AKP'ye tarih hatırlatması: Osmanlı hanedanı ebediyen men edildi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son dönemde yeniden 'Osmanlı' övgülerine başlarken, Osmanlı torunu olduğunu belirten kişiler de ülkenin birçok yerinde 'hanedan'ı konu alan etkinlikler düzenliyor. Yeni Osmanlıcılık sevdasıyla gündeme gelen Osmanlı ailesinin üyelerine de vatandaşlık verilmesi planlanıyor. Ancak bu tartışmalar devam ederken tarihten bir not unutulmuşa benziyor...

Haber Merkezi

Osmanlı övgüsünde son günlerde vites artıran AKP, övgülerini bir de "vatandaşlık" hamlesiyle taçlandırmanın peşinde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı açıklamada, "Birileri ısrarla bu ülkenin tarihini 1923'ten başlatmaya çalışıyor. Birileri inatla bizi köklerimizden, kadim değerlerimizden koparmaya gayret ediyor" demiş ve "Artık Osmanlı ile Cumhuriyeti birbirlerinin zıddı olarak görmemeliyiz" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan'ın açıklamalarının hemen ardından konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise 2. Abdülhamid'in torunlarına Bakanlar Kurulu kararı ile vatandaşlık vermek için çalışacağını açıkladı.

Kabataş Meydanı, Galatasaray Adası ve Veliefendi’nin de aralarında olduğu onlarca yerin kendilerine miras kaldığını iddia eden ve hukuki süreç başlatan, askere gittiklerinde kendini "şehzade" olarak gördüklerini belirten Osmanlı ailesine ve AKP'ye kısa bir tarih hatırlatmasına ihtiyaç bulunuyor.

"Hilafetin ilgasına ve Hanedanı Osmaninin Türkiye Cumhuriyeti memaliki haricine çıkarılmasına dair kanun" 3 Mart 1924 tarihini taşıyordu.

Kanun, yeniden Osmanlı hayalleri kuranlara, Osmanlı hanedanı üyelerinin ebediyen Türkiye'de ikamet etme hakkından men edildiğini ve vatandaşlıktan çıkarıldığını hatırlatıyordu.

Kanunun maddeleri şöyle:

BİRİNCİ MADDE — Halife haledilmiştir. Hilâfet, Hükümet ve Cumhuriyet mâna ve mefhumunda esasen mündemiç olduğundan hilâfet makamı mülgadır.

İKİNCİ MADDE — Mahlû halife ve Osmanlı saltanatı münderisesi hanedanı­nın erkek, kadın bilcümle âzası ve damatlar, Türkiye Cumhuriyeti memaliki dahi­linde ikamet etmek hakkından ebediyen memnudurlar. Bu hanedana mensup ka­dınlardan mütevellit kimseler de bu madde hükmüne tabidirler.

ÜÇÜNCÜ MADDE — İkinci maddede mezkûr kimseler işbu kanunun ilânı ta­rihinden itibaren âzami on gün zarfıda Türkiye Cumhuriyeti arazisini terke mec­burdurlar.

DÖRDÜNCÜ MADDE — İkinci maddede mezkûr kimselerin Türk vatandaşlık sıfatı ve hukuku merfudur.

BEŞİNCİ MADDE — Bundan böyle ikinci maddede mezkûr kimseler Türkiye Cumhuriyeti dahilinde emvali gayrimenkuleye tasarruf edemezler. İlişiklerinin kat'ı için bir sene müddetle bilvekâle mehakimi Devlete müracaat edebilirler.

Bu müddetin mürurundan sonra hiç bir mahkemeye hakkı müracaatları yoktur.

ALTINCI MADDE — İkinci maddede mezkûr kimselere masarifi seferiyelerine mukabil bir defaya mahsus ve derecei servetlerine göre mütefavit olmak üzere Hükümetçe tensip edilecek mebaliğ ita olunacaktır.

YEDİNCİ MADDE — İkinci maddede mezkûr kimseler Türkiye Cumhuriyeti arazisi dahilindeki bilcümle emvali gayrimenkulelerini bir sene zarfında Hüküme­tin malûmat ve muvafakatiyle tasfiyeye mecburdurlar. Mezkûr emvali gayrimenkuleyi tasfiye etmedikleri halde bunlar Hükümet marifetiyle tasfiye olunarak bedelleri kendilerine verilecektir.

SEKİZİNCİ MADDE — Osmanlı İmparatorluğunda padişahlık etmiş kimsele­rin Türkiye Cumhuriyeti arazisi dahilindeki tapuya merbut emvali gayrimenkuleleri millete intikal etmiştir. 

GEÇEN AY PARİS'TE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı son açıklamalar ve vatandaşlık hamlesinin hemen öncesinde Paris'te Osmanlı ailesinin üyeleriyle görüşmüştü.