Ankara Üniversitesi'nde işçilere bedel ödetiliyor

Zamlar ve hijyenden uzak yemekleriyle sık sık gündeme gelen Ankara Üniversitesi yemekhanesinde işçiler ücretsiz izine çıkarılıyor. Öğrencilerin niteliksiz yemekleri reddetmesiyle kâr elde edemeyen şirket, bedeli işçilere ödetiyor.

Haber Merkezi

Yüksek yemek ücretleri ve kalitesiz yemekleriyle bilinen Ankara Üniversitesi yemekhanesi tepki çekmeye devam ediyor.

Son dönemdeki zamla 3.00 TL'ye satılan yemeklerden ayrıca kurt çıkması nedeniyle 23 Kasım'da Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi'nde (DTCF) öğrencilerin başlattığı yemekhane boykotu sürüyor. Rektörlüğün, öğrencileri Vakıf Bank anlaşmalı kartları kullanarak yemek almaya zorlaması ise tüm kampüslerde tepkileri arttırıyor.

2014 yılında Ankara Üniversitesi'nde öğrenci yemek fiyatları 2 TL iken, 2015 yılında 2.25 TL oldu. Bu sene ise orantısız bir zam yapılarak bu ücret 3.00 TL'ye çıkarıldı. Tüm bu zamlara rağmen yemek kalitesi ve miktarında ise hiçbir değişme olmadı.

Bunun yanı sıra sene başından beri yükselen bu tepkilerle satışlar düşünce taşeron şirket faturayı işçilere kesti.

Geçtiğimiz yıllarda yaklaşık bin 700 kişi yemekhanede yemek yerken, bu sayı bu yıl 500'e geriledi. Yemekhanenin anlaşmalı olduğu şirket de 195 işçinin 70'ini ücretsiz izne gönderdi.

İşçiler, işten çıkarılma endişesi yaşarken öğrencilerden dayanışma bekliyor.

Ankara Üniversitesi'nin yemekhanesinde çalışan bir işçi, sürece dair soL'un sorularını yanıtladı:

Ankara Üniversitesi'nin yemekhanesinde kaç yıldır çalışıyorsunuz?

Okul yemekhanesinde 20 yıldır çalışıyorum, burada 9-10 kişi çalışıyorduk, 8 kişi ücretsiz izne ayrıldı. 

Yemekhanenin ortak çalıştığı taşeron şirketin adı ne? Mevcut duruma kötü yemek çıkmasının bir etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?

Doruk diye bir şirket. Kötü yemek çıkmasından ziyade okul genelinde 11 tane kafeterya açıldı gereksiz yere. Yemekhanede hem kötü yemek çıkınca, hem pahalı olunca gençler kafelere gitmeye başladı. Oralarda yemekler nereden baksan 15 lira.

Olan hem öğrenciye hem size oldu tabi...

Kartlı sistem getirdiler bir de, öğrencinin parası yok ki karta. Geçen hafta sadece 60 yemek satıldı burada. Yani adamlar bırakın kâr etmeyi, maaşları veremeyecek hale geldiler. Burada 1.500 lira maaşla çalışıyoruz, senelik iznimizi yazın kullanıyoruz genelde, kışın bizi işten çıkarıyorlar. Çoluğumuz var çocuğumuz var, biz kış vakti işi nereden bulalım?

Kıdem tazminatı alabiliyor musunuz?

Bir arkadaşımız emekli oldu, emeklilik tazminatını alabildi sadece ama burada ne kadar çalışırsan çalış, alamazsın kıdem tazminatı falan. Emeklilik tazminatını az vermek için sürekli gir-çık yapılıyor.

Sendikalarla aranız nasıl peki?

Hiçbirimiz sendikalı değiliz. Sendikalardan bize hayır yok, biz öğrenciden destek bekliyoruz, o da gelmezse artık kendimiz bir şey yapacağız...