AKP sözcüsü Ünal: Koalisyon ile ittifak çok farklı şeyler

AKP sözcüsü Mahir Ünal, MHP ile kurulan ittifaka ilişkin olarak "Koalisyon ile ittifak çok farklı şeyler" dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve sözcüsü Mahir Ünal, Habertürk TV'de AKP ve MHP arasında yapılan ittifak ile ilgili soruları yanıtlıyor.

Mahir Ünal'ın açıklamaları şöyle:

"Koalisyon ile ittifak çok farklı şeyler. Koalisyon dediğimiz şey seçim sonrası gündeme gelen sandıktan çıkan sonuçlar üzerinden siyasi partilerin seçim öncesi vadettiği şeylerin aksine koalisyon adına derme çatma oluşturdukları bir yapıydı. İttifak ise seçim öncesinde birbirine yakın olan çözümleri birbirine yakın olan, gayeleri yakın olan, projeleri yakın olan partilerin seçim öncesinde daha ortada seçim yokken bir araya gelip vizyonunu deklere ettiği yeni hükümet sisteminin siyasete getirdiği bir yenilik.

Bir süre sonra şöyle bir siyasal süreç oluşacak. iki temel siyasal damar var. Burada çok temel fark öncelik ve sonralık. Koalisyon seçimden sonra çıkan tablonun dayattığı durum. İttifak seçmene yaptığı bir deklerasyon.

Sistemleri siyasi partiler üzerinden okuyamazsınız. Her sistem kendi yeniliğini beraberinde getirir. Hükümet sisteminin temel dinamiği siyaseti birleştirici özelliği. Böyle bir meseleyi bir parti üzerinden okumak yanlış. MHP'nin baraj sorunu üzerinden bu düzenleme yapıldı dersek, abeste iştikal olur. Tabi ki  siyasi partiler ittifak yapacak. Bu siyasi partiler bu siyasal tercihlerinden solayı yargılanabilir mi, sorgulanabilir mi. Hayır.

(İttifak yapamayan partiler açısından barajın diğer partiler için dezavantaj olacağı )

Hükümet sistemini getireceksiniz ama ittifakların önünü kapatacaksınız. Böyle bir şey olmaz. Ben kimse ile ittifak yapmak istemiyorum. Sizin de ittifak yapmanızı istemiyorum. Böyle bir mantık olmaz"