Asgari ücret eridi: 4 kişilik ailenin beslenebilmesi imkansız

Asgari ücretli ve emeklinin maaşı son 1 yılda yüzde 7.9 ile yüzde 10.9 oranında arttı. Aynı dönemde gıda ürünlerindeki artış yüzde 49’u buldu.

Tüketici Hakları Derneği'nin (THD) TÜİK verileri üzerinden yaptığı araştırmaya göre asgari ücretli, memur ve emekli gibi dar gelirlilerin temel mal ve hizmetleri satın alma gücü, son bir yıl içerisinde olağanüstü düzeyde düştü.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, hükümetin yaptığı maaş zamları özellikle gıda enflasyonu karşısında eriyip yok oldu. Dar gelirliler açlık ve yoksulluğu daha derinden yaşamaya başladı.

MAAŞLAR ERİDİ

THD, vatandaşın yaşadığı gerçek enflasyonu hesapladı, yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşayan tüketicilerin durumunu gözler önüne serdi. THD'nin TÜİK ile Türk-İş'in verileri üzerinden yaptığı hesaplamalara göre, asgari ücretlilerin satın alma gücü bu yılın ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre tam 70 gıda ürününde birden düştü. Diğer bir ifadeyle asgari ücretlilere verilen zam tam 70 temel gıda ürününe yapılan zammın altında kaldı. Aynı şekilde emekli memurların alım gücü 63, emekli işçilerin de 57 gıda ürününde düşüş gösterdi.

TÜİK'in son bir yıl içerisinde gıda ve alkolsüz içeceklerdeki fiyat artışını yüzde 12.74, tüm mal ve hizmetlerdeki fiyat artışını da yüzde 11.9 olarak açıkladığına işaret eden THD, aynı dönemde asgari ücretlinin maaşının yüzde 7.92, emekli memur aylıklarının yüzde 10.13 ve emekli işçi aylıklarının da yüzde 10.9 arttığını hatırlattı. THD raporunda, “Oysa aynı dönemde tüketicilerin temel gıda maddeleri olan kuru fasulye, koyun eti, yoğurt, yumurta, çay, dolmalık biber, kuru soğan ve baharattaki fiyat artışı yüzde 20 ila yüzde 25 düzeyine çıkmıştır. Kahvaltılık, diğer bakliyat ve bazı sebze meyvedeki fiyat artışları yüzde 49'u aşmaktadır” denildi.

BESLENMELERİ MÜMKÜN DEĞİL

Türk-İş'in 4 kişilik bir ailenin dengeli ve yeterli beslenebilmesi için gerekli olan parayı, yani açlık sınırını bin 544 lira, yoksulluk sınırını da 5 bin 30 lira olarak hesapladığına dikkat çekilen THD araştırmasında, “Eşi çalışmayan 2 çocuklu bir asgari ücretlinin net ücreti bin 471 liradır. Bu duruma göre, tek kişinin çalıştığı 4 kişilik  tüm asgari ücretli aileler açlık sınırının altında yaşamaktadır. 4 kişilik bir ailede iki asgari ücretli çalışsa bile, bu ailenin dengeli ve yeterli beslenebilmesi mümkün değildir” tespiti yapıldı. THD hükümete yaptığı çağrıda, bu tabloyu herkesin insanca yaşayabileceği bir duruma dönüştürecek yeni ekonomik ve sosyal politikaları uygulamasını istedi.