Askeri arazide rantın bahanesi bulundu: Taşınacak kışlaların maliyeti çıkarılacak

15 Temmuz darbe girişiminden sonra askeri kışla ve tesislerin şehir dışına taşınmasına dönük çalışmalara başlanırken hükümet buraların ranta açılması için bahanesini de buldu.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra askeri kışla ve tesislerin şehir dışına taşınmasına dönük çalışmalara başlanırken hükümet buraların ranta açılması için bahanesini de buldu. 10 askeri tesisin taşınma ve yeni binalarına yerleşme bedelinin karşılanmasını gerekçe gösteren hükümet, şehir merkezlerinde bulunan kıymetli askeri arazileri sermayeye açmaya hazırlanıyor.

Habertürk'ün haberine göre, Yıldırım’ın talimatı üzerine, Maliye, Milli Savunma ile Çevre ve Şehircilik bakanlıkları ortak çalışma yapacak. Bu kapsamda, ekonomi yönetimi de taşınma konusunda ön bir çalışma yaptı. İlk aşamada, bu arazilerin yer tespiti yapılıyor. Kent merkezlerinde taşınması planlanan askeri araziler belirleniyor ve yüzölçümleri çıkarılıyor.

6 TESİS AÇIKLANMIŞTI

İstanbul’da kapatılacak askeri tesislerin Çorlu ve Trakya’ya, Ankara’daki tesislerin de Polatlı’ya taşınacağı açıklandı. Bu kapsamda, Ankara’da Kazan’daki Akıncı Hava Üssü, Etimesgut’taki Güvercinlik Kara Havacılık Okulu ile Zırhlı Birlikler kapatılacak.

Havacılık Okulu Isparta’ya taşınacak. Ankara Mamak’taki askeri tesisler de kapatılacaklar arasında yer alacak. İstanbul’da da Hasdal ve Maltepe’deki kışlalar kapatılacak. Yapılacak çalışmalara göre bu tesislerin sayısı artacak.

Hükümetin, kesin boşaltılacak alanları belirlemesinin ardından da kentin ihtiyacı, arsa değeri, askeri arazinin konumu, büyüklüğü, trafiğe etkisi, mevcut kullanım biçimi gibi kriterlere göre hangi arazinin nasıl değerlendirileceği belirlenecek.

Öte yandan, boşaltılan arazilerdeki tüm binaların yıkılmayabileceği, özellikle askeri lojmanların, rezerv konut olarak kullanılabileceği kaydedildi. Bu lojmanlar, kentsel dönüşüme katılmış kat maliklerine verilebilecek. Yetkililer, bazı kentlerdeki sıkışık yapılaşmaya dikkat çekerek, seyreltme yapılabileceğini de kaydetti.

Hasdal ve Tümgeneral Selahattin Gökkartal kışlaları için imar planı değişikliği 2014’te İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gelmişti. Belediyenin değerlendirmesinde, imar değişikliği ile yeni şehir kurularak iki kışla için 610 bin 402 metrekare inşaat alanı öngörülmüştü.