Akseki boksit madenine karşı ayakta: Hayatı ve doğayı şirketlere kâr etmeyeceğiz!

Antalya'nın Akseki ilçesinde bağlı Susuzşahap mahallesinde çıkarılmak istenen boksit madeninin insan sağlığına, doğaya, yörenin flora ve faunasına zarar vereceğini söyleyen bölge halkı, imza kampanyası başlattı. Kampanyaya, Sususzşahap'a çok yakın mesafedeki Değirmenlik, Ceceler ve Cevizli mahalleleri de destek veriyor.

Haber Merkezi

Antalya'nın Akseki ilçesinde halk, Susuzşahap mahallesinde yaklaşık 2 bin hektarlık arazide çıkarılmak istenen, Değirmenlik, Ceceler ve Cevizli mahallelerine de çok yakın mesafede olan boksit madenine karşı kampanya başlattı. 

ÇED sürecinin devam ettiği boksit madeni projesinden bir an önce azgeçilmesini isteyen yöre halkı, sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışıyor.

Susuzşahap Mahallesi Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Alli Yaman, yaşanan süreci soL'a anlattı. Boksit madeninin dördüncü sınıf bir maden olduğunu ifade eden Ali Yaman, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığından söz konusu projeyi aldım. Madenin bölgeden taşımacılıkla alınacağı söyleniyor. Stok sahası oluşturup yerin 8 metre altından boksiti alacaklarını, Seydişehir'e ya da gemilerle başka yere götüreceklerini iddia ediyorlar. Bir ayrıştırma yapmayacaklarını söylüyorlar. Ancak boksit dördüncü sınıf bir madendir, tıkı mermer gibi... Toroslar'da mermer yatakları da var ama Orman İdaresi ve Milli Parklar yönetimi, dördüncü sınıf madene kolay kolay izin vermiyor. Bizim yöremiz de milli park. Feveranımız bu yüzden... Biz yöremizde boksit madeni çıkarılmasını istemiyoruz. Milli park niteliğinin korunmasını istiyoruz. ÇED izni verilmesin diyoruz" dedi.

Akseki yöresinin kendine özgü bir ekolojik dengesinin olduğunu vurgulayan Ali Yaman şöyle konuştu:

"Nesli korumaya alınmış çok sayıda hayvan ve bitki türümüz var. Kısa burunlu fare, çizgili sincap gibi koruma altına alınmış türler var. Bitki örtüsü kendine özgü bir bitki örtüsü. Flora ve faunası çok değerli. Her ne kadar kimyasal atık çıkartmayacaklarını savunsalar da, madencilik faaliyeti oradaki doğaya bir şekilde zarar verecektir. Taş ocağı bile zarar veriyor. Gürültü kirliliği oluşacak, toz oluşacak. İlla siyanürden zehirlenmiz gerekmiyor. Uzun vadede yöreye zarar verecek bir faaliyettir. Madenciliğin doğaya ve insan sağlığına zarar vermeme ihtimali yok. Dolayısıyla ÇED izni verilmesine karşı çabalarımız sürecek." 

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Susuzşahap halkı change.org sitesinde yördeki boksit madenine karşı imza kampnayası da başlattı.