Anıtkabir'de neler oluyor?

Anıtkabir'in yapılaşmaya açılacağı iddiaları ve tartışmalarına ilişkin TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi tarafından kapsamlı bir açıklama yapıldı. Açıklamada Anıtkabir'in yapılaşmaya açılacağı haberlerine ilişkin detaylı bilgiler verildi.

Haber Merkezi

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Anıtkabir'in çevresinin yapılaşmaya açılacağına ilişkin haberler sonrası kapsamlı bir açıklama yaptı.

"Öncelikle belirtmek gerekir ki sit kararları Koruma Kurulları tarafından üretilmektedir ve planlar marifetiyle sit alanlarının sınırlarının değiştirilmesi mümkün değildir. Yani bu planla Anıtkabir Tarihi Sit Alanı sınırlarına herhangi bir müdahale gerçekleşmemiştir" denilen açıklamada, "Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisinin nihai kararında kuzey-batıda bulunan toplam sekiz adet konutun -konutlar Anıtkabir Tarihi Sit Alanı sınırı içinde değildir fakat etkileşim geçiş sahası içindedir- kamulaştırarak yıkımı ve parsellerinin Anıtkabir alanı ile tevhidi faaliyetinden Milli Savunma Bakanlığının talebi üzerine geri dönüldüğü anlaşılmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Bu kararın "Anıtkabir konuta açılıyor, Anıtkabir`in etrafı konutla örülecek" şeklinde haberlere konu olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:

"Fakat Anıtkabir alanına komşu olan kuzey-batıdaki konut alanı özelinde konuşursak şu haliyle mevcuttakinden ziyade herhangi bir yapılaşmanın bu plan ile üretilmediğini söyleyebiliriz. Söz konusu konut alanlarının kamulaştırılması işlemlerinden kamulaştırma giderlerinden imtina edildiğinden veya tarihi sit alanı içinde kalmadığından vazgeçilmiş olabilir bu konuya ilişkin asıl gerekçeyi yazışmalarımız ve görüşmelerimiz neticesinde elde etmeyi umuyoruz.

Plan değişikliğine konu olan diğer bir mesele de Anıtkabir alanının güney-batısında kalan ve bugün hâlihazırda askeriye lojmanları olarak kullanılan alanına ilişkindir. 

Meclis kararından anlaşıldığı üzere bu alan Bayındırlık ve İskân Bakanlığının 07.10.2008 tarih ve 6062 Oluruyla "askeri alan" olarak işlenmiş daha sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi`nce "park" alanına çevrilmiştir. Alana ilişkin neden farklı kurumlar tarafından farklı ve birbirleriyle çelişen planlar üretildiği konusunda bilgiye haiz değiliz bu bilgiyi de yazışmalarımız ve görüşmelerimiz neticesinde elde etmeyi umuyoruz. Nihai planda ise bu alanın tekrardan askeri alana dönüştürüldüğü görülmektedir. Bu alan Anıtkabir Tarihi Sit Alanı içerisinde yer almaktadır fakat Anıtkabir ile aynı yapı adası içinde değildir. Kamuoyunda bu lojmanların kaçak oldukları ve bu plan ile legalleştirildikleri yönünde tartışmalar yürütülmektedir. Belirtmek gerekir ki önceden bir plana dayanarak yapılaşan ruhsat ve iskân belgesi işlemlerini gerçekleştirmiş yapılaşmalar daha sonra plan değişikliğine maruz kaldıklarında kaçak olarak adlandırılamazlar. Bu ifade Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek`in geçtiğimiz yıllarda "ODTÜ kaçaktır, yıkacağım." söylemiyle benzeşmektedir.

Söz konusu meclis kararına ilişkin en önemli konu plan paftasında "B parseli" olarak belirtilen ve üzerinde inşaat hakkı tanımlanan alana ilişkindir.

Burada dikkat edilmesi gereken husus bu hakkın 2012 yılında onaylanmış olan Koruma Amaçlı İmar Planınından geldiğidir. Yani Anıtkabir Muhafız Bölüğü'nün ihtiyaç duyduğu kullanımların yapılmasını sağlamak amacıyla yapılaşma hakkı 2012 yılı Koruma Amaçlı İmar Planı ile verilmiştir. Özetle söz konusu plan değişikliğiyle yapılaşma hakkında herhangi bir değişikliğe gidilmediği görülmektedir.

TMMOB Şehir Plancıları Odası olarak Başkentimiz Ankara'nın devrimci bir cumhuriyetin Başkenti olması noktasında en önemli anısal ve anıtsal misyonu üstlenen Anıtkabir alanı üzerinde gerçekleştirilen her türlü faaliyete ilişkin konunun takipçisi olacağımızı ve bundan sonra edindiğimiz bilgiler çerçevesinde kamuoyunu aydınlatmaya yönelik üzerimize düşeni yerine getireceğimizi tüm kamuoyuna duyururuz."