Alerjenik değilim diyen 100 nemlendiriciden, yalnız 12'si doğru söylüyor

ABD'de yapılan bir çalışma, kokusuz ve alerjenik olmayan iddiasıyla satılan 100 nemlendiriciden sadece 12'sinin iddia edildiği gibi olduğunu gösterdi.

Dış Haberler

Hassas ciltli insanlar için, kaşıntı veya tahrişe neden olmayan bir nemlendirici bulmak, gerçek bir mücadele konusu olabilir. Dermatit, egzama veya sedef hastalığı olanlarda, bu çaba özellikle önem kazanır ve güçleşir.

Kokusuz, hipoalerjenik ve dermatolog tarafından önerilen ürünlere yönelmek önemli olmakla birlikte, JAMA Dermatoloji dergisinde yayınlanan bir çalışma, hipoalerjenik olma iddiasındaki ürünlerin pek çoğunun, hiç de öyle olmadığını gösterdi.

Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi araştırmacılar, Target, Walmart ve Amazon'da satılan 100 adet en çok satan vücut nemlendirme ürünündeki maddeleri değerlendirdi ve bu yüksek etiket fiyatlı ürünlerin pek çoğunun tahriş edici veya potansiyel alerjen olarak bilinen kimyasallar içerdiğini buldu.

Araştırmalar, kokusuz olduğu iddia edilen ürünlerin yüzde 45'inde aslında Kuzey Amerika Kontakt Dermatit Grubu (NACDG) tarafından kokulu çapraz reaktör veya botanik bileşen olarak sınıflandırılan en az bir kimyasalın bulunduğunu gösterdi. Daha kötüsü ise, hipoalerjenik olarak etiketlenen ürünlerin yüzde 83'ünün potansiyel olarak alerjenik bir kimyasal içeriyor olduğu gerçeğiydi.

Dermatologlar tarafından önerildiği iddia edilen ürünlerin ise, yüzde 95'inde alerjenik maddelere rastlandı. Üstelik bu ürünler, diğerlerine nazaran mililitre başına 20 cent daha pahalı idi.

Nihayetinde, çok satan 100 nemlendirici içinde yalnız 12'si nonalerjenik bulundu. En ucuz ve en pahalı nemlendirici arasında ise 9,4 katlık bir fark vardı.

Çalışmanın sonuçları, serbest piyasa koşullarının, cildini nemli tutmak isteyenler için dahi, pek gerçekçi vaatler içermediğine işaret ediyor.