AKP'den kadrolaşma hamlesi: Sözlü sınavla sözleşmeli öğretmen atanacak

TBMM'de gece yarısı oylanarak kabul edilen "Kalkınmada öncelikli illere sözlü sınavla sözleşmeli öğretmen atanmasına" ilişkin düzenlemenin ardından, AKP'nin kadrolaşma çabası çıktı. Gerekçesi "Doğu ve Güneydoğu'ya öğretmen atamak" olarak sunulan düzenlemeden sonra Amasya, Zonguldak, Bartın, Karabük, Rize, Trabzon, Ordu, Artvin, Samsun gibi illere "sözlü…

Haber Merkezi

TBMM'de gece yarısı oylanarak kabul edilen "Kalkınmada öncelikli illere sözlü sınavla sözleşmeli öğretmen atanmasına" ilişkin düzenlemenin ardından, AKP'nin kadrolaşma çabası çıktı. Gerekçesi "Doğu ve Güneydoğu'ya öğretmen atamak" olarak sunulan düzenlemeden sonra Amasya, Zonguldak, Bartın, Karabük, Rize, Trabzon, Ordu, Artvin, Samsun gibi illere "sözlü sınavla" öğretmen atanacak! 

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın ilk gün görüşmelerinde 35 madde kabul edildi. Buna göre, kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde Bakanlığın boş öğretmen norm kadrosu bulunan örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, Devlet Memurları Kanunu'nun 4B fıkrası kapsamında sözleşmeli öğretmen istihdam edilebilecek.

AKP’nin gece yarısı getirdiği önergeye göre, kalkınmada öncelikli bölgelere "sözlü sınavla sözleşmeli personel" atanabilecek. Yazılı ve merkezi sınavın kaldırıldığı bu düzenleme, kadrolaşmanın ve keyfi görevlendirmenin önünü açıyor. 

DÜZENLEMEYE TEPKİ: KADROLAŞMA HAMLESİ

Düzenlemeye tepki gösterenlerden birisi de, Eğitim İş İstanbul 1 Nolu Şube yöneticisi Maksut Balmuk. 

Düzenlemenin "sözlü sınavla" yani "mülakatla" sözleşmeli öğretmen atanmasının yolunu açacağını belirten Maksut Balmuk, bunun doğrudan kadrolaşma ve keyfilik anlamına geldiğini söyledi. 

"İL MÜDÜRÜ, ŞUBE MÜDÜRÜ, OKUL MÜDÜRÜ YETMEDİ, ŞİMDİ DE İSTEDİİKLERİ ÖĞRETMENİ ATAYACAKLAR"

Eğitimci Maksut Balmuk şunları söyledi:  

"Milli Eğitim Bakanlığı, TBMM'de görüşülen tasarıya bir madde ekledi ve sözleşmeli öğretmenliği tekrar gündeme getirdi.

Gerekçe ise Bakan İsmet Yılmaz'ın söylediğine göre Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde öğretmen tutmanın zor olduğu, zorla öğretmen tutmak için böyle bir uygulamanın getirildiği noktasında.

Öğretmen nasıl alınacak? KPSS'yi kazanana 'sözlü sınav' yapılarak alınacak. Bakanlığın amacı Doğu'ya öğretmen değil, tüm Türkiye’ye öğretmen almak ve kadrolaşmak. Yani doyumsuzluğun sınırı yok… Bakanlık bürokratları yetmedi, il müdürleri yetmedi, ilçe müdürleri yetmedi, şube müdürleri yetmedi, okul müdürleri yetmedi, okul müdür yardımcıları yetmedi, şimdi de istedikleri öğretmeni atayacaklar. Siz kimi kandırıyorsunuz beyler? Biz sizin sözlü sınavlarınızı bilmiyor muyuz? Sözlü sınavla kimleri şube müdürü yaptınız unuttuk mu? Daha bugünlerde açıklandı İstanbul’da müdürlük için sözlüden en yüksek puan alan 214 kişinin 208 tanesi sizin yandaş sendikanız Eğitim Bir Sen'in üyesi.  

Sayın Bakan diyor ki, 'Doğu'ya öğretmen bulamıyoruz ve burada kalma süresi 9 ay. Bunun da büyük bir kısmı raporla geçiyor.' Yine şark kurnazlığı. Çıkaracağınız kanun Doğu, Güneydoğu demiyor...  Ne diyor? 'Kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde Bakanlığın boş öğretmen norm kadrosu bulunan örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, Devlet Memurları Kanunu'nun 4B fıkrası kapsamında sözleşmeli öğretmen istihdam edilebilecek' diyor. Bir bakalım mı kalkınmada öncelikli yörelere? Ne zamandan beri Amasya, Zonguldak, Bartın, Karabük Doğu oldu? Ya da Rize, Trabzon, Ordu, Artvin, Samsun’un neresi güney? Bu illerin çoğuna gitmek isteyen öğretmenler bile gidemiyorlar. Evet, gitmek isteyen var gidemiyor… Belli ki dertleri kadrolaşmak. Seçimde söz verilenleri kadroya almak.

Hüseyin Çelik tarihe, bakan onayı ile en çok müdür atayan bakan olarak geçti. Sayın Avcı da sözlü sınav ile şube müdürü, müdür atayıp kariyeri, liyakati hiç eden bakan olarak. Şimdiki Bakan da sözlü sınav ile öğretmen atayan, kadrolaşmayı öğretmenlik düzeyine indiren bakan olarak geçecek."