AKP'den Cumhuriyet operasyonu açıklaması

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, “Operasyon Cumhuriyet yazarlarına değil, tüzel kişiliğe; hukuki süreci takip edeceğiz” dedi.

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Cumhuriyet gazetesine yönelik başlatılan operasyon ve gözaltılarla ilgili olarak "Şimdi şöyle düzeltelim; Cumhuriyet'in yazar kadrosuna yönelik değil Yenigün yayıncılık ve Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Yönetimi yani tüzel kişiliğe  yönelik 18.08.2016'da başlatılan bir soruşturmadır" dedi.

Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Üst düzey PKK'lı ele geçirildi" söyleriyle de ilgili olarak "Sayın İçişleri Bakanımızın dile getirdiği isim operasyonlar açısında önemli bir isim. İfadesinde çok sayıda bilgi ortaya çıktı. Bu bilgiler çerçevesinde güvenlik kuvvetlerimiz de birtakım yönlendirmeler yapacaktır" dedi. Ayrıca Kurtulmuş PKK'lının Gültan Kışanak'ın gözaltına alınmaasıyla ilgili olmadığını belirtti.

Kurtulmuş, Musul operasyonuna katılması beklenen Şii örgüt Haşdi Şadi'inin operasyona katılmasının engellendiği söyledi. Kurtulmuş "Ninona muhafızları, peşmergeler operasyonun içindedir. Haşdi Şabi operasyonun içerisinde değildir, Haşdi Şabi'nin Musul'a girmesi inşallah engellenecektir" dedi. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplatısı sonrası konuşan Kurtulmuş'un açıklamalarından satır başları şöyle:

"Şu anda ciddi bir şekilde ÖSO lojistik olarak destekleniyor. Ama aynı şekilde burada istenmedik hadiselerin karşımıza çıkmaması için de ilgili taraflarla tüm müzakereler yürütülüyor. Ya Mümbiç PYD'den temizlenecek ya da Türkiye Mümbiç'in temizlenmesi için gerekli desteği verecektir.

"Musul operasyonunda da Türkiye'nin çizmiş olduğu çizgilere ters düşecek bir gelişme henüz yaşanmadı. Türkiye, bölgedeki en önemli şehirlerden birisi olarak etnik dengelerin değiştirilmesi, bölgesel büyük istikrarsızlığa yol açacağını düşünmektedir. O nedenle Musul operasyonunda Musul halkının öncelikli olması uluslararası camianın da ana hedefi olmalıdır. Ninona muhafızları, peşmergeler operasyonun içindedir. Haşdi Şabi operasyonun içerisinde değildir, Haşdi Şabi'nin Musul'a girmesi inşallah öğrenecektir.

"Herhangi bir şekilde Telafer'e karşı yapılacak saldırının, orada insanların mezhebi temizliğe uğramasına yol açacak bir hareketlenmeye Türkiye seyirci kalmayacak. Rakka operasyonuna ilişkin fikrimiz de açıktır, aynı Musul gibi, Cerablus gibi Rakka'nın da Rakka halkından oluşturulacak unsurlarla birlikte meşru ordularla yapılmasının doğru olduğu kanaatindeyiz. Musul operasyonu, Fırat Kalkanı operasyonu bittikten sonra Rakka operasyonunun yapılmasını stratejik olarak daha anlamlı buluyoruz. Hem Türkiye'nin hem de dostlarımızın güvenliğini sağlamak adına bunları yapıyoruz. Diplomasinin de sahanın bir ürünü olduğunun farkındayız ve görüşmeleri sürdürüyoruz.

"Adalet Bakanı'nın ABD'de FETO'nun iadesi konusunda yaptığı görüşmeler de bir diğer önemli husustur. Israrlı talebimiz FETO'nun iade edilmesi ve geçici tutuklama kararının verilmesiydi. Darbenin arkasında olan bu kişi halen kendi Network'unu kontrol edebilecek, Türkiye'ye karşı operasyonları yönlendirecek bir imkana sahiptir. Bu imkanların bu kişinin elinden alınması dostluk gereğidir. Bu çerçevede yapılan görüşmeler oldukça verimli geçmiştir, yarın FETO'yü Türkiye'ye vermeleri veya geçici tutuklama kararı verilmesi mümkün gözükmüyor ama sürecin hızlandığını söyleyebilirim. Söylenmesi gerekenler ifade edilmiş, hem dosya kendilerine takdim edilerek gerekli adımların atılması konusunda ricada bulunulmuştur. Eğer ABD'nin meşru hükümetine herhangi bir terörist bir eylemde bulunsaydı ve biz o teröristi alıp şu kadar küsur sene korusaydık ABD yöneticileri ne hissederse biz bunu hissediyoruz. Bu çerçevede ümit ediyorum ki iade veya geçici tutuklama sürecinde oldukça önemli bir adım atıldı. Yargı sisteminin işleyeceğine inanıyoruz, Türkiye'ye bu büyük kabusu yaşatan örgüt liderinin en kısa zamanda iadesi mümkün olur.  

Soru&Cevap

"İçişleri Bakanı "Üst düzey PKK'lı ele geçirildi" demişti, kamuoyu bilgilendirilecek mi? Bir de  10 bin özel harekatçı için süreç başladığını söylediniz,

Bu süreci İçişleri bakanlığı en kısa zamanda başlatılıyor. Hem 10 bin özel harekatçı ve 5 bin güvenlik korucusu temin edilecektir. Sayın İçişleri Bakanımızın dile getirdiği isim operasyonlar açısında önemli bir isim. İfadesinde çok sayıda bilgi ortaya çıktı. Bu bilgiler çerçevesinde güvenlik kuvvetlerimiz de birtakım yönlendirmeler yapacaktır. Neler söylediğini kamuoyu ile paylaşmamız mümkün değil. Bu kişinin ifadeleriyle Gültan Kışanak'ın yargılanması arasında bir ilişki yok. Bir tutuklama kararı var, o karar çerçevesinde gerekli işlemler yapılır.

Cumhuriyet'in yazar kadrosuna yönelik operasyon hakkında neler düşünüyorsunuz?

Şimdi şöyle düzeltelim; Cumhuriyet'in yazar kadrosuna yönelik değil Yenigün yayıncılık ve Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Yönetimi yani tüzel kişiliğe  yönelik 18.08.2016'da başlatılan bir soruşturmadır. 30 Ekim tarihiyle itibariyle ise yine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gözaltı kararı verilmiştir. Şimdi soruşturması öncesinden başlatılmış bir dosya var, devam eden bir süreç var. Bizim siyaset olarak bu süreçle ilgili yorum yapmamız mümkün değil. Sonucu en yakın zamanda göreceğiz.