Ankara'da 15 Temmuz ve sol tartışıldı

Ankara NHKM'de 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin KP MK Üyesi Özgür Şen'in katılımıyla bir panel düzenlendi.

Haber Merkezi

Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde Komünist Parti Merkez Komite üyesi Özgür Şen'in katılımıyla "15 Temmuz ve Sol" başlıklı bir panel gerçekleştirildi.

Yüksek bir katılımla düzenlenen panelde, 15 Temmuz öncesi emperyalizmin yaşadığı krize vurgu yapan Şen, bu krizin ekonomik ve siyasi olarak Türkiye'ye etkilerine dikkat çekti.

Şen, AKP'nin 2002'de iktidara geldiği dönemde, sermaye sınıfı ve emperyalizm arasında AKP'ye ilişkin bir mutabakat olduğunu dile getirdi.
'AKP VE CEMAAT ARASINDA İDEOLOJİK FARKLILIK YOK'
AKP ve cemaat arasında yaşanan gerilimin darbe girişimiyle birlikte silahlı bir hale bürünmesine rağmen aralarında ideolojik bir farklılık olmadığını ifade eden Şen, emperyalizme karşı AKP'nin yanında durma tezlerinin "ahmaklık" olduğunu söyledi.

15 Temmuz'la birlikte devlet içinde kriz meydana geldiği saptamasının doğru olmadığını, ancak var olan krizin açığa çıktığını belirten Şen, AKP'nin 15 Temmuz öncesi yalnız kalmamak için adımlar attığını, sermaye sınıfının da bu süreçte rol aldığını ifade etti.
'KOMÜNİSTLER HALKI SİYASETE KATMALI'
Şen, şöyle devam etti:

"O mutabakatın bugün nasıl hayata konulduğu görülüyor. Bu AKP'nin degil sermaye sınıfının koordine ettiği bir mutabakat. TÜSİAD'ın devreye nasıl girdiği açıkça görülüyor.

Siyaset halksızlaştırıldı. Türkiye toprakları bir kazayla degil bilinçli olarak sağcılaştırıldı. Sermayenin yönelimi bir süre daha kendi soluna kapalı.

15 Temmuz'da, sermaye sınıfının, Erdoğan'ın kaybetmesi durumu için de hazırlığı olduğu açık. Türkiye kapitalizminin tek derdi Erdoğan değil ve sermaye sınıfının hala Erdoğan'dan 'kurtulma' olasılığı var. Yalnızca Erdoğan'a odaklanan bir stratejinin karşılığı yok.

Türkiye'de komünistler siyasetin komplolarla yapılmasına karşı halkı siyasete katmalı. Türkiye'de sol, sermaye sınıfına karşı daha etkili bir mücadele yürütmeli. Patron karşıtlığı ile yurtseverlik ve aydınlanma kavgası birlikte anılmalı. Anti-emperyalizm tartışmaları yaşanıyor, İncirlik mi, hemen kapatalım, üsler mi, derhal kapatalım denilmeli, bunlar patron karşıtlığıyla anılmalı. "