AKP tipi 'Sevgi Evleri': Çaresiz çocuklara yönelik dinsel dayatma evleri...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından "bakıma muhtaç ve kimsesiz çocukların aile ortamında yetişmesi" amacıyla kurulan Sevgi Evleri, kuruluşundan bu yana çaresiz çocuklara yönelik dinsel dayatmalarla ve yolsuzluklarla anılageldi. Sevgi Evleri bu nitelikleriyle kamu hizmeti vermek bir yana, iktidarın dinci propagandasına zemin olmaya devam ediyor.

Haber Merkezi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından "bakıma muhtaç ve kimsesiz çocukların yurtlar yerine 10-12 kişilik evlerde aile ortamında yetiştirilmesi" amacıyla kurulan Sevgi Evleri, kurulduğu günden bu yana yolsuzluk ve dinsel dayatma iddialarının merkezinde yer aldı. AKP'nin Fethullah Gülen cemaatiyle birlikte fiili olarak ülkeyi yönettiği günlerde, cemaatin örgütlenme merkezlerinden biri olan Sevgi Evleri'nde şimdilerde dernek ya da vakıf adı altında faaliyet gösteren başka tarikat ve cemaatler etkin oluyor.  

KURULUŞA GİDEN SÜREÇTE YOLSUZLUK İDDİALARI

Sevgi Evleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının projesi kapsamında ev tipi binalardan oluşan, her binada 10-12 çocuğun bakımlarının sağlanabileceği çocuk yuvaları ile yetiştirme yurtları olarak geçiyor. Sevgi evlerinin amacının ise kimsesiz çocuklar için aile ortamına benzer yapı ve ilişki kurması olduğu belirtiliyor.

2006 yılında Malatyalı İş Adamları Derneği'nin başlattığı Sevgi Evleri kampanyası, dönemin Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ve Sevgi Evleri sponsorları arasında imzalanan protokolle villaların yapılması için gerekli resmi sürece girdi ve ihale süreci başlatıldı. Açılan Sevgi Evleri'nin ihale sonucu yapımını üstlenen firma ise Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mücahit Fındıklı’nın yüzde elli ortağı olduğu Sima İnşaat oldu. Mücahit Fındıklı, oğlu Hasan Tahsin Fındıklı ve ortağı olduğu Sima İnşaatın adı ise 2011 yılında sahte belgeyle alınan ihalede geçti.

SAHTE BELGEYLE ALINAN İHALE 

Mücahit Fındıklı, AKP Malatya milletvekili olarak seçildikten sonra yüzde elli ortağı olduğu Sima İnşaat’taki hisselerini oğlu Hasan Tahsin Fındıklı’ya devretti. Cumhuriyet'ten Alican Uludağ’ın haberine göre TOKİ’den “sahte belge”yle 12 milyon 65 bin liralık “Isparta-Gelendost TOKİ Toplu İnşaat işini” aldığı, savcılığa yapılan bir şikayetle ortaya çıktı.

Tahsin Fındıklı tarafından ihale dosyasına sunulan “iş bitirme” belgesinin altında milletvekili olmasına karşın Mücahit Fındıklı’nın imzasının bulunduğu ortaya çıktı. TOKİ Başkanlığının 26 Mayıs 2011 tarihli ihbarnamesi ile Sima-Meşe Adi Ortaklığı’na TOKİ’den almış olduğu Isparta Gelendost Toplu Konut İnşaatı işinde “Anahtar teknik personel kamu ihale mevzuatı”na uygun personel çalıştırılmadığı gerekçesiyle toplam tutarı 646 bin TL olan ceza kesildi.

Sevgi evlerinin yapımını üslenen firmanın yolsuzluğu ile başlayan süreç, bu evlerde yaşanan dinsel dayatmanın boyutu ile AKP Türkiye’sini özetler hale geldi. 

SEVGİ EVLERİ'NDEN GÜLEN CEMAATİ EVLERİNE ÖĞRENCİ GÖNDERDİLER

AKP ile Fethullah Gülen cemaatinin ülkeyi birlikte yönettikleri ve AKP iktidarının cemaate ne isterse verdiği dönemde, Sevgi Evleri Gülen cemaatinin örgütlenme noktalarından biri haline geldi. 

30 Kasım 2016 tarihinde yapılan cemaat soruşturmasında, Adana’da Sevgi Evleri yöneticilerinin, kimsesiz çocukları Fethullah Gülen cemaatine ait ışık evlerine yerleştirdikleri iddia edildi. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili İdris Dal ve eski müdür İsmail Kılıç'ın da aralarında bulunduğu 25 personel gözaltına alındı. 

MÜFTÜLÜKLER DE SEVGİ EVLERİ'NDE "EĞİTİM" VERİYOR

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında 2011 yılında imzalanan protokol gereği, il müftülüğünde görevli dokuz vaizeye Sevgi Evleri ve Çocuk Evleri'nde kalan çocuklara dini eğitim verme yetkisi verildi.

Bu doğrultuda Sivas Sevgi Evi’nde kalan çocuklar üç yıl boyunca dini eğitim gördü. Ardından sekiz çocuk Umre’ye gönderildi.  Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Sefer Buğrul, verilen dini eğitim programlarına ilişkin "Eğitimler sonrasında çocuklar üzerinde gözle görülebilir değişiklikler gördük ve bu durum bizi çok mutlu etti. Çocukların gelişiminde bize destek sağlayan herkese teşekkür ediyorum" dedi. 

Çocukların gelişimi için uygun gördükleri eğitim anlayışında ise laikliği kışkırtıcılık olarak tariflemek olduğu Bursa Sevgi evinde verilen eğitimlerde ortaya çıktı.

BURSA SEVGİ EVİ'NDE ŞERİAT EĞİTİMİ

Bursa Sevgi Evleri’nde 7-12 yaş grubundaki çocuklara “Değerler Eğitimi Programı” veriliyor. Programı ise din sosyologu Dr. Selma Karışman yönetiyor. "Değerler Eğitimi" adı altında çocukların ileriki dönemlerde kişiliğini, bakış açısını belirlemesi, belirli değerlerin farkına varması bekleniyor. Belirli değerlerin farkına varılmasından ise hedeflenen sonucun, dinci nesiller yetiştirilmesi olduğu anlaşılıyor.

Selma Karışman’ın "Sonpeygamber.info" adlı sitede “En Sevgilinin Yanında Olmak Ne Demek”  başlığında kaleme aldığı yazıda, “Sevgiyi salt duygunun ve günlük yaşamın iniş çıkışlarından, seküler hayatın kışkırtıcı teklifleri karşısında verilen manevi molaların, geçirilen yabancılaşma nöbetlerinin ruhsal ağırlığından kurtarmalı” ifadeleri yer alıyor.

ENSAR VAKFI'NDAN NE FARKI VAR?

Karaman’da 45 çocuğa cinsel istismara uğradığı Ensar Vakfı’nın İstanbul Beykoz şubesi de, geçtiğimiz Haziran ayında Beykoz Galip Öztürk Sevgi Evi'nde iftar vermişti. 

Geçen yıl Sevgi Evleri'nde "kutlu doğum haftası" etkinlikleri de çocuklara dayatıldı. Sivas'ta müftülük Sevgi Evleri'nde kalan çocuklara "kutlu doğum haftası" etkinliği düzenledi. Bu etkinlikte takke ve sarık giydirilen çocuklar sahneye çıkartıldı. 

Dernek ve vakıf adı altında faaliyet gösteren tarikat ve cemaatler, Sevgi Evleri'nde AKP iktidarın himayesiyle her türlü bilim dışı ve laiklik ilkesine aykırı dayatmalarını sürdürmeye devam ediyor.