AKP yalan söylüyor: İşte 'seçmeli din dersi' yalanı!

AKP yandaşı gerici 'gazete' Akit, bugün adeta bir kampanyayı duyururcasına 'Kuran ve siyer zorunlu olsun' sürmanşetiyle çıktı. Zorunlu din dersi zorbalığıyla yetinmeyen AKP, kağıt üzerinde seçmeli görünen ama adeta zorunluymuşcasına öğrencilere dayatılan Kuran ve Siyer derslerinin 'resmen' zorunlu olması için kamuoyu yaratmaya çalışıyor. Gericiliğe Karşı Aydınlanma…

Haber Merkezi

AKP yandaşı gerici "gazete" Akit, bugün adeta bir kampanyayı duyururcasına "Kuran ve siyer zorunlu olsun" sürmanşetiyle çıktı.

Zorunlu din dersi zorbalığıyla yetinmeyen AKP, kağıt üzerinde seçmeli görünen ama adeta zorunluymuşcasına öğrencilere fiili olarak dayatılan Kuran ve Siyer derslerinin "resmen" zorunlu olması için kamuoyu yaratmaya çalışıyor.

Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi'nden Ali Rıza Aydın ve Eğitim İş MYK üyesi Maksut Balmuk, AKP'nin yeni hedefi olan "Kuran ve Siyer derslerinin zorunlu hale getirilmesi" hamlesini soL'a değerlendirdiler. 

'BU DERSLER KAĞIT ÜSTÜNDE SEÇMELİ, FİİLİ OLARAK ZORUNLU HALE GETİRİLDİ'

Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi'nden Ali Rıza Aydın, "Kuran, Siyer, Temel Dini Bilgiler gibi dersler her ne kadar seçmeli görünse de, uygulamada pek çok okulda okul yöneticileri tarafından dayatılan dersler haline geldi. Bunun çok sayıda örneğini görüyoruz. Seçmeli ders, 'seçilmeyebilir' anlamına da gelir. Pek çok okul yöneticisi ya da rehber öğretmen, öğrencilere 'Kuran ve Siyer'i seçin, bunun dışında iki ders daha seçin' diyerek, söz konusu dersleri fiili olarak dayatıyorlar zaten" dedi. 

'BU DERSLERİN ZORUNLU OLMASI ANAYASAYA DA EĞİTİM BİRLİĞİ YASASINA DA AYKIRI'

4+4+4 yasasının AYM tarafından anayasaya aykırı bulunmadığını hatırlatan Ali Rıza Aydın, "Anayasa Mahkemesi 4+4+4 sistemini, dini derslerin isteğe bağlı olması nedeniyle, anayasaya aykırı bulmadı. Aslında Anayasa Mahkemesi bu kararında, yeni ve esnek bir laiklik tanımı getirerek, laikliği AKP'nin istediği biçimde 'dinsel özgürlüğe' bağladı. Ama seçmeli dersler konusunda, bu derslerin isteğe bağlı olduğunu belirterek 4+4+4'ü anayasaya uygun buldu. Eğer Kuran, Siyer, Temel Dini Bilgiler gibi dersler isteğe bağlı değil de zorunlu olsaydı, belki AYM bu kararı vermeyecekti. AYM laikliği ne kadar esnetirse esnetsin, bu derslerle ilgili fiili uygulama anayasaya da, AYM kararına da, Eğitim Birliği Yasası'na da aykırı" diye konuştu. 

'BU MANŞET BİR KAMPANYANIN BAŞLANGICI' 

Seçmeli ders uygulamasının tam tersinden yürüdüğünü vurgulayan Ali Rıza Aydın, şunları söyledi:

"Okul yöneticileri baskı yapıyor. Bu derslerin seçilmesini öğrencilere dayatıyorlar. Akit gazetesinin bu sürmanşeti, aslında bir kampanyadır. Sıradan bir manşet değildir bu. Bu kampanyayı genişleteceklerdir. Amaçları, buradaki 'seçmeli' sözcüğünü bile kaldırtarak, tıpkı imam hatiplerdeki gibi zorunlu ders haline getirmek, gerekirse de anayasa değişikliği konusunu gündeme getirmek, toplumu buna hazırlamak. Amacın bu olduğu çok açık. Bu manşet bile, dinin toplumsal yaşama ve eğitime sokulmasının kanıtıdır. Bu manşet yalan söylemekte ve toplumu kandırmayı hedeflemektedir. Biz Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi olarak bu tür baskılar karşısında mücadelemizi sürdürüyoruz. Bunun sonu, islami faşizmin tüm kurum ve kurallarıyla yerleştirilmesidir." 

'OKUL YÖNETİCİLERİ TEHDİT EDİLİYOR'

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Merkez Yönetim Kurulu üyesi Maksut Balmuk, 4+4+4 yasasıyla birlikte "zorunlu seçmeli ders" gibi bir kavramın türetildiğini ve bu kavramın kanuna konulduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: 

"Hem Siyer hem de Kuran dersi için böyle bir tabir üretildi. Zorunlu seçmeli diye bir tanım. Burada asıl mesele şu: Şu anda tüm okullarımızda bu dersler dayatılıyor. İstemeyen öğrencilere de zorla dayatılıyor. Öğrencinin ve velinin seçmesi gereken seçmeli dersleri okullar yukarıdan, tepeden emirlerle dayatıyorlar. Okul müdürleri ya da yöneticileri 'Şu ve şu dersleri seçin, bunun dışında istediğinizi seçebilirsiniz' gibi talimatlar veriyorlar. Bu dayatmayı, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinden gelen talimatlarla yapılıyor. Okul müdürlerine 'Sevgili okul müdürü, senin görev süren dört yıl, görev süreni uzatmam için performansını buradan ölçeceğim' tehdidi yapılıyor."

'BIRAKIN KOTAYA TAKILMAYI, ÖĞRENCİLER BU DERSLERDEN KURTULAMIYORLAR'

Siyer, Kuran ve Temel Dini Bilgiler derslerinin öğrencilerin istekleri doğrultusunda seçilmediğini ifade eden Maksut Balmuk, "Bu dersler kadro yetersizliğinden dolayı din dersi öğretmenleri tarafından değil imamlar tarafından verilmeye başlandı. Anadolu liselerinde bile bu dayatmalar sürüyor. Öğrenciler matematik, fizik, kimya, edebiyat dersi istiyor ama okul yönetimleri seçmeli olduğu iddia edilen Kuran, Siyer gibi dersleri dayatıyorlar. Akit'in bu sürmanşeti bir nabız yoklamasıdır. Zaten 4+4+4 uygulamasında bu dersleri kanuna seçmeli ders olarak koymuşlardı. 4+4+4'ün hedeflerinden biri buydu. Şimdi de bu seçmeli dersleri zorunlu kılmak istiyorlar. Sırada bu var. Seçmeli dersin kanuna konulması bile, bu dayatmayı gerçekleştirebilmek adına atılmış bir adımdı. Bu dinsel derslerin kotaya takılması diye bir durum yok tam tersine öğrenciler dayatılan bu derslerden kurtulamıyorlar" dedi. 

İŞTE 4+4+4'TEKİ O MADDE

AKP 4+4+4 yasasıyla dayattığı Kuran ve Siyer derslerini şimdi de zorunlu hale getirmek istiyor