Aydınlanma Hareketi'nden haftalık rapor: Gericilik her yerde!

Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi'nin haftalık raporu yayınlandı. Raporda 1-8 Temmuz tarihleri arasında eğitim alanında, devlet kurumlarında, siyasette, belediyelerde, hukukta, gündelik yaşamda ve medyadaki gericilik örnekleri sergilendi.

Haber Merkezi

Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi'nin haftalık raporu yayınlandı.

Raporda 1-8 Temmuz tarihleri arasında eğitim alanında, devlet kurumlarında, siyasette, belediyelerde, hukukta, gündelik yaşamda ve medyadaki gericilik örnekleri sergilendi. 

Raporun tamamı şöyle: 

ENSAR VAKFI ve ENSAR VAKFINA SAHİP ÇIKANLAR:

·      Ensar Vakfı ile kardeş kuruluşu TÜGVA'nın katıldığı Tokat'taki MEB Değerler Eğitimi Çalıştayı'nda dile getirilen talepler dikkat çekti: Din eğitimi 2 yaşında başlasın, Kuran dersi zorunlu olsun, imamlar ile öğrenciler daha sık buluşturulsun, medreseler yardımcı unsur olarak faaliyet göstersin.

MEDYADA GERİCİLİK:

·      Başkanlık sistemini halifeliğe benzeterek Erdoğan'a halifelik fetvası veren Yeni Şafak yazarı Hayrettin Karaman, "Müslümanın laik düzende din ve kültürünü koruması zor" dedi. Karaman köşesinde, "En uygun düzen şeriata dayalı düzendir" diye yazdı.

·      AKP'nin tetikçi gazetesi Yeni Akit, aramızdan ayrılışının 16. yılında usta oyuncu Kemal Sunal'ı hedef aldı. Oynadığı filmlerde din tüccarlarını ve AKP tipi siyasetçileri yerden yere vuran Sunal'ın "İslam'a en büyük zararı verdiğini" iddia eden gerici gazetede yayınlanan bir blog yazısında, Sunal'ın "gerçek yüzünü" ortaya koyduğunu öne sürüldü.                                                                                                                               

·      Saray tarihçisi Kadir Mısırlıoğlu, William Shakespeare'in aslında "gizli müslüman" olduğunu, gerçek adının ise "Şeyh Pir" olduğunu iddia etti.                                             

·      Yandaş Yeni Şafak yazarı Cemile Bayraktar, ODTÜ mezuniyet töreninde açılan "İmam Hatipler kapatılsın" pankartına twitter adresinden tepki gösterdi. Bayraktar, paylaştığı tweette : "ODTÜ isim değiştirip Orta Doğu Faşistler Teknik Üniversitesi olsun, diktatörlük tam olarak böyle bir şey" ifadelerini kullandı.

·      Yandaş Sabah gazetesi yazarı Hilal Kaplan, ODTÜ mezuniyet töreninde açılan "İmam hatipler kapatılsın" pankartını açan ODTÜ'lüleri faşist olmakla itham etti. Kaplan, Twitter adresinden paylaştığı tweette  "Okulundan yol geçse protesto eden ODTÜ zihniyeti, İHL'ler kapatılsın diyenleri kolluyor. Faşistlikte zirve!" ifadelerini kullandı

·      Gerici Yeni Akit gazetesi, Sözcü gazetesine verilen tazminat cezası haberinde, gazetenin logosunda bulunan Mustafa Kemal'in gözlerini şaşı hale getirdi.

·      Gerici Yeni Akit Gazetesi Madımak Katliamını gündeme getirenler için “dilsiz şeytan” ifadesini kullandı.

·      Yeni Akit yazarı Ali Karahasanoğlu ODTÜ mezuniyet töreninde açılan “diplomasız da Cumhurbaşkanı olunuyomuş!” pankartını hedef aldı. Yazısında diplomasız da Cumhurbaşkanı olunabileceğini, ODTÜ'lülerin halka tepeden baktığını iddia eden Karahasanoğlu, ODTÜ'lüler için "Cehaleti azaltmışlar ama.. Eşeklik baki kalmış!" ,“Eşeklikleri baki” üç ODTÜ’lü de..." gibi hakaret içeren ifadeler kullandı.                                             

·      Akşam Gazetesi yazarı Kurtuluş Tayiz, köşe yazısında laik zümrenin ülkeyi uzun süre “laikçiler”, “dindarlar”, “kürtçüler”, “aleviler” biçiminde böldüğünü iddia etti.

·      Yeni Akit Gazetesi yazarı Serdar Arseven ODTÜ mezuniyetinde açılan “On ‘BİRA’yın mezunu! ve “İmam Hatipler Kapatılsın!” pankartlarını eleştirip mezun olan ODTÜ'lülere “Diplomalı Eşek” dedi.                                                                                          

·      Düşürülen Rus uçağının pilotunu öldürdüğü için yargılanan ülkücü Alparslan Çelik'in adamları Facebook'ta "sponsorlu" sayfa kurarak sosyal medya üzerinden propagandaya başladı. Facebook'ta "Yasa/Hukuk" kategorisinde yayın yapan sayfada yüzlerce silahlı fotoğraf bulunuyor.                                                                                      

EĞİTİM ALANINDA GERİCİLİK:

·      Gerici yazar Nurettin Topçu’nun "Türkiye’nin Maarif Davası" adlı kitabının tanıtımına katılmak istemeyen Küçükçekmece İkitelli Ortaokulu öğretmenleri hakkında soruşturma başlatıldı.

·      Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında yürütülen  "Senin Hiç Eski Araba Tekerinden Ayakkabın Oldu Mu?"  projesinde "Afrika'da Ümmet Olmak" konulu söyleşi yapıldı.

·      Yazar Buket Uzuner’in 1997 yılında yazdığı ödüllü Kumral Ada Mavi Tuna kitabını öğrencilerine tavsiye eden bir lise öğretmeni hakkında kitapta "cinsel yönden sapkın ifadelerin yer alması"  gerekçesiyle soruşturma açıldı. Kartal İlçe Milli Müdürlüğü öğretmenden konuyla ilgili savunma yapmasını istedi.                           

·      Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğünde Şube Müdürü olarak görev yapan Fazilet Durmuş, Bilecik İl Milli Eğitim Müdürü olarak atandı. Bayram sonrasında göreve başlayacağı belirtilen Fazilet Durmuş, başörtülü ilk İl Milli Eğitim Müdürü olacak.         

·      Metro Holding Onursal Başkanı Galip Öztürk, Gürcistan’ın Batum kentinde inşa ettirdiği Türk Koleji’ni, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde hizmet verecek olan Maarif Vakfı’na bağışladı.                                                                                                        

·      Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı İrfan Okur, İçişleri ve Adalet Bakanlıkları bünyesinde kurulan bir izleme biriminin, memurların üç yıllık  Facebook  paylaşımlarını mercek altına aldığını iddia etti. Bu kapsamda kendisiyle birlikte iki öğretmenin ifadesinin alındığını söyleyen Okur, bin 200 Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) çalışanının ifadesinin alınacağını ileri sürdü. 

·      Niğde’nin Çamardı İmam Hatip Lisesi Müdürü Abdülgani Özkan, öğrencilerini okul bahçesine çıkararak yukarıdan gözükecek şekilde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isminin baş harfleri olan “R.T.E” yazdırdı. Özkan, bu karenin üzerine “Müminiz, askeriz; ölsek de imam hatipliyiz. Yolundayız Reis” yazısını ekledi. Fotoğrafı da Erdoğan’a gönderdi.

·      Prof. Dr. Öget Öktem Tönür hakkında YÖK tarafından "devlet memurluğundan çıkarma cezası" öngörüldü. 81 yaşındaki bilim insanı Öget Öktem Tanör, "Barış İçin Akademisyenler Girişimi"nin hazırladığı "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildirisini imzaladığı için cezalandırılmak istendi. 

DİYANET BAŞKANLIĞI GERİCİLİK ADIMLARI:        

·      Diyanet İşleri Başkanlığı iki yetkilisini batıda güneşin en erken battığı Şili’nin 2 bin kilometre kuzeyinde bir noktaya, hilalin doğuşunu gözlemlemek için gönderdi.

·      Küratörlüğünü Sunay Akın’ın yaptığı Ataşehir Mimar Sinan Parkı’ndaki Düştepe Oyun Müzesi’nin alanı sessiz sedasız ilçe müftülük alanı ilan edildi. 

DEVLET KURUMLARINDA, YEREL YÖNETİMLERDE ve SİYASETTE GERİCİLİK:        

·      İzmir Valiliği, CHP'li Büyükşehir Belediyesi ve İl Müftülüğü'nün ortaklaşa düzenlediği Kadir Gecesi etkinliği, tarihi saat kulesinin ve Vilayet Konağı'nın da bulunduğu Konak Meydanı'nda gerçekleştirildi. Meydana hasırlar serildi. Protokol üyelerinin de katıldığı etkinlikte, toplu halde teravih namazı kılındı.

·      İlim-Der çatısı altında konuşmalar yapan Ebu Zerka’nın, ortaya çıkan bir ses kaydında 30 Mart yerel seçimleri için AKP ve Erdoğan’a oy istediği öğrenildi.

·      Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı tarafından 'İstanbullular Bayramlaşıyor' adıyla Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen bayramlaşma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Irkçılık, bizim dinimizde böyle bir anlayış var mı, yok. Ne Arabın Arap olmayana ne Arap olmayanın Araba üstünlüğü yoktur... Bizde tek ölçü İslam'dır." ifadelerini kullandı.

·      Nilüfer Belediyesi tarafından 2011'de düzenlenen Uluslararası Kuzgun Acar Heykel Sempozyumu’nda yapılan ve Nilüfer’de pek çok noktada sergilenen heykeller AKP’liler tarafından hedef haline getirildikten sonra, henüz kimliği tespit edilemeyen kişilerce saldırıya uğradı.

·      Karaman’da Ensar ve KAİMDER’e ait öğrenci evlerinde gerçekleşen cinsel istismar ve tecavüz olaylarının ardından, AKP’nin kurulmasına kamuoyu baskısıyla razı geldiği TBMM Çocuk İstismarını Önleme Araştırma Komisyonu'nun görev süresi 20 gün sonra bitiyor ancak aradan geçen 3 ayda etkin hiçbir çalışma yürütülmedi.

·      Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Suriyeli mültecilere vatandaşlık verilmesine yönelik çalışmalarla ilgili olarak, "Avrupa böyle davrandığı için onların büyüme oranı sıfıra doğru gidiyor. Türkiye ise onların duası ve bereketiyle yüzde 5 büyüyerek, dünyada ilk dörde giren bir büyüme oranına sahip oldu" dedi.

·      Irak güçlerinin geri aldığı Felluce’de inceleme yapan CAR, IŞİD’in el yapımı roket üretim sistematiğini ortaya çıkardı. Üretimde kullanılan maddelerin yine Türkiye’den gittiği belirtildi.

·      Panama Belgeleri'nde, muhafazakârlığı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Topbaş ailesinin avukatlık bürosu Mossack Fonseca danışmanlığında off-shore şirketler kurduğu belirtiliyor.

·      Diyarbakır’da 29.06.2016 tarihinde teravih namazı çıkışı sakallı şahıslar tarafından herkese dağıtılan “Tüm Resullerin Ortak Daveti” adındaki kitap, tam olarak IŞİD zihniyetini yansıtıyor. Kitapta mahkeme ve askeri kurumlar reddedilirken, Türkiye de ‘tağut’ (put) olarak nitelendiriliyor. “Tüm Resullerin Ortak Daveti” adlı kitabın Kültür Bakanlığı’nın izni ve hologramı ile basılmış olduğu gözleniyor.                                                         

·      Türkiye’de yapılan birçok bombalı saldırının emrini veren ve Türkiye’den çok sayıda militan geçişini sağlayan IŞİD’ci İlhamı Balı’nın telefon kayıtlarından Antep’te kendi taksilerini çalıştırmış olduğu ortaya çıktı.

·      MİT'in Ankara katliamından  önce emniyet müdürlüklerine gönderdiği rapora göre Suriye'deki radikal İslamcı çetelere en fazla katılım İç Anadolu Bölgesi'nden oldu. Nisan 2011'den raporun yazıldığı döneme kadar Türkiye'den 2 bin 750 kişi Suriye ve Irak'a giderek, IŞİD ve diğer radikal İslamcı örgütlere katıldı. Raporda, 457 kişinin söz konusu bölgelerde öldüğü belirtilirken, geriye kalan bin 211 kişiden 749'unun IŞİD, 136'sının da El Nusra içerisinde yer aldığı ifade edildi. 

VAKIF ve DERNEK FAALİYETLERİNDE GERİCİLİK:

·       IŞİD’e eleman kazandıran Genç Muhavvid Derneği’nin yasal ve tanıtım işlerini yürüten ‘Ahsender’ çocuklar için yatılı kurs başlattı.                                                                                   

·      Sosyal Doku Vakfı’nın Onursal Başkanı Nurettin Yıldız, twitter hesabı üzerinden hilafet çağırısı yaptı. Nurettin Yıldız paylaştığı tweette "Asıl sorun, ümmet-i İslam'a 'Yarın Bayramınızdır' diyecek bir Halife'nin olmamasıdır." ifadelerini kullandı.

·      İHH Vakfı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için kullandığı "İsrail'le örtünen çıplak kalır" Filistin atasözünün yanlış anlaşıldığını öne sürerek özür diledi.

HUKUKTA GERİCİLİK:     

·      AYM, yüksek sesli ezan okunmasından rahatsız olan kişinin bireysel yaptığı başvuruyu kabul etmedi.

·      Kayseri'de tüm beyin hastalıklarını, kanser çeşitlerini ve bağımlılıkları duayla tedavi ettiğini iddia eden, afişlerle müşteri toplayan ve "Molla Hoca Efendi" unvanıyla tanınan dolandırıcı önce gözaltına alındı, sonra serbest bırakıldı.     

·      Atatürk Havalimanı saldırısının şüphelisi Hacı Çakayev'in Sultanahmet'teki canlı bomba eyleminden sonra da tutuklandığı, yaklaşık 6 ay önce resen tahliye edildiği ortaya çıktı.

·      Erzurum'un Pasinler ilçesine bağlı Ardıçlı köyünde komşularının zihinsel engelli 19 yaşındaki kızı N.D.'ye cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle 8 yıl 11 ay 15 gün hapis cezasına mahkum edilen İ.K.'ya verilen cezayı Yargıtay bozdu. Yargıtay'ın bozma kararı üzerine yeniden görülen davada tutuksuz sanık İ.K., 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı. Böylece cinsel saldırı cezası 1 yıl azaldı.

·      Adana’da 11 yaşındaki kızları E.’ye cinsel tacizde bulunduğunu iddia ettiği dini nikâhlı eşi 48 yaşındaki Emrullah Baykuş’u tabancayla başından vurarak öldürmek suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırılan 34 yaşındaki Derya Işık’ın cezasını Yargıtay az buldu. Dosyayı görüşen Yargıtay, Işık’ın ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası ile cezalandırılmasını ve haksız tahrik indirimi uygulanmasını isteyerek kararı bozdu.

GÜNLÜK YAŞAMDA GERİCİLİK:

·      Cevizlibağ metrobüs durağında IŞİD'i destekleyen Tevhid Dergisi'nin bildirileri dağıtıldı. IŞİD'lilerin Atatürk Havalimanı'nda yapılan saldırıya İstanbul Fatih'te tuttukları evde hazırlanması ve mahalle sakinlerinin tedirgin olmasına rağmen AKP'li olduğu bilinen Fatih İskenderpaşa muhtarı Fikret Saral'ın, sessiz kalması tepkiyle karşılandı. IŞİD'lilerin kaldığı dairenin apartmanına "IŞİD'lileri barındıran muhtar istemiyoruz" yazıldı.

·      Ankara Hacıbayram'dan IŞİD'e katılan 150 kişiden 70'inin, 10 aileden de 7'sinin bu yıl içerisinde mahalleye geri döndüğü iddia ediliyor.

·      İstanbul Avcılar’da trans bir kadının evine yaklaşık 20 kişilik güruh tarafından saldırı düzenlendi. Saldırı sırasında çekilen bir videoda, evin önünde bekleyen saldırganlara bir trans kadının “Karaman’da 49 çocuğa tecavüz edilirken neredeydiniz? Çocuklar tecavüze uğruyor, evinizde oturuyorsunuz" diye tepki gösterdiği duyuluyor.

·      CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, Cennet Davetçileri isimli cihatçı grubun İstanbul Güngören'de stant açtığını söyledi.

·      Adana'da Sabancı Merkez Camisi’nde cuma hutbesi okunduğu sırada "canlı bombayım" diye bağırıp dayak yiyen ve üzerinde patlayıcı bulunan 33 yaşındaki Mahmut Kılıçarslan, emniyetteki sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkemede tutuklandı.

·      Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesinde bir baba, erkek arkadaşıyla konuştuğu gerekçesiyle 19 yaşındaki kızını kalaşnikofla vurarak ağır yaraladı. Genç kadın hastanede tedavi altına alınırken, firar eden baba, düzenlenen operasyonla yakalandı.

·      Fatih'te bir giyim mağazasında çalışan Gökay Ç., mağazanın önünde sigara içerken yanına yaklaşan Ufuk T. isimli gerici tarafından yumruklu saldırıya uğradı.

ÇOCUK İSTİSMARI:

·      12 yaşındaki bir kız çocuğu, 2 Temmuz'u 3 Temmuz'a bağlayan gece, Ankara'dan Alanya'ya giden bir yolcu otobüsünde başka bir yolcu tarafından tacize uğradı. Otobüs seyir halindeyken gerçekleşen olayda diğer yolcuların mücadelesi sonucu otobüsün en arkasındaki koltuklara geçen sapık, çağırılan polisi burada horlayarak uyuyarak bekledi.

·      Gerici Yeni Akit gazetesi internet sitesinde paylaştığı videoda Down sendromlu küçük bir kız üzerinden dini propaganda yaptı. Küçük kızın videosu,  " Down sendromlu küçük kızın Kabe'yi ilk gördüğü andaki tepkisi"  başlığıyla yayınlandı.

GERİCİLİĞE KARŞI AYDINLANMA HAREKETİ ve GERİCİLİK KARŞTI MÜCADELE:

·      İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Mehmet Duman, görevinden istifa etti. Bilgi Üniversitesi öğrencileri, mezuniyet töreninde rektör Prof. Dr. Mehmet Durman’ı tıpkı İstanbul Erkek Lisesi öğrencilerinin okul müdürüne karşı yaptığı gibi, sırtlarını dönerek protesto etmişti.

·      Sivas Katliamı'nın 23. yılında yitirilenler kitle örgütlerinin çağrısıyla Madımak Oteli önünde anıldı.

·      İzmir Bayraklı'da Osman Çınar Ortaokulu'nun imam hatibe dönüştürülmesine karşı tepki gösteren ve mücadele başlatan veliler kazandı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün resmi yazısıyla, okulun dönüştürülmeyeceği duyuruldu.

·      Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, kadın cinayetleri ile ilgili hazırladığı Haziran ayı raporunu kamuoyu ile paylaştı. Rapora göre; 2016 yılının ilk 6 ayında 153 kadın, sadece Haziran ayında 15 kadın öldürüldü. Raporda, yıllara oranla kadın cinayetlerinin son 2 yılda ciddi artış gösterdiği belirtilirken, 2010-2015 yılları arasında bin 345 kadının öldürüldüğüne yer verildi.        

·      ODTÜ mezuniyet yürüyüşüne katılan öğrencilerin hazırladıkları pankartlar, bu yıl da dikkatleri üzerine çekti. En çok dikkat çeken pankartların bazıları şu şekilde: "İmam hatipler kapatılsın. - Cersei Lannister" , "İyi ki ODTÜ'yü yazarken dönemin Başbakanı'na sormamışız." , "Abi Diplomasız da Cumhurbaşkanı Olunuyomuş . Boşuna Okumuşuz. "

·      Aydınlanma Hareketi, zorunlu din derslerine karşı başlattığı çalışmada eğitimbilimcilerin, çocuk psikologlarının, hukukçuların ürettikleriyle yoluna devam ediyor. Bu kapsamda Sol Portal yazarı eğitimbilimci Rıfat Okçabol konuyla ilgili "Din Dersleri ve ne yapmalı..." başlıklı bir yazı kaleme aldı.