AKP devlet yurdunu İlim Yayma Cemiyeti'ne verdi, öğrencileri tarikatlara teslim etti

AKP, Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde yeni yapılan KYK yurdunu İlim Yayma Cemiyeti'ne verdi. Yurt için para ödeyen öğrenciler ortada kaldı.

Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde 2017-2018 eğitimöğretim döneminde açılması planlanan erkek öğrenci yurdu, ani bir kararla kapatılarak binası İlim Yayma Cemiyeti’ne devredildi. İlim Yayma Cemiyeti de bu binada kendi yurdunu açtı. Devlet yurduna kayıt yaptıran ve bir süre para ödeyen öğrenciler ise ortada kaldı. İlçede devlet yurdu olmaması nedeniyle erkek öğrenciler, tarikat veya özel yurtlara mahkûm oldu.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, Türkiye’de öğrencilerin nasıl devlet eliyle tarikat ve cemaat yurtlarına itildiğinin son örneği Afyon’un Bolvadin ilçesinde yaşandı. Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne bağlı Bolvadin Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nun bulunduğu ilçede, Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı sadece kız öğrenci yurdu faaliyet gösteriyor. İlçede erkek öğrenci yurdu ise bulunmuyor. Birçok tarikatın etkin olduğu Bolvadin’de çok sayıda özel yurt var. İlçede her tarikatın bir yurdu olduğu ifade ediliyor.

Böyle bir tarikat yurdu enflasyonunun olduğu ilçede dikkat çeken bir olay yaşandı. Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK), geçen mart ayında ilçede erkek öğrenci yurdu açılacağını duyurdu. Bu kapsamda bir bina hazırlandı. İlçede okuyan üniversite öğrencileri, yurtta kalmak için KYK’ye başvuru yaptı. 40 kadar öğrenci bir yandan kaldıkları özel yurtlara diğer yandan da KYK yurduna para ödedi. Yurdun bu yılki eğitim- öğretim döneminde faaliyete geçeceği bildirilen öğrenciler, büyük bir şok yaşadı. Devlet, ani bir kararla yurdu kapatarak, binasını İlim Yayma Cemiyeti’ne devretti. İlim Yayma Cemiyeti de bu binada kendi yurdunu açtı. Buraya kayıt yaptıran öğrencilerin yatırdığı paralar yanarken, devlete güvenen öğrenciler açıkta kaldı. Kalacak yeri olmayan öğrenciler, mecburen senelik 5 bin TL’yi bulan özel yurtlara veya tarikat yurtlarına gitmek zorunda kaldı. Bazı öğrencilerin de İlim Yayma Cemiyeti’nin yurduna kayıt yaptırmak zorunda kaldığı öğrenildi.

KYK Yurt İdare ve İşletme Dairesi’ni arayan veliler, “Biz kurum politikası olarak mevcudu 250’nin altında kalan yurtları kapatıyoruz” yanıtını aldı. “Peki, o zaman devlet öğrencileri cemaat veya tarikatların kucağına atmıyor mu” sorusuna ise KYK yetkilileri “Tabii ki öyle bir amacımız yok. Ama politikamız bu” demekle yetindi.