Ankara ve Düzce'de 'Dünya Anadili Günü' buluşması

21 Şubat Dünya Anadili Günü kapsamında Çerkes Dili ve Edebiyatı Derneği aracılığıyla Düzce Üniversitesi'nde bir etkinlik gerçekleştirilirken, bir diğer etkinlik de Ankara Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Haber Merkezi

21 Şubat günü, Çerkes Dili ve Edebiyatı Derneği (ÇDED) tarafından Düzce Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi konferans salonunda "Türkiye'de Anadili Sorunu" başlığında bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşiye Ankara Üniversitesi Dilbilim bölümü öğretim üyesi Prof. Dr Özgür Aydın ve ÇDED YK Başkanı B.Kutbi Kılınçer katıldı.

Etkinlikte Prof.Dr Özgür Aydın, anadil ve tehlikedeki diller başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

ÇDED YK Başkanı B.Kutbi Kılınçer ise Dil Aktivizmi, Dil Planlaması ve Çerkesçe başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Ankara'daki programa Prof. Dr Özgür Aydın, ÇDED Yönetim Kurulu Başkanı B. Kutbi Kılınçer ve Türkiye'de Kürtçe anadili sorunu ve tarihi çerçevesindeki sunumuyla Özkan Öztaş katıldı. 22 Şubat günü gerçekleştirilen programda Ankara Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde bir araya gelen konuklar; Dünya dillerinin durumunu, anadili politikalarını ve Türkiye'nin dil politikasını konuştu. 

ÇDED, 2016 yılında alanında Türkiye'de ilk ve tek bölüm olan Düzce Üniversitesi Çerkes Dili ve Edebiyatı Öğrencileri tarafından kuruldu. Dil Canlandırması ve tehlikedeki diller konularına konsantre olan ÇDED Çerkesçe konusunda bu içerikteki tek kurum olma özelliği taşıyor.