Annelik 'ceza' mı?: Beyaz yakalı kadınların mali kaybı annelik kesintisi kaynaklı

ABD'de yapılan bir çalışma, beyaz yakalı çalışan kadınların annelik izni nedeniyle yaşadığı mali kaybın çok yüksek olduğunu ortaya koydu.

Haber Merkezi

Sosyolojik araştırmalar, kadınların erkeklerle kıyaslanınca elde ettikleri düşük kazanımların büyük bir kısmının "annelik kesintisi" sebebi ile olduğunu ortaya koydu.

Anneler işe alımda ayrımcılıkla karşılaşmanın yanı sıra, patronları ve meslektaşlarının çocuk yetiştirmekten kaynaklı, anneleri az verimli ve işine az bağlı eleman olarak görmeleri durumuyla da karşı karşıyalar. Bunun yanında, çocukları ile ilgilenmek için işten zorunlu ayrılma durumlarında da, daha önce aldıkları ücretlerden daha düşük olan ücretle aynı işe geri dönüyorlar.

ANNELİK 'CEZA' MI?

ABD'li çalışmacı Paula England ve meslektaşları, annelik kesintisinin, istihdam edilen kadınları gelir aralıkları ve iş becerileri arasında farklı şekilde etkileyip etkilemediğini belirlemek için yola çıkmış. Belirli bir zaman boyunca aynı yaş gurubundaki farklı kadınlar izlenmiş; anneler doğum yapmış ya da evlat edinmiş olarak sınıflandırılmış. 'Annelik cezası'nın aynı ücret düzeyinde bilişsel beceriyle nasıl değiştiği incelenmiş ve araştırmacılar, eğitim durumunu bir kontrol değişkeni olarak kullanmışlar.

Elde edilen sonuçlara göre; kadınlar kazanımlarına göre sıralandıklarında, diğerlerine göre yüzde seksenlerde seyreden oranla en yüksek ücreti alanların, her bir çocuğu için yüzde 10 kesinti yaşadığı ortaya çıkmış. Bu kesinti aynı şekilde yüksek becerilere sahip ancak düşük ücretli veya yüksek ücretli ancak daha az spesifik yetenek gerektiren işlerde çalışan kadınlara uygulanan kesintilerden çok daha büyük.

Bu şaşırtıcı bir sonuç; çünkü yüksek beceri ve yüksek ücretli kadınlar diğer kadınlara kıyasla en sürekli iş deneyimine sahipler.

Ancak, ücretler ve tecrübe arasındaki grafik çok dik olduğu için, kısa bir süre için çocuklarla ilgilenmek ya da çocuk sahibi olmak için iş gücünden ayrılmak bile yüksek kazançlı kadınların kaybolan zamanı telafi etmesini son derece zorlaştırıyor. Aynı ücret grupları ve beceri düzeyleri arasında annelik kesintisi ilginç bir şekilde siyah kadınlar için beyaz kadınlara göre daha az.

Bununla birlikte, siyah kadınların istihdamında beyaz kadınlara göre çok daha düşük ücretler bulunuyor.