERLE ÖRGÜTLENECEĞİZ"

Aydınlanma hareketinin somut olarak imam hatipleri nasıl kapattıracağı konusunda bilgi veren Durmuş, bölgelerinde imam hatip dışında çocukların gidebileceği okul kalmayan mağdur velilerin, mahalle taramaları ile tespit edildiğini, evlerinin yakınlarında normal okul kalmayan mahalle sakinlerinin örgütlenerek basınç kurulacağını aktardı. Ulaşılan velilerden dilekçeler toplanarak Milli Eğitim müdürlüklerine verilmesi sağlanacak, bu mücadelenin ısrarı, basıncı ve özellikle sürekliliği ile kalıcı etkinlik sağlanabileceğini aktardı. Mahallelinin örgütlenmesiyle okul idarecileri üzerinde kurulacak basıncın, ülke genelindeki siyasal mücadele ile eş zamanlı yürütülmesinin kritik olduğunu vurgulayan Durmuş, okullar kapanmadan dilekçelerin toplanarak basın açıklamaları ile dilekçeleri sunacaklarının bilgisini verdi.

OKULLARIN SON HAFTASINDA EYLEM VAR

Katılımcılardan soru ve katkıların geldiği son bölümde, Zeytinburnu Abay İmam Hatip Ortaokulu, Acıbadem Özdemiroğlu İmam Hatip Ortaokulu ve Şişli 19 Mayıs İmam Hatip Ortaokulu'nun normal okula dönüştürülmesi için mücadele eden veli ve mahalleliler deneyimlerini anlattılar, eğitim emekçileriyle ortak neler yapabileceklerini konuştular.

Okulların geri alınması için imza kampanyası başlatan mahalle halkı, 13 Haziran'da Şişli 19 Mayıs İmam Hatip Ortaokulu'nun, 14 Haziran'da Acıbadem Özdemiroğlu İmam Hatip Ortaokulu'nun ve 15 Haziran'da Zeytinburnu Abay İmam Hatip Ortaokulu'nun önünde basın açıklaması yapacaklarını ve sonrasında ilçe milli eğitim müdürlerine dilekçelerini teslim edeceklerini duyurdular.

İmam hatibe çevirilen okulların kontenjanın az olmasından dolayı bu okulların kapatılıp sermayeye peşkeş çekileceği ve AVM'lere satılacağının da bir gündem maddesi olduğunu belirten bir öğretmen, imam hatip meselesinin gericilikle mücadelede başlangıç olduğunu, bunun diğer meselelerle bağının kurulması gerektiğini söyledi.

"AYDINLANMA HAREKETİ BAŞARMAK ZORUNDA"

Barış Terkoğlu, Aydınlanma Hareketi'nin toplumsal anlamda nasıl daha çok görünür kılınacağına ilişkin bir soruya, bu konuda daha çok çalışacaklarını, hareket olarak girişimlerde bulunacakları cevabını verdi. İstanbul genelinde seçilen pilot okullar ile başlayan imam hatiplerin kapatılması mücadelesine destek çağrısının yapıldığı son bölümde, kapattırılacak bir imam hatip okulunun ülke genelinde girişilecek mücadeleler için büyük önem taşıdığı belirtilerek, herkesin mücadeleye destek olması çağrısıyla etkinlik son buldu.