AKP-Cemaat kavgasında yeni perde: Yurt Atayün İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne geri döndü

AKP-Cemaat kavgasında polislikten atılan eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne atandığı duyuruldu.

Ergenekon, Balyoz gibi davaların mimarlarından olan ve Cemaat-Hükümet kavgasının ardından polislikten atılan tutuklu polis müdürü Yurt Atayün göreve geri döndü. Cemaatin önde gelen isimlerinden olan ve hala tutuklu bulunan Atayün'ün göreve nasıl geri getirildiği henüz bilinmiyor.

Oda TV'nin haberine göre, Halen tutuklu bulunan eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Atayün'ün İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne atandığı, tahliye olması durumunda mesaiye başlayabileceği öğrenildi. Kumpaslarda görev alan eski Emniyet Müdürü Ahmet Pek de geçen günlerde sessiz sedasız tahliye edilmişti. 

Atayün olayı kendisine ait web sitesinden açıkladı. "13 Ağustos 2015 tarihinde yaş haddini doldurmamama rağmen zorunlu olarak emekliye sevk edildim. Ancak hasmane tutum hız kesmemişti. 24 Temmuz 2015 ile 13 Ağustos 2015 tarihleri arasındaki maaşım, hak ve alacaklarımın ödemesi yapılmamıştır. Ayrıca emekliye sevk edildiğim 13 Ağustos 2015 tarihinden bu güne kadar da ne emekli maaşı ne de emekli ikramiyesi ödemesi yapılmamıştır" diyen Atayün, "4 MAYIS 2016 TARİHİNDE İSE EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAKKIMDA EMEKLİLİK KARARINI GERİ ALARAK BENİ GÖREVE İADE ETTİ VE İSTANBUL İLİNDE GÖREVE BAŞLATTIĞINI ÖĞRENDİM" ifadelerini kullandı.

YURT ATAYÜN KİMDİR?

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün görevdeyken Ergenekon ve Balyoz kumpaslarının temellerini attı. Wikileaks belgelerine göre, Emniyet yetkilileri 2008 yılında 21 Kasım günü Amerikan Büyükelçiliği’nde Ergenekon soruşturmasıyla ilgili bir brifing verdi. Ergenekon soruşturmasını yürüten polislerin oluşturduğu brifing ekibinin başında Yurt Atayün yer aldı. Brifingin de Emniyet Genel Müdürlüğü’nden izin alınmadan yapıldığı belirtildi.

Malatya’daki Zirve Yayınevi davasında yargılanan subaylar Abdullah Atılgan, Haydar Yeşil, Murat Göktürk ve Mehmet Çolak, Ali Fuat Yılmazer ve Yurt Atayün’ün de aralarında olduğu 9 polis hakkında şikayette bulundu. Tutuklu subaylar Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yaptıkları başvuruda soruşturma aşamasında İstanbul İstihbarat ve TEM Şube Müdürlüğü’nde görevli personelin usulsüz raporlar ve tutanaklar hazırladıklarını kaydetti. Şikayetler Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından dikkate alındı ve Teftiş Kurulu Başkanlığı’na soruşturma talimatı verildi. Görevlendirilen 2 polis başmüfettişi iddiaları tek tek inceledi. Yapılan inceleme sonucunda görevin kötüye kullanıldığı tespit edildi.

Poyrazköy davasıyla birleştirilen Amirallere Suikast soruşturması kapsamında tutuklanan Deniz Yarbay Ali Tatar tahliyesi üzerinden 48 saat geçmeden 18 Aralık 2009’da yakalama emri çıkarıldı. Tatar ise bu hukuksuzluğa isyan ederek 19 Aralık 2009’da hayatına son verdi. 

KIRIK DVD’Yİ KOPYALADILAR

Ergenekon davasının ana delillerinden sayılan 51 No’lu DVD’nin adli emanette kırıldığı 11 Kasım 2009’da ortaya çıktı. Ancak DVD, Aralık 2009’da İstanbul Terörle Mücadele Şubesi tarafından kopyalandı. Bu da CD’nin TEM tarafından özellikle mi kırıldığı sorusunu akıllara getirdi.

Ergenekon Mahkemesi, 13 Kasım 2009’da Emniyet’e bir yazı göndererek DVD’nin imajını istedi. TEM de 11 Aralık 2009’da DVD’nin kopyasını mahkemeye gönderdi. Atayün bu çelişkiye de şu savunmayla yanıt verdi: “Kopyalama işleminin gerçekleştirildiği birim hizmetlerinde kullanılan çok sayıda bilgisayar bulunması ve zaman içerisinde modernizasyon çalışmaları kapsamında mevcut bilgisayarların değiştirilmiş olması dolayısıyla DVD’nin hangi bilgisayarlarda kopyalandığı tespit edilememiştir. Ayrıca DVD’nin, Nero Burning Rom programının hangi versiyon numarası ile kopyalandığına ilişkin bir tespit yapılamamıştır."