AKP zarar eden 'Bormatik'i yeniden piyasaya sürüyor

Enerji Bakanı Berat Albayrak, birkaç yıl önce hezimet yaşanan borlu deterjanın yeniden piyasaya sürüleceğini açıkladı. 2 bin 382 ton ürünün elde kaldığı olayda yine oluşacak bir zararın faturası yurttaşlara çıkarılacak.

Haber Merkezi

AKP'nin geçtiğimiz yıllarda piyasaya sürdüğü "Etimatik" isimli deterjan hezimeti yeniden gündemde. Enerji Bakanı Berat Albayrak, 2018'de söz konusu deterjanın "Bormatik" ismiyle yeniden piyasaya sürüleceğini açıkladı. Bunu bir "müjde" olarak sunan Albayrak, deterjanların nasıl elde kaldığını, yeterli verimi sağlamadığını ve satılamadığını unutmuş olsa gerek.

Şöyle ki, Eti Maden İşletmeleri 2013 yılında 5 Kg’lık ambalajlı "Etimatik" isimli deterjan piyasaya sürdü. "Bor esaslı doğal temizlik ürünü" olarak pazarlanan bu ürün kısa süre sonra hezimet yaşadı. İşlevini gerçekleştirmediği yönündeki tepkilerle başlayan süreç, 2016 yılında 2 bin ton 382 ton ürünün elde kalmasıyla sonuçlandı.

ÖNERGEYİ YANITLAMIŞTI

Bunun üzerine CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer de "Etimatik" faciasıyla ilgili soru önergesi verdi. Önergeye yanıtı, o dönem de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olan Berat Albayrak verdi. Albayrak, verdiği yanıtta şunları söyledi:

"Eti Matik üretimi Kırka Bor İşletme Müdürlüğü bünyesinde kurulan ve toplam kapasitesi yılda 15 bin ton olan pilot tesiste gerçekleştirilmektedir. 2016 yılı ortalama üretim maliyeti bin 800 TL/ton'dur. 2014 yılında 3 bin 258 ton üretim, 2 bin 128 ton satış; 2015 yılında 3 bin 646 ton üretim, 3 bin 152 ton satış; 2016 yılında 3 bin 578 üretim, 2 bin 720 ton satış yapılmıştır."

AKP'nin hezimet yaşanan bir ürünü yeniden piyasaya sürerek, yeni pazar yaratmaya çalışarak nasıl bir kriz sürecini göğüslemeyi amaçladığı bilinmiyor. Ancak söz konusu ürünün tekrar piyasaya sürülmesi sonucu meydana gelecek zararın faturasının yine yurttaşlara çıkarılacağı ortada.