Avrupa zehirli yumurta skandalıyla boğuşuyor: Peki Türkiye'de son durum ne?

Almanya, Hollanda ve Belçika'da başlayan zehirli yumurta krizi tam 19 ülkeye yayılmış durumda. Birçok Avrupa ülkesini etkisi altına alan zehirli yumurta krizine ilişkin Türkiye'den ilk açıklama Tarım Bakanlığı'ndan geldi. Türkiye'deki büyük yumurta üreticilerinden numuneler toplanacağı açıklanırken, konuyla ilgili soL'a konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden…

Haber Merkezi

Belçika, Hollanda ve Almanya'da görülen zehirli yumurta krizi yayılmaya devam ediyor. Son olarak Macaristan'da da görülen zehirli yumurta krizi nedeniyle binlerce tavuk itlaf, milyonlarca yumurta imha edildi.

Güney Kore böcek ilaçlı yumurtalara rastlanması üzerine ülke genelinde tüm çiftliklerde yumurta üretimi yasaklarken, birçok Avrupa ülkesinde çeşitli önlemler alınıyor.

Kriz Avrupa merkezli yayılmaya devam ederken, Türkiye'den ilk açıklama geçtiğimiz günlerde Tarım Bakanlığı'ndan geldi.

Tarım Bakanlığı, zehirli yumurta krizine neden olan “fipronil” maddesinin yumurtalarda bulunup bulunmadığına ilişkin inceleme yapılması talimatı verdi.

RUHSATLI VE DENETİMSİZ...

Bakanlığın attığı bu gecikmeli adımı ve Türkiye'de konuyla ilgili risk durumunu soL'a değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, fipronilin Türkiye'de ruhsatlı olduğuna dikkat çekerek sözlerine başladı.

Fipronilin zehirli, sinir sistemini etkileyen bir madde olduğunu belirten Güngör, "Türkiye'de bu ilaç ilk önce mısırda toprak altı zararlısına karşı kullanıldı. Yine ayçiçeğinde aynı zararlılara karşı kullanılıyor" dedi.

Fipropil nedir: Fipronil karıncalar, böcekler, hamam böcekleri, pireler, keneler, termitler, bitki zararlıları, kök kurtları, zararlı böcekleri ve diğer böcekleri kontrol amacıyla kullanılıyor. Dünya Sağlık Örgütü, fipronil maddesini "orta derecede tehlikeli" olarak tanımlıyor.

Bu maddenin ruhsatlı olmasının nedenlerinden birinin de hamam böcekleri olduğunu söyleyen Güngör, "Türkiye'de Avrupa'daki gibi bir risk ihtimali zayıf ancak kesin yoktur diyemiyoruz. Avrupa'da kara böcek diye bir zararlı var. Ona karşı yoğun şekilde kullanılıyor bu madde. Türkiye'de bu zararlının sayısı çok fazla değil. Hamam böceklerini ise zaten tavuklar yiyor, o nedenle ilaç kullanılması ihtimali düşük" dedi.

'KESİN KONUŞMAK MÜMKÜN DEĞİL'

Buna karşın kesin konuşmanın mümkün olmadığına vurgu yapan Güngör, Türkiye'deki denetim eksikliğine dikkat çekiyor. "Türkiye'de büyük denetim problemi var. Çiftliklerde kesin kullanılmıyor ya da kullanılıyor demek mümkün değil. Bizim bir şeyi denetlememiz, kontrol etmemiz için illa Avrupa'da bir şeyler mi çıkması lazım? Bunun ruhsatı var, piyasada satılıyor. Bunu nasıl kullanıyorlar, denetlemek gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye'de böyle bir olaya rastlanmamasının nedenlerinden birinin denetim mekanizması zayıflığı olabileceğini belirten Güngör, "Tekrarlamış olayım, zehirli yumurta ihtimali Türkiye'de zayıf ama net konuşamamamızın nedeni denetim mekanizması diye bir şeyin olmaması" dedi.

ÜRETİCİLERİN DERDİ İHRACAT

Bakanlığın aklına denetim Avrupa'da yaşanan kriz sonrası gelirken, Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Hasan Konya tarafından yapılan açıklama da oldukça dikkat çekiciydi.

"Türkiye'nin bazı mevzuatlar gereği Avrupa Birliği ülkelerine henüz doğrudan ihracatı olmadığını belirten Konya, "Bizim Avrupa Birliği ülkelerine yumurta satışımız yok ama bu fipronil adı verilen böcek ilacından dolayı çiftlikleri kapanan, zor zamanlar geçiren Avrupa ülkelerinin diğer ülkelere yapmış olduğu ihracatı azalırsa, bu ihtiyacın giderilmesi durumunda yumurtaları Türkiye'den talep edebilirler. Bu da bizim için çok iyi bir gelişme olur" diyerek halk sağlığından ziyade ceplerini düşündüklerini bir kez daha ortaya koydu...