Altan Tan, Şeyh Sait'i 'rahmetle' andı!

HDP Milletvekili Altan Tan, hilafet yanlısı, Nakşibendi şeyhi ve kendi adıyla anılan gerici ayaklanmanın önderi Şeyh Sait'i ölüm yıl dönümü vesilesiyle "rahmetle" andı.

Haber Merkezi

HDP Milletvekili Altan Tan, hilafet yanlısı, Nakşibendi şeyhi ve kendi adıyla anılan gerici ayaklanmanın önderi Şeyh Sait'i ölüm yıl dönümü vesilesiyle "rahmetle" andı.   

Altan Tan, kişisel Twitter hesabından paylaştığı tweette şunları yazdı: "Bugün, 29 Haziran 1925'te Diyarbekir'de idam edilen Şeyh Said Palovi ve 46 arkadaşının şehadetlerinin 91. yıldönümü. Hepsini rahmetle anıyoruz."

ŞEYH SAİT KİMDİR?

1865 doğumlu Şeyh Sait, Nakşibendi şeyhi olmasıyla ve hilafet yanlısı kimliğiyle bilinen bir kişilik. Kendi adıyla tanınan isyanın önderi olan Şeyh Sait, tam o günlerde din adına öne çıkarak halkı isyana teşvik ettiği hutbelerinden birinde şu ifadeleri kullanmıştı: “Medreseler kapandı. Din okulları Milli Eğitime bağlandı. Gazetelerde birtakım dinsiz yazarlar dine hakaret etmeye, Peygamberimize dil uzatmaya cüret ediyorlar. Ben bugün elimden gelse bizzat dövüşmeye başlar dinin yükselmesine gayret ederim.” 

Şeyh Sait isyanının gerici niteliğinin yanı sıra dikkat çeken bir başka özelliği de emperyalizmle işbirliğine girişmiş olması. Şeyh Sait'in İngiliz emperyalizmiyle bağlantılı olduğu bilinirken, İsmail Beşikçi bu konuda şu ifadeleri kullanıyor:

“Bu mezhep ve tarikatların, bazan kökü dışarıda siyasal akımlara ve emellere hizmet ettikleri de görülür. 1925'te Şeyh Sait ilk kurşunu sıktığı zaman, kendisine birkaç gün sonra İngiliz silah fabrikalarından çeşitli kataloglar geldiğini hatırlatalım. Bu bakımdan isyan hareketlerinin ulusal yönünü çok iyi kavramak gerekir. Aslında tamamen emperyalizmin oyunları ile sahneye konan ve kışkırtılan bu hareketlerin ulusal bir temeli yoktur.”