AKP'den yeni icraat: Mescidi olmayan oto pazarı kapatılacak!

İkinci el araç satışını sadece sertifika sahibi olanların yapmasını öngören yeni düzenlemeye göre, mescidi olmayan oto pazarları ve galerici siteleri kapatılacak. Pek çok fiziksel ölçütleri getirilen oto galeri sitelerinde, mescit de zorunluluklardan biri olarak görünüyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı ikinci el araç satışlarını düzenleyen yönetmelik taslağında oto pazarlarına yönelik yeni standartlar da geliyor. Yeni düzenlemeye göre oto pazarları belediyeler tarafından kurulup işletilecek. Ancak belediyeler bu yetkiyi şirketlere devredebilecek. Yeni düzenlemeye göre, galerici sitelerinde mescit zorunluluğu da var. 

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, oto pazarları şehir içi trafiğini etkilemeyecek ve ulaşımı zor olmayan yerlere kurulacak. Zemini beton veya asfalt olacak pazarlarda hoparlör sistemi, çöp kutuları, aydınlatma sistemi, yangın söndürme araç ve gereçleri, güvenlik kamerası, zabıta bürosu, kadın ve erkekler için ayrı ayrı olacak şekilde ibadet yeri, taşıt yıkama yerleri, tuvalet ve dinlenme yerleri kurulacak. Mevcut oto pazarları 2 yıl içerisinde bu yatırımları yapıp uyum sağlayacak.

GALERİ SİTELERİNE MESCİT

Galericilerin bir araya gelerek kuracağı işyerleri de yine trafiği etkilemeyecek, kadın ve erkekler için ibadet yerinin yanı sıra, sağlık odası, sağlık personeli, noter ve banka şubesi ve büyük otoparka sahip olacak. Oto pazarlarının otoparkları ücretsiz, galeri sitelerinin otoparkları ise ücretli olabilecek. Galerici siteleri de, düzenleme çıktıktan sonra en geç bir yıl içerisinde bu şartları yerine getiren yatırımları yapacak. Yapmayan oto pazarları kapatılacak. 

GARANTİ VERMEYENE 3 BİN LİRA CEZA

Yeni düzenleme, 10 yaştan küçük ve 200 bin kilometrenin altındaki ikinci araçlara satıcılar tarafından garanti verilmesini öngörüyor. Garanti vermeyen ya da verdiği garantiye rağmen vatandaşın aracını zamanında tamir ettirmeyen, tamir süresince vatandaşa başka bir araç tahsis etmeyen ya da diğer sorumluluklarını yerine getirmeyen galericilere her bir işlem başına 3 bin lira ceza kesilecek. Suçun bayi işletme ve özel yetkili işletme tarafından işlenmesi hâlinde ceza beş katına, bir yıl içerisinde suçun tekrarlanması halinde her bir tekrar için iki katına çıkarılacak. Galericiler ve satış yetkilileri, başta sertifika, raporlama ve garanti olmak üzere düzenlemeyle kendilerine yüklenen her türlü yeni sorumluluklarına 3 yıl içerisinde geçiş yapacaklar.

KUSURLU ARACA YENİ TANIM

Düzenlemeyle ikinci el araçların “kusurlu” olup olmadığını belirlemeye yönelik yeni tanım da getiriliyor. Buna göre, alıcıya teslimi sırasında ekspertiz raporunda yer verilen motor, şanzıman, kilometre, boya ve değişen parça bilgilerinden bir veya birden fazlasına uygun olmayan ikinci el taşıtlar ‘kusurlu' kabul edilecek. İkinci el taşıt satışını yapan işletmeler ile ekspertiz raporunu düzenleyen kişiler ekspertiz raporundaki bilgilerin taşıtın gerçek durumunu yansıtmamasından müteselsilen sorumlu tutulacak.