AKP'nin belediyecilik balonu, Kurbağalıdere'de patladı!

Yıllardır AKP'li Büyükşehir Belediyesi tarafından kaderine terk edilen Kurbağalıdere, daha fazla dayanamadı; fokurdamaya başladı. Metan gazı salan ve İstanbul'u zehirleyen dere için Kadıköylüler eylem yaptı.

Serdar Nazım Yüce

Kadıköy'de, "AKP'nin belediyecilik başarısı" olarak anılacak bir olay yaşanıyor. Yaklaşık 3 yıldır kaderini bekleyen Kurbağalıdere, şehrin pis suyuna daha fazla dayanamadı; geçtiğimiz günlerde fokurdamaya başladı. Bu fokurdamayla ilgili uzmanların "metan gazı salınımı söz konusu" yorumu yaptığı Kurbağalıdere'de bugün eylem vardı. Kurbağalıdere'nin yanındaki Yoğurtçu Parkı'nda bir araya gelen yüzlerce Kadıköylü "Saraya para çok, dereye para yok" sloganı attı,
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş'ı istifaya çağırdı. İstanbul'un ana arterleri, dereleri Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluk alanı.

Kadıköy Kent Dayanışması'nın çağrısıyla toplanan halka, yürüyüşe başlamadan önce konuyla ilgili bir bilgilendirme yapıldı. Kent Dayanışması adına konuşan Üzeyir Uludağ, "3 yıldır zehirlendik ve hala zehirlenmeye devam ediyoruz. Kurbağalıdere ıslah çalışmaları için Kadıköy Kent Dayanışması, meslek odaları ve TMMOB olarak İBB’yi uyardık. Kurbağalıdere’de akan metan gazı Marmara Denizi’ni de zehirliyor. Kurbağalıdere’yi açık kanalizasyona çevirdiler. İBB diyor ki; Kurbağalıdere çalımaları ancak 2017 yılında bitecek. İBB 2 yıl önce yapılması gerekenleri şimdi yapıyor" diye konuştu.

MASKELİ-KOLONYALI EYLEM
Bilgilendirmenin ardından yürüyüşe geçen kitle sloganlar eşliğinde Kurbağalıdere'nin üstündeki köprüye ulaştı. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş'ın da katıldığı eylemde katılımcıların gaz maskesi ve ameliyat maskesi kullandığı, parfüm ve kolonya sıktığı görüldü. 

Köprü üzerinde Kadıköy Kent Dayanışması adına basın açıklamasını okuyan Arzu Önol, "yanlış ıslah çalışmaları nedeniyle Kurbağalıdere’den lazım akmakta, zehir solumaktayız. Tüm Kadıköy ve Marmara denizi büyük risk altında, devasa bir açık kanalizasyona dönüşen dere insan sağlığını ve sucul yaşamı her geçen gün daha fazla tehdit ediyor" diye konuştu.


SORUMLU TOPBAŞ İSTİFA
Önol "Bir kez daha altını ısrarla çizmek isteriz ki; Kadıköy halkının yaşadığı ve yaşayacağı sorunlardan İBB sorumludur. İBB’nin yükümlülüklerinin farkına vararak, mühendislik, iş güvenliği ve halk sağlığını dikkate alan bir anlayış çerçevesinde Kurbağalıdere ıslah çalışmasını en kısa sürede bitirmesini talep ediyoruz" dedi. Azru Önol, açıklamayı, "Kurbağalıdere'den zehir değil, yaşam aksın" sözleriyle bitirdi.

Basın açıklamasının ardından kitle "saraya para çok, dereye para yok" ve "Topbaş istifa" sloganlarıyla tekrar Yoğurtçu Parkı'na yürüyerek eylemi sonlandırdı.

'NE YAPTILAR BU ÜLKE İÇİN'
Eylem sonrasında, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş soL'a değerlendirmelerde bulundu.

Belediye Başkanı Nuhoğlu, "Bu adamlar ne yaptılar bu ülke için? Yol, tünel ve yeşil alanlara alışveriş merkezi. Bunun dışında bende bir bulgu yok. Büyük sanayi tesisleri, fabrikalar; hiçbir şey yapmadılar. Az bir süre değil, 2002'de geldiler iktidara.  3 yıldır burada kanalizasyon akıyor, dönüp bakmadılar. Biz buraya geldiğimiz günden beri 'bize yetki verin' dedik Büyükşehir'e. Bizim bütçemiz 400 milyon, onlarınki 20 milyar dolar. İmkanları var. Ama ne kendileri el attılar buraya ne de bize yetki verdiler. Biz devreye girebilseydik şu anda buradan bir damla kanalizasyon akmazdı" diye konuştu.

'BELEDİYECİLİK BALONUNUN İFLASIDIR'
İstanbul Milletvekili Yarkadaş ise, "Kadıköy Belediyesi diyor ki; burayı temizleyemiyorsanız, böyle bir imkanınız ya da vizyonunuz yoksa, bırakın biz temizleyelim. Fakat Büyükşehir, yetki devrini yapmıyor. Gelin siz temizleyin diyoruz, ona da yanaşmıyor. Buranın ihalesi de yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi cezalandırma yöntemini kullanıyor. Şu an kokudan konuşamıyoruz. AKP tüm Kadıköy'ü böylesi bir kokuya boğarak, burayı insansızlaştırmak, burada yaşamı bitirmek istiyor. Kurbağalıdere, AKP belediyeciliğinin iflasıdır. Yıllardır şişirilen yalan balonu burada patlamıştır. Bir dereyi ıslah edemeyen, temizleyemeyen kişiler bunlar. Kadir Topbaş, eğer bir parça siyasi onur taşıyorsa, istifasını vermelidir" ifadelerini kullandı.

Eylem yapılacağını duyan İBB de Kurbağalıdere'de ne işe yaradığı anlaşılmayan bir çalışma başlattı. İşte Kurbağalıdere'nin son hali ve o çalışma sırasında çıkan atık: