Almanya'dan yıllık izne gelen 'Boyun Eğmeyenler' Nurhak'ta HES karşıtı eylem düzenledi

Almanya'dan yıllık izin için memleketleri Nurhak'a gelen gurbetçiler burada yüzlerce kişinin katıldığı 'HES'lere Boyun Eğme' eylemi yaptı.

soL - Maraş

Almanya'da yaşayan ve yıllık izinlerini memleketlerinde geçiren gurbetçiler, geldikleri gibi ayaklarınız tozuyla eylem örgütlediler. Kahramanmaraş'ın Nurhak ilçesinde uzun süredir verilen dernekleşme mücadelesi, Almanya'dan memleketlerine gelen Komünist Parti üyesi işçilerin de örgütlenme çalışmalarına katılması üzerine bir eylemle taçlandı; Nurhaklılar "HES'lere Boyun Eğme" dedi. Kendi imkanlarıyla yaptırdıkları tişörtlerle sahneye çıkan "Boyun Eğmeyenler" korosu da yaklaşık 300 kişinin katıldığı eylemde bir müzik dinletisi verdi.

Orman ve akarsu açısından oldukça zengin Nurhak'ta tam da bu nedenle onlarca HES projesi gündemde. Bir yandan HES projelerine karşı hukuki yolları deneyen ve hatta bazı davalarda talancı şirketlere geri adım da attıran Nurhaklılar bu süreci Nurhak Çevre ve Kültür Derneği'ni kurarak güçlendirmişti. Almanya'dan yıllık izinle memleketlerine gelen gurbetçiler, kurulan dernekle birlikte Nurhak'ta kısa süreli bir örgütlenme çalışmasıyla eylem düzenledi. Geçtiğimiz Pazar günü yapılan eyleme yaklaşık 300 kişi katıldı. Eylemde sahne alan Komünist Partili gurbetçiler, kendi imkanlarıyla yaptırdıkları "Boyun Eğme" tişörtleriyle müzik dinletisi verdi. Eylemde yardımlaşmayla hazırlanan yüzlerce "Boyun Eğme" tişörtü de halka dağıtıldı. 

Nurhak'ın doğal alanlarıyla ve çevre sorunlarıyla ilgili söyleşinin ardından Avukat Özgür Çıkın, biten ve devam eden HES davalarıyla ilgili bilgi verdi. Eylemde bir de Almanya'dan gelen Komünist Parti üyelerinden Metin Yıldız konuşma yaptı.

Aslında iki günlür bir çevre festivali planladıklarını söyleyen Nurhak Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Nuri Çadır, OHAL nedeniyel bu festivalin yapılamadığını bu şekilde bir akşam eylemi düzenlediklerini belirtti.

Eylemle ilgili soL'a bilgi veren, aynı zamanda Nurhak Çevre ve Kültür Derneği'nin avukatlığını da yapan Özgür Çıkın, "Nurhak ilçesi, uzun zamandır devletin radarında ve ilçeye dönük yoğun bir baskı var. Aynı zamanda orman, su ve maden varlığıyla şirketlerin de iştahını kabartıyor" dedi. İlçedeki Eğitim Sen üyesi öğretmenler hakkında "Terör örgütü üyesi olmak" iddialarıyla açılan davalarda bile yapılan HES protestolarının delil olarak kullanıldığını söyleyen Çıkın, "İlçenin yakınlarından doğan Göksu Nehri üzerinde tam 9 adet HES ruhsatı verdiler. Bu projelerden biri yapıldı ama diğerlerinin durdurulması konusunda çok önemli bir hukuk mücadelesi veriyoruz ve sonuç almak üzereyiz. Malum ki bu davalar çok pahalıya mâl oluyor. Bu sorunları da Almanya'dan gelen gurbetçilerimizin dayanışmalarıyla çözdük" dedi.

'BOYUN EĞME NURHAK'

"Sonuç almak üzereyiz" dediği davayla ilgili konuşan Özgür Çıkın, "Dosyada verilen bilirkişi raporları tamamıyla lehimize çıkınca da bu projelerin durdurulacağı, ilçenin orman ve nehir habitatının kurtulacağı konusunda büyük bir umut ortaya çıktı. Bu durum şehrin üzerinde uzun zamandır dolaşan karanlık atmosferi dağıttı. Eğitim Sen'li öğretmen arkadaşlarımızın katkıları ve Nurhaklıların yoğun emekleriyle bedeller de ödenen bu mücadeleyi bu noktalara kadar taşıdık. Ve 'Boyun Eğme Nurhak' da bu mücadelenin sembolü oldu" ifadelerini kullandı.