AKP gözünü şimdi de Devlet Mezarlığı ve bira fabrikasına dikti

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği’ndeki birinci derece doğal sit alanı Devlet Mezarlığı’nın ve tescilli bira fabrikasının yapılaşma tehdidi ile karşı karşıya kaldığını açıkladı.

Haber Merkezi

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Devlet Mezarlığı’nın ve tescilli bira fabrikasının yapılaşma tehdidi ile karşı karşıya kaldığını bildirdi. Konuya ilişkin olarak basın toplantısı düzenleyen Mimarlar Odası Ankara Şubesi, “İki alana ilişkin olarak plan değişikliklerini yargıya taşıyacağız. Bu mekansızlık ve kültürsüzlüktür. Bu ülkeyi böyle insanlar yönetmemeli” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Yoktan var edilen bir ülkede vardan yok edilen bir sürece evriliyoruz. Yoktan var edilmiş bataklıktan bir vahaya dönüştürülmüş bir değer yok ediliyor. Ülkenin geleceği açısından da öyle Cumhuriyet’in bize sağladığı özgürlük ve demokrasi ortamı tahrip ediliyor. Hukuk kalmadı. Bir ülkenin yok edilmesi ile bir değerin yok edilmesinin alt ve üst ölçekte mekansal karşılığını yaşıyoruz. AOÇ’nin ve ülkenin özgürleştiği çocuklarımızla sokaklarda rahat rahat dolaşacağız. Biz herhal ve koşulda mücadeleye devam edeceğiz. Çünkü biz haklıyız “ dedi.

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

"Devlet Mezarlığı alanının AOÇ’den kopartılmış olması görüşlerimiz saklı kaydıyla şu anki var olan durumunun yapılaşma tehdidi ile karşı karşıya kalmasından rahatsızlık duyuyoruz. 

3 cumhurbaşkanın, 1 başbakan ve 67  Kurtuluş Savaşı komutanın yattığı bir devlet mezarlığı alanında Çevre Şehircik İl Müdürlüğü plan değişikliği yaptı.. Birinci derece tarihi ve doğal SİT alanın içinde askeri alanda yüzde 0.05 yapılaşma öngörüyor. Devlet mezarlığının alanında toplam inşaat alanına baktığınızda 10 bin metrekarelik bir inşaat alanı öngörülüyor. Bu kabul edilemez bir durum, burası bir askeri birlik ve askerin konuşlanacağı yer de değil. Anıtkabir sürecinden yaşadığımız gibi mekan adabından uzak bir şekilde . Hareket alarm iskan tesisi, yatakhane, sosyal tesis, kantin, gazino gibi yapıları inşa etmek istiyorlar."