AKP'nin patronlara peşkeş çektiği Beyazfil binası için dava açılıyor

Heybetli uzun sütunları ve beyaz rengiyle Manisa'nın sembol yapılarından olan, döneminin en orijinal ve modern binalarından sayılan ve halk arasında "Beyazfil" olarak anılan yapı, üç yıl önce 30 milyon 450 bin liraya bir şirkete satılmıştı. Geçen aylarda "1. grup taşınmaz kültür varlığı" tescili de kaldırılan binanın yıkılıp yerine otel ve AVM inşa edileceği belirtildi.…

Heybetli uzun sütunları ve beyaz rengiyle Manisa'nın sembol yapılarından olan, döneminin en orijinal ve modern binalarından sayılan ve halk arasında "Beyazfil" olarak anılan yapı, üç yıl önce 30 milyon 450 bin liraya bir şirkete satılmıştı. Geçen aylarda "birinci grup taşınmaz kültür varlığı" tescili de kaldırılan binanın yıkılıp yerine otel ve AVM inşa edileceği belirtildi. Beyazfil Yıkılmasın Platformu binanın yıkılmaması için idare mahkemesinde dava açmaya hazırlanıyor. 

Üç yıl önce 30 milyon 450 bin liraya Teksan Brode Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ'ye satılan Beyazfil binası, geçen aylarda Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu Kararı ile SİT alanı olmaktan çıkarılmıştı. Yıkılıp yerine otel ve AVM yapılması gündeme gelen binayı korumak amacıyla, Manisa Akademik Odalar Birliği öncülüğünde Beyazfil Yıkılmasın Platformu oluşturuldu. Platform, binanın yıkılmasını engellemek için idare mahkemesinde dava açmaya hazırlanıyor.

Manisa'ya uzun yıllar SSK, sinema salonu ve çarşı olarak hizmet veren, kentin önemli sembollerinden biri sayılan ve halkın "Beyazfil" adını verdiği binanın yıkılmaması için kamuoyu oluşturulmaya çalışılıyor. 

SATIŞTAN SONRA SİT TESCİLİ KALDIRILDI

Kentsel SİT alanı içinde kalan ve "birinci grup taşınmaz kültür varlığı" olarak tescil edilen Beyazfil binasının bu tescilini kaldırmak için, binayı satın alan Teksan Brode Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ 5 Mayıs 2017'de İzmir'deki 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurmuştu. Bu başvuru 9 Haziran 2017'de reddedildi. Ancak firma bu kez de Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’na başvurarak karara itiraz etti. Firmanın talebi ve İzmir Bölge Kurulu’nun kararını değerlendiren Yüksel Kurul, 15 Kasım 2017'de Beyazfil binasının tescilini kaldırarak binayı SİT alanı olmaktan çıkardı.

AKADEMİK ODALAR PLATFORM KURDU

SİT tescili kaldırılan binanın yıkılmaması için kamuoyu oluşturmaya çalışan Manisa Akademik Odalar Birliği, önemli bir adım attı ve idare mahkemesine başvurma kararını kamuoyuna açıkladı.

"RANT AMAÇLI DEĞİŞİKLİK YAPILAMAZ"

Beyazfil binasının tarihi ve Manisalılar için önemini vurgulayan  Manisa Akademik Odalar Birliği dönem sözcüsü Devrim Bali, bu araziye rant amaçlı imar planı değişikliği yapılmayacağını, yeni yapılacak binanın da bu kurallara uymak zorunda olduğunun altını çizdi.

Bali açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Taşınmaz 14 Ekim 2011 tarih ve 139 sayılı karar ile İzmir 2 Numaralı Koruma Kurulu'nca onaylanan koruma amaçlı imar planı sınırları içindedir. Bu sınırlar içerisindeki taşınmazlardan tescilli olmayan yapılar yeni yapılmak istendiğinde özel imara tabidirler. Tescilinin düşürülüp yıkılması planlanan Beyazfil, kentsel sınırlar içerisindedir.”

DAVA AÇILACAK 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından verilen Beyazfil binası üzerindeki tescil işlemini kaldıran kararın iptal edilmesi yönünde idare mahkemesine dava açılacağı vurgulandı.