AKP'li mimar Narmanlı Han'ı betona gömdü: Mor salkımlardan eser yok şimdi!

Tartışmalı restorasyon başladı ve İstiklal Caddesi'ndeki 186 yıllık Narmanlı Han'dan ilk fotoğraflar kamuoyuna yansıdı. Çok sayıda şair, heykeltıraş, ressam ve yazara ev sahipliği yapan tarihi han, AKP'li mimarın elinde betona gömüldü.

İstanbul Beyoğlu'nda İstiklal Caddesinin simgesel yapılarından biri olan Narmanlı Han'ın yeni görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı. Bedri Rahmi, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Aliye Berger gibi isimlere ev sahipliği yapan tarihi handa mor salkımlar yok edilirken, yapının çevresi betona gömüldü. 

19. yüzyılın ilk yarısında kurulan Narmanlı Han, ilk önce Rus elçilik binası ve ticaret ofisi olarak kullanıldı. Dış görünüşü bir kaleyi andıran iki katlı yapı daha sonraki yıllarda bir yandan ticaret merkezi olarak işlev görürken, diğer yandan ünlü şair, heykeltıraş, ressam ve yazarlara ev sahipliği yaptı.

Narmanlı Han’da, restorasyon projesi hakkında açılan yürütmeyi durdurma davası devam ederken, Kent Koruma Kurulu’nun verdiği restorasyon izni kapsamında yıkım gerçekleştirilmişti. Yıkımın ve inşaatın ardından açığa çıkan yeni görüntü, hanın müdavimlerinin içini sızlattı. 

AKP'Lİ MİMARIN PROJESİ!

AKP'nin 2009 yerel seçimlerinde Kadıköy Belediye Başkan Adayı olarak gösterdiği mimar Sinan Genim'in projesi, Narmanlı Han'da uygulanmaya başlandı.

İlk yıkımların ardından handa şöyle bir görüntü ortaya çıktı: 

İŞTE BÖYLEYDİ...

Mor salkımları, kedileri, kuşları ve kendine özgü atmosferiyle huzur dolu bir bahçeye sahip Narmanlı Han, yıkımdan önce şöyle görünüyordu: 

ERTUĞRUL ÖZKÖK BEĞENMİŞ!

Yıkımın ardından ortaya çıkan görüntü, Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök tarafından “İçeride bambaşka bir dünya oluşmuş” diyerek beğeniyle paylaşıldı. 

Özkök, “İçeride bambaşka bir dünya oluşmuş. Güzel bir restorasyon uygulanmış. İç fasadın renkleri çok güzel olmuş. Pencere kepenkleri ise ‘Osmanlı yeşili’ adını verdikleri bence çok güzel neftiyle koyu arası bir yeşil olmuş. İçeride çok güzel restoran mekânları yaratılmış. Belli ki avlu büyük bir canlılık yaşayacak” paylaşımında bulundu.