AKP'den TBMM başkanlığı için iki aday

TBMM Başkanlığı için altı aday yarışacak. AKP, adaylık başvurularının sona ermesinden hemen önce olası bir kaza ya da sağlık sorunu nedeniyle başkanlığı kaybetmemek için ikinci bir aday çıkarttı.

26. Yasama Dönemi’nde 22 Kasım 2015’te göreve başlayan TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın görev süresinin 22 Kasım’da sona ermesi ve TBMM İçtüzüğü uyarınca TBMM Başkanı adaylığının, birinci devre için seçilen başkanın görev süresinin dolmasından 10 gün önce başlaması nedeniyle, adaylık süreci 12 Kasım Pazar günü başladı.

Beş günlük başvuru süresi önceki gece 24.00 itibarıyla sona erdi. Bugün Genel Kurul’da gerçekleştirilecek seçimlerde, AKP'den Kahraman ve Adana Milletvekili Tamer Dağlı , CHP’den İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, HDP’den halen cezaevinde bulunan Hakkari Milletvekili Selma Irmak, MHP’den İstanbul Milletvekili Celal Adan ve İYİ Parti’ye geçmesine karşın Meclis sitesinde halen “Bağımsız” olarak gösterilen Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu yarışacak.

Genel Kurul’da başkanlık seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki tur oylamada üye tamsayısının 3’te 2 (367), üçüncü oylamada ise üye tamsayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Kahraman’ın üçüncü turda yeniden Başkan seçilmesi bekleniyor.