Alman SPD lideri: Türkiye ile ilişkilerde zor bir dönemeçteyiz

Alman Sosyal Demokrat Parti lideri Martin Schulz, "Türkiye ile ilişkilerde çok zor bir dönemeçten geçildiğini" söyleyerek çeşitli eleştiriler yöneltti.

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri Martin Schulz, Eylül'de yapılacak genel seçimlerden "başarıyla çıkması durumunda, Türkiye ile tüm meseleleri açık sözlü bir şekilde ele almak istediğini" söyledi.

Berlin'de Yabancı Gazeteciler Cemiyeti (VAP) üyeleriyle bir araya gelen, Alman iç ve dış politikasına ilişkin soruları yanıtlayan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Schulz, Türkiye'deki referandum süreci ve ilişkilerin geleceğiyle ilgili açıklamalar yaptı.

'KARARI TÜRK HALKI VERECEK'

Deutsche Welle'nin haberine göre Schulz, Türkiye'deki anayasa değişikliği referandumuyla ilgili olarak "Kararı Türk halkı verecektir, değerlendirme yapmak için sonucu beklemem de buna duyduğum saygıyla ilgili" diye konuştu.

Bununla birlikte Schulz, "Türkiye'nin Avrupa ile ilişkilerinin geleceğinin, Türk hükümetinin atacağı adımlara bağlı olacağını" söyledi.

SPD lideri Schulz, "Referandum sonucu her ne olursa olsun, ister şu andaki parlamenter sisteminin devamı yönünde karar çıksın isterse başkanlık sisteminden yana karar çıksın, Türkiye'nin Batı'nın değerlerinden uzaklaşıp uzaklaşmaması Ankara'ya bağlı. Bekleyip görmemiz lazım" dedi.

'SESSİZ KALMAMIZ BEKLENEMEZ'

"Türkiye ile ilişkilerde çok zor bir dönemeçten geçildiğini" ifade eden Schulz, "son dönemde terörle mücadele yasalarının muhalif siyasetçi ve gazeteciler üzerinde baskı amacıyla kullanıldığını" savunarak, bu uygulamayı eleştirdi.

Kısa bir süre öncesine kadar Avrupa Parlamentosu Başkanı olarak görev yaptığını ve "Türkiye'yle yapıcı ilişkiler için yoğun çaba gösterdiğini" söyleyen Schulz, "bu bağlamda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir dizi görüşme gerçekleştirdiğini" anımsatarak şunları kaydetti:

"Bu diyalog sürecini her daim ilişkilerde istikrarı ve sürdürülebilirliği temin etmek amacıyla yürüttüm. Ama şu da çok açık: Mevcut terörle mücadele yasasına dayanarak, meslektaşlarınıza karşı olduğu gibi adımlar atanlar, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin ve Sosyal Demokrat Parti'nin lideri olarak benim sessiz kalmamız beklentisini taşıyamaz. Bunlar bizim tarafımızdan kabul edilemez gelişmeler. Ben bunları geçmişte de çok açık ifadelerle dile getirdim."

ERDOĞAN'LA İLİŞKİSİ

"Almanya Başbakanı seçilmeniz halinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile nasıl bir diyalog yürütmeyi, ilişkinizi nasıl şekillendirmeyi öngörüyorsunuz?" sorusunu yanıtlayan Schulz, bugüne kadar Erdoğan ile çeşitli vesilelerle, birçok kez görüştüğünü hatırlatarak şunları kaydetti:

"Sayın Erdoğan'ı iyi tanırım, sık bir araya gelmişliğimiz var. Sayın Erdoğan ile karşılıklı açık sözlülüğün ağır bastığı bir ilişkiye sahibim. Her iki tarafta da açık sözlülük var diyebilirim. Ben fikirlerimi dağın ardında saklamayan bir kişiyim, böyle tanınırım. Sizin bildiğiniz üzere Sayın Erdoğan da düşüncelerini gizleyen bir kişi değil. Bugüne kadar görüşmelerimiz de hep çok canlı gerçekleşmiş, bilhassa tüm konular açıklıkla dile getirilmiştir."