AOÇ'ye saldırı sürüyor: Bu kez ABD'ye verilecek!

Saray için talan edilen Atatürk Orman Çiftliği peşkeş çekilmeye devam ediliyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, elçilik binası yapılması için ABD'ye devredilen AOÇ arazisi için yargıya gitti.

Haber Merkezi

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ)  arazisiyken Gazi Ünversitesi'ne, Gazi Üniversitesi'nden TOKİ'ye ve oradan da ABD Büyükelçiliği'ne elçilik binası yapılması için devredilen AOÇ alanıyla ilgili açıklama yaptı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Çukurambar'da AOÇ arazisi olan alanın elçilik binası yapılması için ABD'ye devredilmesinin protokolünü Başbakanlıktan Bilgi Edinme Kanunu kapsamında  istemişti. Başbakanlık "ticari sır" olduğu gerekçesiyle protokolü vermeyince, mimarlar belgenin verilmemesini yargıya taşıdı. İdari mahkeme belge istemini reddedince, Mimarlar Odası Ankara Şubesi konuyu Bölge İdare Mahkemesine taşımış, Bölge İdare Mahkemesi ABD ile Türkiye arasında AOÇ arazisinin devrine ilişkin protokolün Mimarlar Odasına verilmemesinde "hukuka uyarlılık bulunmamaktadır" diyerek, protokolün verilmesine karar vermişti.

Konuya ilişkin basın açıklaması yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Atatürk'ün vasiyeti ve şartlı bağışı ile bize emanet edilen AOÇ arazisinin her bir metrekaresi değerlidir, ABD elçiliğine verilen AOÇ arazisinin her bir aşaması bizi ilgilendirmektedir. Devir protokolünü başbakanlık bize göndermek durumunda. AOÇ arazisinde ABD elçiliği olamaz, protokolün iptali için dava açacağız. Başbakanlığı AOÇ alanını  ABD'ye vermekten vazgeçtiğini açıklamaya davet ediyoruz"  diyen Candan, şöyle devam etti. " Atatürk Orman Çiftliği emperyalizme karşı ulusal kurtuluş mücadelesini veren Mustafa Kemal Atatürk'ün halkına emanetidir. AOÇ arazisinde ABD elçiliğinin bulunması ulusal bağımsızlığımıza saplanmış hançer gibidir. Ankara Bölge İdare Mahkemesi 4. Kurulu'nun kararı AOÇ'nin ABD'ye satış protokolünün bizi yakından ilgilendirdiğini  açıkça gösteriyor. Bu satıştan vazgeçin."