AKP'den yeni S-400 açıklaması

AKP Sözcüsü Mahir Ünal, "Biz bu hava savunma sistemini Fransa’dan da alabilirdik, Almanya’da da alabilirdik, Çin’den de alabilirdik. Biz bu görüşmeleri yaptıktan sonra, en uygun olan anlaşmayı Rusya ile yaptığımız için bu sistemi Rusya’dan alıyoruz. Bunun altında birilerinin herhangi bir maksat araması doğru değil" dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen "15 Temmuz Sonrası Türk Dış Politikası: Türkiye-Rusya İlişkileri" başlıklı panelde konuşu.

Panelin soru cevap kısmında, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi alma planı hakkındaki bir soruyu yanıtlayan Ünal, Türkiye'nin Rusya ile anlaşmasında S-400'ün güçlü bir hava savunma sistemi olmasının yanı sıra bu sistem konusunda bilgi alışverişi geliştirmenin de önem taşıdığını kaydetti. 

Türkiye'nin S-400 kararını bağımsız bir şekilde aldığını iddia eden Ünal, şunları ifade etti:

"Bu çalışmanın bizim NATO müttefiki olmamıza dönük bir tehdit olarak görülmesinden biz açıkcası rahatsızız. Çünkü biz NATO ile olan ilişkilerimizde herhangi bir sorumluluğumuzu yerine getirmiyor olmamız diye bir şey söz konusu değil. Bu Türkiye'nin bağımsız şekilde aldığı karar. Biz bu hava savunma sistemini Fransa’dan da alabilirdik, Almanya’da da alabilirdik, Çin’den de alabilirdik. Biz bu görüşmeleri yaptıktan sonra, en uygun olan anlaşmayı Rusya ile yaptığımız için biz bu sistemi Rusya’dan alıyoruz. Bunun altında birilerinin herhangi bir maksat araması doğru değil."