AKP'nin yeni ikna aracı: Tüy dökücü krem!

Enerji Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Murat Zekeriya Aydın'ın Eskişehir Alpu Ovası’nda yapılması planlanan kömüre dayalı termik santral ikna toplantısında muhtarlara "Tüy dökücü krem, yara merhemi, cilt maskesi, sabun, güneş kremi, şampuan, termos, zeytinyağı, el feneri" dolu çanta hediye ettiği ortaya çıktı.

Cumhuriyet yazarı Çiğdem Toker, bugünkü köşesini Türkiye’nin bu kıymetli tarım arazisinin bulunduğu Eskişehir Alpu Ovası’nda yapılması planlanan Kömüre dayalı termik santrallere ayırdı. 

Toker, iki gün önce TBMM'deki Enerji Bakanlığı bütçe görüşmelerindeki tutanakların CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer tarafından gündeme getirmesiyle ortaya çıkan çevre skandalında, Enerji Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Murat Zekeriya Aydın ile İletişim Danışmanı Sevda Güner'in bölgedeki muhtarları bir otelde topladığını ifade etti.

Basına kapalı gerçekleşen toplantıda, muhtarlara birer çanta dağıtıldığını aktaran Toker yazısında, "Çakırözer’in Plan Bütçe Komisyonu’nda, tek tek sayıp gösterdiği şu ürünler var: Tüy dökücü krem, yara merhemi, cilt maskesi, sabun, güneş kremi, şampuan, termos, zeytinyağı, el feneri" ifadelerini kullandı. 

Çakırözer'in Enerji Bakanlığı'na yönelttiği soruları gündeme taşıyan Toker'in "Bir ikna aracı olarak tüy dökücü krem" başlıklı yazısı şu şekilde:

Başlık, dikkat çeksin diye değil. AKP siyaset tarzının kamu yönetimine yansımasının son örneklerinden biri. 
Ama asıl, iktidarın yurttaşına hangi gözle baktığını sergilemesi bakımından fazlasıyla utandırıcı. 
Şehir hatlarındaki satıcıların hünerlerinden hallice görünen haberi, merakta bırakmadan anlatayım.

***

Bilen biliyor. Türkiye’nin değerli tarım arazilerinden biri Eskişehir Alpu Ovası’nda. 
AKP, Türkiye’nin bu kıymetli tarım arazisinin bulunduğu alana Türkiye’nin en büyük termik santralını kurmaya hazırlanıyor. Daha doğrusu Alpu-Tepebaşı’ndaki kömür rezerv ve enerji üretim alanının işletme hakkını, rezervlere dayalı kurulacak termik santral koşuluyla devretmeye. 
İhale ilanları çıkmış. Son teklif verme tarihi 26 Ocak 2018 olarak da belirlenmiş. 
Kömüre dayalı termik santral üretiminin çevreye, tarıma ve yaşama verdiği zararlar sayısız örnekle malum. Bu nedenle Eskişehir’de de projeye dönük bir tepki ve direnç oluşmaya başlamış.

***

İki gün önce TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Enerji Bakanlığı’nın bütçesi görüşüldü. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in tutanaklara yansıyan konuşması, bakanlığın termik santrala dönük çalışma ve yöntemleri konusunda aydınlatıcıydı. 

-Çakırözer’in anlatımından özetle, bakın neler olmuş: 

Enerji Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Murat Zekeriya Aydın ile İletişim Danışmanı Sevda Güner, geçen hafta sonu Eskişehir’e geliyor. Ve bir otelde muhtarlarla toplantı yapıyor. (Genel Müdür Aydın’ın, Soma-Yırca’da termik santral kurulması için binlerce ağacı bir gecede kesen Kolin Şirketler Grubu’un eski Enerji Grup Başkanı olduğunu anımsatalım.) 

-Çakırözer böyle bir toplantıyı önceden duymadıklarını vurguluyor. Toplantıda kenti temsil eden milletvekilleri, seçilmiş belediye başkanları, büyükşehir, metropol ilçe, termik santralının kurulacağı iki ilçenin belediye başkanları, sanayi, ticaret, borsa, oda başkanları yok. 
Gazetecilerin kapıdan geri çevrildiği bu toplantıda, muhtarlara birer çanta dağıtılıyor. Çantada, Çakırözer’in Plan Bütçe Komisyonu’nda, tek tek sayıp gösterdiği şu ürünler var: Tüy dökücü krem, yara merhemi, cilt maskesi, sabun, güneş kremi, şampuan, termos, zeytinyağı, el feneri. 
Çakırözer Enerji Bakanı Berat Albayrak’a şu soruyu yöneltiyor: 
“Arkadaşlarınız termik santrala, zehre, küle karşı çıkanları bu ürünlerle ikna edebileceklerini düşünüyorlarsa o zaman biz de kaygılarımızı anlatmak ve sizi bu zararlı projeden vazgeçirmek için verimli Alpu Ovamızda yetişen ve halkımızın sağlıklı beslenmesine imkân sağlayan buğdaydan üretilen unla, ekmekle, şeker pancarından üretilen şekerle mi ikna edelim sizleri? Böyle mi yapmalıyız?” 
Tahmini yatırım tutarı 1.8 milyar dolar olarak öngörülen Alpu-Tepebaşı kömür sahalarının devir sürecindeki bu yöntem, bu yazı yazılırken sosyal medyada tartışılıyordu. 
Çakırözer şu verileri de aktarıyor: “Türkiye’de yalnızca kömürlü termik santralların neden olduğu hava kirliliği nedeniyle her yıl en az 2.876 erken ölüm, 4.311 hastaneye yatış ve 637.643 iş günü kaybı yaşanıyor.” 
Alpu-Tepebaşı Termik Santralı için, bakanlığın çantasında başka hangi ikna ürünleri var göreceğiz.