AKP sadece ODTÜ ormanını değil, kuşların göç yolunu da katletti!

Bir asırdan fazladır en etkili göç araştırma yöntemi olarak kullanılan halkalama yöntemine göre ODTÜ ormanı, önemli bir kuş göç yolu... AKP'li Başkan Melih Gökçek ve Rektör Mustafa Verşan Kök işbirliğiyle gerçekleşen orman katliamı, bu göç yolunu da olumsuz etkiliyor.

Haber Merkezi

AKP'nin ODTÜ ormanında gerçekleştirdiği ağaç katliamının yankıları sürüyor. 

Önemli bir kuş göç yolu olan ODTÜ arazisindeki kıyım, bölgedeki florayı ve faunayı ciddi biçimde tahrip ediyor. 

Özgür Keşaplı Didrickson, 7 Eylül 2013'te soL'da yayımladığı "Ya bülbüllerin trafiği" başlıklı yazıda, ODTÜ arazisinin bir kuş göç yolu olarak önemine ve değerine işaret etmişti. 

Didrickson yazısında, ODTÜ arazisinin içinden geçen büyüleyici yol hikayesinden söz açmış ve şunları ifade etmişti: 

Kardeşim Özge Keşaplı Can’ın "Ağla yakalama yöntemi ile ODTÜ’de (Ankara, Orta Anadolu) ötücü kuş göçü üzerine bir çalışma” başlıklı yüksek lisans tezine temel olan çalışmalar sırasında ODTÜ arazisinin içinden geçen büyüleyici yol öykülerinden haberdar olmuş olduk. Örneğin halkaladığımız ilk kuşlardan biri olan bir bülbül üremek için 4 yıl üst üste aynı çalı kümesine geldi! En az 2000 km. uzakta, Sahara’nın güneyinde kışlayan bir bülbülün defalarca ODTÜ’deki üreme alanına dönebilmesine şahit olmak, benzersiz bir deneyimdi. Ülkemizde üremeyen ancak sadece göç sırasında geçit yapan bir benekli bülbül ise 2 sene üst üste aynı çalının önüne kurulan ağda yakalandı! Bu birey göçmen kuşların sadece üreme ve kışlama alanlarına değil, göç sırasında konakladıkları alanlara da bağlı olduklarını kanıtlayan örneklerden biriydi.

(...)

Eymir ve yerleşke dahil ODTÜ arazisinin 5 noktasında yapılan ön araştırma nitelikli bu çalışmada, daha birçok türde 10 gün içinde yüzde 50’ye varan ağırlık artışı gözlendi. Bu nedenle söğüt, kavak, badem, ahlat, alıç gibi ağaçlar ve pek çok çalının yer aldığı, İç Anadolu’nun az sayıdaki doğal bozkırından ODTÜ için tezde “(…) elverişsiz yaşam alanlarıyla çevrili küçük ağaçlıkların birçok tür için çok önemli bir konaklama alanı olduğu ortaya çıkmıştır” deniyor.

İştah kabartan ODTÜ arazisi, işte zaten pek çok ötücü kuş için belki de rotaları üzerindeki son alanlardan. Yukarıda saydığım öyküler, hayvanat bahçesine gidip teller arkasından hayvanları izlemekten daha heyecanlı değil mi? Tilkisinden böceğine çok zengin olan bu arazinin, her tür tehditten korunarak gelecek nesillere bırakılması için elbirliğiyle direnmeliyiz.

İŞTE O YAZI

Özgür Keşaplı Didrickson imzalı yazının tamamı şuradan okunabilir: