Amasra'da kesim sürüyor: 43 bin ağacın daha kesilmesi planlanıyor!

Bartın'ın Amasra İlçesi'nde kurulması planlanan termik santralde üretilecek elektriğin, Zonguldak Eren Termik Santrali'nin şalt sahasını kullanarak ulusal şebeke sistemine dahil etmek için yapılacak enerji iletim hattının orman içinden geçen 36.5 kilometrelik bölümünde ağaç kesimi sürüyor.

DHA

Bartın'ın Amasra İlçesi'nde kurulması planlanan termik santralde üretilecek elektriğin, Zonguldak Eren Termik Santrali'nin (ZETES) şalt sahasını kullanarak ulusal enterkonnekte (şebeke) sistemine dahil etmek için yapılacak enerji iletim hattının orman içinden geçen 36.5 kilometrelik bölümünde ağaç kesimi sürüyor.

43 BİN AĞAÇ KESİLECEK 

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü, Amasra'da Hema Endüstri A.Ş. tarafından kurulması planlanan termik santralde üretilecek elektriği, Zonguldak'ın Kilimli İlçesi Çatalağzı Beldesi'ndeki termik santralin şalt sahasını kullanarak Türkiye'nin enterkonnekte sistemine dahil etmek için 54 kilometrelik enerji iletim hattı kuracak. Zonguldak'ın Kilimli ve Çaycuma ilçeleri ile Bartın Merkez ve Amasra ilçelerini kapsayan 'Zetes-Amasra TES (HEMA) Enerji İletim Hattı'nın 36.5 kilometresi orman içinden geçecek. 380 kilovat gerilimli hat için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi raporuna göre 36.5 kilometrelik orman alanında 50 metrelik koridor açılacak ve yaklaşık 43 bin ağaç kesilecek.

MUHTAR: KESİLEN AĞAÇLAR GENÇ AĞAÇLAR!

2014'te yapımına başlanan enerji iletim hattı için söz konusu alanda karaçam, kızılçam, meşe, gürgen, sarıçam, kestane, ıhlamur, sahil çamı, sedir, kayın, söğüt, yalancı akasya türlerindeki ağaçların kesimi sürüyor. Amasra'nın Saraylı Köyü mevkisinde başlayan ağaç kesimi, Çatalağzı Değirmenyanı Mahallesi Koğanlık mevkisine kadar geldi. Mahalle sakinleri ağaç kesimine tepki gösterdi. Mahallede yaşayan Mustafa Acar, "Kestane ağacı katliamıyla burası karşı karşıya. Devlet bu kestiği ağaçlar için ne gibi önlemler aldı bilmek istiyoruz. Kesilen ağaçlar genç ağaçlar. Kilometrelerce alanda ağaçlar kesilmiş" dedi.

BİN 378 İMZA VALİLİĞE VERİLDİ

TEMA Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan da enerji iletim hattı için yapılacak ağaç katliamını durdurmak için geçen yıl topladıkları bin 378 imzayı Zonguldak Valiliği'ne teslim ettiklerini hatırlatarak şöyle dedi:

"Enerji nakil hattı inşaatının termik santral ÇED sürecinin henüz tamamlanmadan başlatılması, 36.5 kilometre uzunluğundaki orman ekosistemi üzerinde geri dönülemeyecek zararlara yol açacaktır. Bu inşaat sırasında nihai raporda yazan 43 bin ağaçtan birkaç kat fazla ağaç kesimi olacaktır. Yaban hayvanlarının yaşam ortamının tahrip edilmesi ve toplumsal yaşamın zarar görmesi söz konusudur. 2 yıldır mücadelemiz sürüyor. Termik santral yapılmadan ağaçlar kesildi. Direkler dikilmeye, kablolar çekilmeye başlandı. Henüz termik santral yapılacağı belli olmazken 43 bin ağacı kesiyorlar."