AKP'nin gerici saldırısının yeni hedefi İzmir Atatürk Lisesi: Halit Ziya Bey dışarı, Bilal'in mollaları içeri!

Bu yıl 129'uncu yılını kutlayan İzmir Atatürk Lisesi, AKP'nin eğitim alanındaki gerici dönüşümün yeni hedefi haline geldi. Halit Ziya Uşaklıgil'in, Ahmet Haşim'in, Mahmut Esat Bozkurt'un öğretmen olarak yolunun geçtiği İzmir Atatürk Lisesi, Bilal Erdoğan'ın yöneticisi olduğu bir tarikat yapılanmasına teslim edilmek isteniyor. İşte Atatürk Lisesi'nin teslim…

Ahmet Çınar

Bundan tam 129 yıl önce başladı eğitime...

O zaman şimdiki bilinen yerinde değil, İzmir Valiliğinin bulunduğu tarihi binanın yanındaydı. İlk müdürü tarih ve coğrafya öğretmeni Abdurrahman Bey, öğrenci sayısı 120’ydi.

1888’de idadi (ortaokul) olarak eğitime başlayan, sultani (lise) olarak devam eden ve cumhuriyetten sonra sırasıyla İzmir Erkek Lisesi, İzmir Birinci Erkek Lisesi ve 1942’de İzmir Atatürk Lisesi adlarıyla eğitim hizmeti sunan bir gelenekten söz ediyoruz.

Öyle bir gelenek ki öğretmen kadrosunda Halit Ziya Uşaklıgil’in, Ahmet Haşim’in, Mahmut Esat Bozkurt’un, Ahmed Adnan Saygun’un, Selim Sırrı Tarcan’ın bulunduğu bir akademik değer.

Sadece öğretmen kadrosunun değil, yine bu liseden  mezun olan isimlerin de sürdürdüğü bir gelenek: Cumhuriyetin ilk milli eğitim bakanları Vasıf Çınar, Mustafa Necati Uğural, Reşit Galip… Sanatçılar Ahmed Adnan Saygun, Samim Kocagöz, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Necati Cumalı, Attila İlhan, Salah Birsel, İhsan Yüce…  

ADININ BİLE ÜSTÜNE TİTRENEN BİR GELENEK

Aslında “anadolu lisesi” statüsünde. Ama “İzmir Atatürk Lisesi” adının orijinalliği bozulmasın diye Milli Eğitim Bakanlığı izniyle bu sıfat kullanılmıyor.

Adının bile bozulmaması için üstüne titrenen bu kadim okul, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetici olduğu TÜGVA adlı vakfa teslim edildi. MEB ile TÜGVA arasında imzalanan protokole göre, bu tarihi okulun sınıflarında “değerler eğitimi” adı altında bilim dışı, laiklik ilkesine aykırı, pedagoji bilimine ters “tarikat eğitimi” verilecek!

SALDIRININ YENİ HEDEFİ: İZMİR ATATÜRK LİSESİ

Aslında konu sadece İzmir Atatürk Lisesi’yle sınırlı bir konu da değil. Milli Eğitim Bakanlığı, görev ve sorumluluklarını fiili olarak TÜGVA, TÜRGEV, İlim Yayma Cemiyeti, Ensar Vakfı, Birlik Vakfı gibi tarikat örgütlenmelerine devrediyor. Bu gerici saldırının son kurbanlarından biri de İzmir Atatürk Lisesi.

Yüksek İstişare Kurulunda Bilal Erdoğan’ın yanı sıra çok sayıda nakşibendi tarikatı müntesibinin bulunduğu TÜGVA’nın kadrosu hayli ilginç…

İŞTE İZMİR ATATÜRK LİSESİ’NİN EMANET EDİLDİĞİ GERİCİ KADRO!

İzmir Atatürk Lisesi’nin teslim edilmeye çalışıldığı TÜGVA’nın Yüksek İstişare Kurulu üyeleri arasındaki bazı isimlere göz atmakta yarar var:

Abdurrahman Topbaş: Erenköy cemaati olarak bilinen nakşibendi grubunun lideri Osman Nuri Topbaş’ın oğlu. Aynı zamanda Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı’nın da yöneticisi.

Hafize Şule Albayrak: Erdoğan’ın aynı zamanda Enerji Bakanı da olan damadı Berat Albayrak’ın yengesi. Berat Albayrak’ı ağabeyi Serhat Albayrak’ın eşi olan Hafize Şule Albayrak, yandaş “gazete” Star’daki köşesinde laiklik savunucularını IŞİD vaizlerine benzetmişti.

Tevfik Göksu: Esenler’in AKP’li belediye başkanı. Geçen ramazan ayında Esenler’de yaşayan çocuklara yönelik “Çocuk İftarı” düzenleyen Göksu, çocuk yaştaki kişilerin aç bırakılarak oruca zorlanması konusunda tıbbi otoritelerin ne söylediğinden habersiz olduğunu kanıtlamıştı. Aynı Esenler Belediye Başkanı Göksu, 2014 yılının 23 Nisan kutlamaları sırasında çocuklara “Tayyip Erdoğan şarkısı” söyletmişti.

Burhanettin Duran: Yandaş “gazete” Sabah’ın köşe yazarı. Adapazarı’nın eski belediye başkanlarından AKP’li Aziz Duran’ın yeğeni. “Yeni Türkiye’de laiklerin islami renge bürünmesi” gerektiğini savunan akademisyen. Murat Ülker’in mali desteğiyle kurulan ve kadrosunda siyasal islamcı akademisyenlerin bulunduğu İstanbul Şehir Üniversitesi’nde bir dönem çalıştı.

İsmail Emrah Karayel: AKP Kayseri Milletvekili. Milli Türk Talebe Birliği’nin devamı olarak kurulan Talebe Birliği’nin iki dönem genel başkanlığını yaptı.

Osman Nuri Kabaktepe: Kurulduğu sırada tartışmalara yol açan ve “Milli Eğitim’in yerini alacak” eleştirilerine neden olan Türkiye Maarif Vakfı’nın daimi yönetim kurulu üyesi. Aynı zamanda Saadet Partisi Gençlik Kolları Başkanlığı da yapmıştı.

Yavuz Baysan: Mavi Marmara gemisinde yer alanlardan birisi. Aynı zamanda "6 yaşında çocukla evlenilebilir”, “Çalışan kadınlar fuhuş sürecine destek oluyor”, “Kadın spiker izlemek günahtır”, “Kadınlar dayak yedikleri için sabaha kadar şükretmelidir” diye fetva veren Nureddin Yıldız’ın kurucusu olduğu Sosyal Doku Vakfı’nın eski yönetim kurulu başkanı.

İZMİR ATATÜRK LİSESİ BU KADROYA EMANET EDİLEMEZ!

Her Atatürk Lisesi mezununun çok yakından bildiği “Ebediyen var olsun İzmir Atatürk Lisesi” sloganına inat, AKP gericiliği şimdi bu okulu hedef almış durumda. İzmir Atatürk Lisesi’ni bilimsel eğitimden, laiklik ilkesinden uzaklaştırıp dönüştürmek için kuruma giren TÜGVA’ya karşı, aydınlanmacı değerlere sahip çıkan İzmirliler çeşitli kampanyalar düzenliyor.