AKP TEOG'u kaldırdı: İşte çocukların hayatlarıyla oynanacak yeni sistem!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı sonrası milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren TEOG bugün resmen kaldırıldı. Erdoğan, "Ben küçükken böyle bir sistem yoktu" dedikten sonra sınav sistemi AKP iktidarında tam altıncı kez değişmiş oldu. Eğitim-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, TEOG'un yerine gelecek sistemin, yüz binlerce öğrenci için imam hatibi zorunlu hale getireceğini ve torpil…

Ali Ufuk Arikan

Yıllardır şifre ve kopya skandallarıyla öğrencilerin hakkını çalan, öğrencileri bir günde değiştirdikleri sınav sistemleriyle sınayan ve gerici bir eğitim müfredatına hapseden AKP, şimdi de TEOG'u kaldırdı.

Erdoğan'ın verdiği talimatın ardından hemen harekete geçen Milli Eğitim Bakanlığı, TEOG'un resmen kaldırıldığını açıkladı.

Şimdi herkes TEOG'un yerine nasıl bir sistem geleceğini merak ederken, gelen ilk bilgiler TEOG'u aratacak gibi görünüyor.

AKP'nin TEOG yerine ikamete dayalı sisteme geçeceği ileri sürülürken, okulların da kendi sınavlarını yapacağı bir model düşünüldüğü gelen ilk bilgiler arasında.

AKP'nin attığı bu adım, kendi yazarlarından Abdulkadir Selvi'yi bile endişelendirirken, Selvi bugünkü yazısında, "Türkiye’de ailelerin çocuklarını göndermek istedikleri okul sayısının 500 civarında olduğu söyleniyor. Bu durumda sınav tarihleri birbirine çakışmadan nasıl belirlenecek? Hakkari’den bir çocuk Ankara’da ve İstanbul’daki okulların sınavına girecekse aileler şehir şehir gezecek mi? Zaten sorunlu olan fırsat eşitliği ne olacak? Okullarda yapılan sınavlar, yerel siyasetin ve nüfuz sahiplerinin etkisinden nasıl uzak tutulacak? " ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN'IN ÇOCUKLUĞUNDA YOK DİYE...

Konuya ilişkin soL'a değerlendirmelerde bulunan Eğitim-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, AKP iktidarında altıncı kez sistem değişikliğine gidildiğini dile getirdi.

"Ülkemizde iyi eğitim yapan okulların sayısı belli. Bu sayı çok yüksek değil. Bu tablo ortadayken, tüm Türkiye'de okulların hali ortadayken atılacak adım hayati öneme sahip" diyen Yıldırım, "Bu başlıkta hiçbir çalışma yapılmadığı açık. Cumhurbaşkanı 'benim çocukluğumda sınav yoktu' dediği için sistem değiştirdiler. Böyle ciddiyetsiz, çalışması yapılmamış bir adımla çocukların yaşamlarını etkiliyorlar" ifadelerini kullandı.

Bu adımın özel okulları teşvik anlamına geldiğini belirten Yıldırım, "Devlet okullarında öğretmenlerin verdiği puanlarla özel okullarda verilen puanlar arasındaki fark malum. İnsanlar çocukları iyi okula yerleşsin diye yüksek okul puanına sahip olması gerektiğini düşünecek ve zaten yüksek puanlar veren özel okullara göndermeye çalışacak. Yoksul insanların çocukları ise böyle bir şansa sahip olmayacak" şeklinde konuştu.

DEĞİŞMEYEN KURAL: YOKSULLARA DEĞİL, ZENGİNLERE GÖRE SİSTEM

Önemli ve başarılı okulların kendi sınavlarını yapacak olmasının torpil ve kayırma gibi söylentileri tepe noktasına çıkaracağını vurgulayan Yıldırım, "Üstelik Anadolu'nun ücra bir köşesindeki bir çocuk, İstanbul'da bir lisenin sınavına nasıl olacak da gelip girebilecek?" diye sordu.

AKP'nin her yere imam hatipler açtığını, kendi ikametine yakın okula gidecekler denildiğinde imam hatipten başka seçeneğin olmadığı birçok yer olduğunu dile getiren Yıldırım, "Öğrenciler mecburen imam hatibe mi gidecek? Başka seçenek bırakmayıp şimdi de imam hatipleri böyle mi dolduracaklar" ifadelerini kullandı.