Ankara'da çeşmelerden zehir mi akıyor?

CHP Ankara Milletvekili ​Ali Haydar Hakverdi, Ankara'da artan "zehirli ishal" vakalarını Meclis gündemine taşıdı.

Haber Merkezi

CHP Ankara Milletvekili ​Ali Haydar Hakverdi, Ankara'da artan "zehirli ishal" vakalarını Meclis gündemine taşıdı.

Hakverdi, Ankara'nın çeşmelerinden akan suyun zehirli olduğu yönündeki iddiaları gündeme getiren Hakverdi, Başbakan Binali Yıldırım'a "Ankara’nın içme suyu hangi periyotlarda analiz edilmektedir ? En son analiz ne zaman yapılmıştır? Geçtiğimiz iki ay içerisinde yapılan analizlerde herhangi bir bakteri ya da virüse rastlanmış mıdır?" diye sordu.

Hakverdi'nin soru önergesi şu şekilde:

 

Ankara’nın bir çok ilçesinden bize ulaşan yurttaşlarımız özellikle son 2 aydır bölgelerinde zehirli ishal vakalarının arttığını dile getirmektedirler. Ankara’nın çeşmelerinden akan suya güven her geçen gün azalmaktadır. Bu nedenle birçok insan şişelenmiş su tüketmeyi tercih etse dahi başta mutfakları olmak üzere hayatın her alanında şebeke suyu kullanmaya mecburen devam etmektedir. Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ  bu güvensizliği gidermek yerine 2008 yılında Kızılırmak’tan getirdiği suyu da barajlara vererek adeta Ankaralılara artık çeşmelerden uzak durun demektedir.

Bu çerçevede,

Ankara bulunan Hastanelerde son 2 ay içerisinde  kaç kişiye zehirli ishal tanısı konulmuştur?

Ankara’nın içme suyu hangi periyotlarda analiz edilmektedir ? En son analiz ne zaman yapılmıştır? Geçtiğimiz iki ay içerisinde yapılan analizlerde herhangi bir bakteri ya da virüse rastlanmış mıdır?

Son 2 ay’da Ankara’da hastanelere başvuran ishal ve zehirli ishal vakaları bir önceki yılın aynı aylarına oranlandığında artış ya da azalış var mıdır?

Ankara’nın şebeke suları incelenirken örnekler analiz yapan kuruma ASKİ tarafından mı verilmektedir ? Yoksa analizi yapan kurum örnekleri kendisi mi temin etmektedir?

Kızılırmak’tan getirilen su hala Ankara şebeke suyuna dahil edilmekte midir?  Kızılırmak’tan alınan örnekler en son ne zaman analiz edilmiştir?

Şebeke suları üzerinde Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yıllardır yaratılan ve Kızılırmak suyu ile perçinlenen güvensizlik paketlenmiş su tüketimini artırmak amaçlı mıdır?

Yıllardır Ankara’da yaşamakta olan biri olarak en son ne zaman şebeke suyu içtiniz?

Ankara’nın bir çok bölgesinde zehirli ishal vakalarında büyük bir artış görülmesine rağmen bu bilgi neden kamuoyundan gizleniyor?

Melih Gökçek bu yaz yine kameraların önüne geçerek bu şikayetleri dikkate alıp detaylı bir inceleme yapmak yerine hastalıkların şebeke suyundan kaynaklanmadığını Cumhuriyet Halk Partili Milletvekillerinin kara propagandası olduğunu söyleyecek mi?