Avcılar Milli Eğitim Müdürlüğü'nden öğrencilere: Kur’an ve Sünneti Yaşama Hareketi

Alevi yurttaşların yoğun olarak yaşadığı Avcılar’da Milli Eğitim Müdürlüğü, öğrencilere "Kuran ahlakını yaşatarak öğretmek" gerekçesiyle "Avcılar Kur’an ve Sünneti Yaşama Hareketi" isimli bir organizasyon kurdu.

Avcılar Milli Eğitim Müdürlüğü, ilçedeki ilkokullarda ve ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrencilere “Kur’an ve Sünnet Ahlâkını yaşatarak öğretmek” amacıyla resmî bir organizasyon kurdu. “Avcılar Kur’an ve Sünneti Yaşama Hareketi” adı verilen kaymakamlık onaylı organizasyonun başkanı, ilçe Milli Eğitim Müdürü Emin Engin.  Organizasyonun Genel Sekreterliğini ise İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü yapıyor.

Taraf'tan Sümeyra Tansel'in haberine göre, Koordinasyon üyeleri, üç okul müdürü, ilçedeki üç din dersi öğretmeni ve istekli olacak sendika temsilcilerinden oluşuyor. Avcılar Milli Eğitim Müdürlüğü bu hareketin kurulmasına dayanak olarak 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nu ve Milli Eğitim Bakanlığı Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’ni gösterdi.

KAYMAKAMLIK UYGUN GÖRDÜ
İlçedeki tüm ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilere Kur’an ve sünnet ahlâkını yaşayarak öğrenmeleri için “Avcılar Kur’an ve Sünneti Yaşama Hareketi”nin belirli bir program doğrultusunda uygulanması kaymakamlık tarafından uygun görüldü. “Hareket”in uygulanmasına ilişkin yazı ilçedeki tüm rehberlik araştırma merkezlerine, özel yurtlara, özel dersanelere, akşam lisesine, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine ve okullara gönderildi. Avcılar Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullara gönderilen resmî yazıda “hareket”in finansmanının ise gönüllülük esasına dayalı olarak kurum, kuruluş ve velilerin desteğiyle sağlanacağı ifade edildi.

'HİÇBİR YASAL DAYANAĞI YOK'
Avcılar Milli Eğitim Müdürü’nün kurduğu bu Kur’an Hareketinin hiçbir yasal dayanağı olmadığını belirten Eğitim Sen İstanbul 7 Nolu Şube Başkanı Mehmet Kırşanlıoğlu, uygulamaya şu sözlerle tepki gösterdi: “Milli Eğitim Müdürü, asli işi olan eğitimle ve eğitimin sorunları ile ilgileneceği yerde Kur’an Hareketi başlatmak için komite kuruyor. Okullardaki kadrolaşmanın hangi amaçlar için yapıldığı her gün biraz daha iyi anlaşılıyor. Yapılan her şeyin başına ‘Milli Eğitim Temel Kanunu’ yazılarak Anayasal ilkelere aykırı çalışmalar yapılıyor. Eğitimin her kademesinde sistematik bir şekilde çocukların kişilik hakları ihlal ediliyor ve onlar belirli bir ideolojik yaklaşımın malzemesi haline getiriliyor. Bunun için Avcılar gibi yerlerin seçilmiş olması da tesadüf değildir. Avcılar’ın sosyal ve kültürel yapısındaki çeşitlilikten rahatsız oluyorlar. Farklılıklara tahammülleri yok. Herkesi tek tip haline getirmek istiyorlar. Milli Eğitim Müdürünün bu hukuksuz girişimine onay vermişse Kaymakam da yapılana ortak olmuştur.”

BİLAL ERDOĞAN İMAM HATİP MÜDÜRLERİYLE TOPLANTI YAPTI
Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) Yönetim Kurulu üyesi olan Bilal Erdoğan, vakfın bölgedeki faaliyetlerini yerinde görmek üzere önceki sabah saatlerinde kız kardeşi Sümeyye Erdoğan ile birlikte Diyarbakır’a geldi ve bir dizi ziyarette bulundu. Vali Yardımcısı Mehmet Demir’in de eşlik ettiği Bilal Erdoğan daha sonra Mittani Otel’e geçerek burada Diyarbakır’daki İmam Hatip Lisesi müdürleriyle basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ile AKP Diyarbakır İl Başkanı Muhammed Akar’ın da katıldığı öğrenildi.

‘SÜNNİLİĞİ EMPOZE ETME ÇABASI’
Alevi nüfusunun yoğun yaşadığı Avcılar’da okullarda yapılacak Sünni bir uygulamayı kabul etmeyeceklerini belirten Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Avcılar Şubesi Başkanı Gökhan Çimen, “Hükümetin Alevilere sünni inanışı empoze etmeye yönelik bir politikası var. Bu uygulama da bunun devamı. Bunu kabul edilemez buluyoruz. Çocuklarımız böyle bir uygulamanın içine sokulmaya çalışılırsa çok ciddi bir dirençle karşılaşırlar, çünkü Alevilerin yoğun yaşadığı ve alevi kurumların örgütlü olduğu bir yerdir Avcılar. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün protesto edilmesi, imza kampanyası ve kitlesel eylemler yapmayı böyle bir uygulama sonucunda gündemimize alacağız” diye konuştu.