Ankara Üniversitesi akademisyenlerine yurtdışı yasağı

Ankara Üniversitesinde Barış için Akademisyenler bildirisine imza veren akademisyenlere henüz soruşturmalar tamamlanmamışken “yurtdışı yasağı” getirildi.

Haber Merkezi

Ankara Üniversitesinde Barış için Akademisyenler bildirisine imza veren öğretim üyelerine bir süre önce hukuksuz disiplin soruşturmaları açılmıştı. Soruşturma henüz tamamlanmadığı halde, imza veren öğretim üyelerinin yurtdışına çıkma taleplerine Rektörlük yanıt vermiyor. Akademisyenler yurtdışına çıkma taleplerini dilekçeyle Rektörlüğe sunmalarına karşın, Rektörlüğün hâlen yanıt vermemesi fiili olarak “akademisyenlere yurtdışı yasağı” anlamına geldiği belirtiliyor. İdari hukuk açısından 60 gün içinde yanıt verilmezse akademisyenlerin yurtdışına çıkma talepleri fiilen reddedilmiş sayılıyor.

REKTÖRLÜK SAVCILIĞA SORUYOR

Avukatlar aracılığıyla ulaşılan bilgilere göre, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, öğretim üyelerinin yurtdışındaki akademik etkinliklere katılma taleplerinin uygun olup olmadığını sormak için savcılığa başvurmuş durumda. Henüz açılmış bir dava bile söz konusu değilken soruşturma aşamasındaki bir süreçte tedbir olarak böyle bir karar verilemeyeceği, yurtdışına çıkış yasağının tümüyle hukuksuz olduğu belirtiliyor.

AMAÇ AKADEMİSYENLERİ CEZALANDIRMAK

Akademisyenlerin yurtdışına çıkma isteklerinin savcılığa sorulması gibi tuhaf bir uygulamaya neden başvurduğu konusunda Rektörlük bir açıklama yapmazken, öğretim üyeleri söz konusu uygulamanın bir cezalandırma yöntemi olduğunu, akademisyenlere açılan soruşturmalar çerçevesinde ceza verilmesinin Rektörlüğü zorlamasından ötürü, Ankara Üniversitesi Rektörlüğünün çeşitli yollarla akademisyenleri cezalandırmaya yöneldiği ifade ediliyor. Bu yollardan biri, yurtdışına çıkma taleplerine yanıt verilmeyerek akademisyenlerin yurtdışına çıkmalarının engellenmesi. Diğeri ise, izin verilmediği halde akademik etkinliklerini yerine getirmek üzere yurtdışına çıkacak akademisyenlere izinsiz yurtdışına çıktıkları için soruşturmalar açarak akademisyenleri cezalandırma yolunun açılması.