AKP'li Şentop: Bu yeni sistemle Tayyip Erdoğan’ı seri üretime geçiyoruz

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, başkanlık sistemiyle ilgili konuşarak, “Şimdi Avrupa Recep Tayyip Erdoğan’dan rahatsız. Bir an önce gitsin istiyorlar ama biz tabiri caizse bu yeni sistemle Tayyip Erdoğan’ı seri üretime geçiyoruz” dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, “Şimdi Avrupa Recep Tayyip Erdoğan’dan rahatsız. Bir an önce gitsin istiyorlar ama biz tabiri caizse bu yeni sistemle Tayyip Erdoğan’ı seri üretime geçiyoruz” dedi.

Şentop, AKP il başkanlığınca Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Otelinde düzenlenen ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Referandum Süreci’ konulu programa katıldı.

Türkiye’deki "şu an mevcut durumdaki istikrarlı yapının kişiye bağlı olarak yürütüldüğünü" savunan Şentop, şöyle konuştu: “Biz istiyoruz ki bu istikrarı Türkiye’nin kendisi üretsin. Kararı biz alalım, seçim yapalım, hükümeti çıkartalım. Bakın mevcut anayasa döneminde rahmetli Özal, 1983’te 45. Hükümet’i kurmuştur. Şimdi Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım 65. Hükümet. Yani yaklaşık 33 yılda Türkiye’de 21 tane hükümet kurulmuş. Eğer bizim önerdiğimiz sistem olsaydı, 7 hükümet olacaktı. Siyasi istikrarı yüceltecek bir sistem var, onu da 16 Nisan’daki değişiklikle yapmaya çalışıyoruz.”

‘TÜRKİYE’Yİ ERDOĞAN’DAN SONRA ONUN GİBİ GÜÇLÜ LİDERLER YÖNETECEK’

Yeni sistemin referandumda kabul edilmesi halinde Türkiye’yi "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan gibi güçlü liderlerin yöneteceğini" ifade eden Şentop,  "Avrupa’nın Erdoğan’dan rahatsız olduğunu" belirtti.

Şentop şunları söyledi:

“Bir an önce Recep Tayyip Erdoğan gitsin istiyorlar ama biz tabiri caizse bu yeni sistemle Tayyip Erdoğan’ı seri üretime geçiyoruz. Yani bundan sonra yeni sistemde Tayyip Erdoğan gibi liderler bu ülkeyi yönetecek. Neden? Bugün Türkiye’yi yönetmek için yüzde 25’ler yeterli. Hatırlayalım koalisyon dönemlerinde yüzde 21 ile bu ülkeyi yönetenler oldu. Şimdi öyle 25-30 yok, yüzde 50 var. Bundan sonra Türkiye’de ülkeyi Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra onun gibi güçlü liderler yönetecek. Onlar bir tane Tayyip Erdoğan’dan rahatsızlar, bundan sonra seri olarak hep Recep Tayyip Erdoğan’lar gelecek.”

‘16 NİSAN’DA VESAYET DÜKKANINI ORTADAN KALDIRACAĞIZ’

Şentop, başkanlık sisteminin "hükümeti meclis dengelerinden kurtaracağını" belirterek, şunları söyledi: “Hükümeti doğrudan millete seçtiriyoruz. Bugüne kadar bir sandık kuruluyordu, milletvekili seçiliyordu. Şimdi iki sandık olacak ve birinde meclisi seçeceğiz aynen bugüne kadar olduğu gibi, diğer sandıkta ise hükümeti, cumhurbaşkanını seçeceğiz. Bu hükümet çıktından sonra ömrü de belli, beş yıl olacak. O meclis içerisinde dengelerin değişmesi hükümete bir etkisi olmayacak. Bugüne kadar meclis içerisindeki dengelere müdahale ederek Türkiye’nin yönetimine müdahale edenler artık bundan sonra hükümete ve devlet yönetimine müdahale edemeyecekler.”

Yeni sistemin ‘Türkiye’de daha önce seçilmeden iktidar olanları veya iktidara ortak olanları’ rahatsız ettiğini iddia eden Şentop, "16 Nisan’da bu düzeni bozarak, vesayet dükkanını ortadan kaldıracaklarını" söyledi.