AKP 'Kaypakkaya Çeşmesi'ni de yıktı: 51 yıl sonra gelen yıkım

Maraş'ın Elbistan ilçesine bağlı Demircilik mahallesinde dönemin devrimci gençleri tarafından 1976 yılında 'Kaypakkaya Çeşmesi' olarak adlandırılan çeşme, Elbistan Cumhuriyet Savcılığı tarafından alınan bir kararla dün yıkıldı. 12 Eylül faşist darbesinin yıkamadığı Kaypakkaya Çeşmesi AKP iktidarınca yerle bir edilmiş oldu. Yöre halkı yıkıma tepki gösterdi.

soL

Elbistan'a bağlı Demircilik mahallesi, 1980 öncesindeki devrimci geleneği ve geçmişiyle tanınan bir mahalle. Bu mahallede 1967 yılında inşa edilen bir çeşmeye, bundan tam 42 yıl önce, 1976'da dönemin devrimci gençleri tarafından bir Kaypakkaya silueti çizildi ve çeşme devrimci önderin adıyla anılmaya başlandı. 42 yıl boyunca zaman zaman yenilenen, onarılan, bugüne dek yaşatılan ve yöre halkı tarafından "Kaypakkaya Çeşmesi" olarak anılan çeşme, dün yıkıldı. 

Kaypakkaya Çeşmesi, Elbistan Cumhuriyet Savcılığı kararıyla jandarma eşliğinde buldozerle yıkıldı. Kasaba halkının tepkisinden çekindikleri için, kimsenin olmadığı çok erken bir saatte yıkım gerçekleşti.

DEMİRCİLİK HAKLI ÖFKELİ: 'PERVASIZCA YIKTILAR'

Yıkıma tepki gösteren Demircilik halkı, "12 Eylül faşizminin bile yıkmadığı bu çeşme AKP iktidarında yıkıldı. 51 yıl önce yapılan, 42 yıl önce de Kaypakkaya adı verilen bu çeşme, kasabamızın simgelerindendi. Yöremizin belleği olan bir yapıydı. Bir çırpıda, pervasızca ve hukuksuzca yıktılar" dedi. 

Demircilik halkı, Kaypakkaya Çeşmesi'ni yeniden inşa etmekte kararlı olduklarını vurguladılar. 

İBRAHİM KAYPAKKAYA KİMDİR? 

1968 kuşağının sembol isimlerinden olan İbrahim Kaypakkaya 1948'de Çorum'da doğdu. Türkiye devrimci mücadelesinin 68 kuşağında öne çıkarttığı isimlerden biri oldu. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü'nde öğrenim gördü. Öğrencilik yıllarında sol düşünceyle tanıştı. Amerikan 6. Filosu'na karşı bildiri yayınladığı gerekçesiyle okuldan atıldı. Sonrasında İşçi-Köylü gazetesinin İstanbul'daki bürosunda çalışmaya başladı. Aydınlık ve Türk Solu dergilerinde de yazılar yazdı. Ayrıca 1972 senesine kadar da PDA saflarında görev yaptı. Fakat grupla arasında çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle buradan ayrılarak TİKKO örgütünü kurdu. Daha sonra 24 Ocak 1973 tarihinde jandarma kuvvetleriyle arasında çıkan çatışmada yaralandı. Fakat kaçıp bir köye sığındı. Burada Cafer Atan adlı öğretmenin ihbarı sonucunda yakalanarak tutuklandı. Diyarbakır Cezaevi'nde çeşitli işkenceler gören İbrahim Kaypakkaya 18 Mayıs 1973 tarihinde hapiste hayatını kaybetti.