AKP 'güvenlik soruşturması' adı altında, emekçilerin çalışma hakkını engelliyor

AKP, ataması yapılmış olmasına karşın binlerce sağlık emekçisini güvenlik soruşturması bahanesiyle oyalıyor. Görevlerine başlayamayan sağlık emekçilerinin varlığı, sağlık hizmetinin de engellenmesi anlamına geliyor.

Haber Merkezi

AKP'nin 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan ettiği ve 2 kez uzattığı OHAL dönemi, hukuksuzluk ve mağduriyet saçmaya devam ediyor.

Kamu görevine hak kazanan sağlıkçılar, güvenlik soruşturması bahanesiyle aylardır görevlerine başlayamadı.

Açıktan atanan diş hekimleri ve hekimler, Kamu Hastaneleri Kurumu'na emanet ettiği belgelerin ardından, belirsiz bir bekleyişe mahkum edildi.

BELGELERİN AKIBETİ BELLİ DEĞİL

soL'a konuşan ve hala göreve başlamayı bekleyen bir diş hekimi, Emniyet, İç İşleri Bakanlığı, Kamu Hastaneleri Kurumu, Valilik ve Başbakanlık'ı belgelerinin akıbetini sormak için aradıklarını, ancak hepsinden "belgeleriniz bizde değil" yanıtı aldıklarını söyledi.

Kamu ya da özel kliniklerde çalışan meslektaşlarının, atama sürecinde istenen ve "bir yerde çalışılmadığını gösteren" belge nedeniyle işlerini de bırakmak zorunda kaldıklarını söyleyen diş hekimi; "Ailelerine, çocuklarına bakma yükümlülüğü olanlar var, aylardır maaş alamadan bekliyorlar" dedi.

Kamu kurum ve kuruluşlarında ya da özelde 657 sayılı Kanunun 4/A maddesi dışında diğer statülerde görev yapmaktayken bu kura ile atananların, kura tarihinden itibaren en geç bir ay içerisinde görevlerinden ayrılmaları gerekiyor.

'ARALIK'TAN BU YANA BEKLİYORUZ, NE KADAR BEKLEYECEĞİMİZİ BİLMİYORUZ'

Tayin edildikleri kentte ev tutan bazı meslektaşlarının 3 ayı geçen bekleme süreci nedeniyle ailelerinin yanına geri döndüğünü belirten sağlık emekçisi; "2016/6 İlk Defa ve Yeniden Atama kurasıyla Aralık ayında atandık, halen göreve başlayamadık, Aralık'tan bu yana bekliyoruz, ne kadar bekleyeceğimizi bilmiyoruz" dedi.

Pek çok kurumda sağlık emekçisi ihtiyacı olduğu bilinirken, AKP'nin 'güvenlik soruşturması' bariyeri hem kamusal sağlık hizmetinin aksaması hem de sağlık emekçilerinin kazanılmış haklarına erişiminin engellenmesi anlamına geliyor.

Öte yandan durum yalnızca açıktan atanan sağlık emekçilerini içermiyor. KPSS 2016/6 atamasıyla Ekim ayında yerleşme hakkı kazandığını öğrenen emekçilerin, güvenlik soruşturması sonuçları da 24 Ocak'ta açıkladı. Yerleşme hakkı kazanan kişiler 3 ay bekledi, ardından kura için 7 Şubat'a kadar 2 hafta daha bekletildiler.

'MAAŞ VERMEME TELAŞI'

Çalışma hakları ellerinden alınan emekçiler, tablonun güvenlik kaygısı değil, "maaş vermeme telaşı"ndan kaynaklandığını düşünüyor.

Hükümetin içinde bulunduğu mali sıkıntı, son olarak kamu kurumlarını rehin aldığı "Varlık Fonu" uygulaması ile gündeme gelmişti. Bir "mülkiyet transferi" gerçekleştiren ve emekçilerin varlıklarını sermayeye devreden hükümet, mali kaynaklarını konsolide etme çabasını, emekçilerin çalışma hakkını engelleyerek sürdürüyor.